-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 13

Festivalio Vingio parke muzikos savaitgalį per prievartą klausė pusė Vilniaus

Savaitgalį Vilniaus Vingio parke praūžęs festivalis „Summerburst“ džiugino žiūrovus, kurių neišbaidė net šeštadienio lietūs, bet supykdė daugybę vilniečių. Garsas taip gerai sklido, kad per prievartą koncertų buvo priversti klausytis Naujamiesčio, Žvėryno ir kitų aplinkinių rajonų gyventojai. Net Pavilnyje girdėjosi muzika, kuri bent jau šeštadienį netilo ir gerokai po vidurnakčio.
Alesso
Festivalio „Summerburst“ akimirka / Festivalio organizatorių nuotr.

Reklamuojant birželio 11-12 dienomis Vingio parke vykusį festivalį „Summerburst“ teigta, kad jis įeis į istoriją kaip vienas didžiausių ir brangiausių renginių šalies istorijoje. Tačiau daliai vilniečių renginys įsiminė kai kuo kitu – didžiuliu garsu, kuris girdėjosi nemažoje miesto dalyje.

VIDEO: Festivalio triukšmas netilo ir sekmadienį, 23 valandą

Drebėjo langai, vibravo sienos

„Linkėjimai nuo Naujamiesčio gyventojų su drebančiais langais ir kaukiančiomis aplink signalizacijomis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ kreipdamasi į miesto vadovą parašė buvusi Vilniaus tarybos narė Indrė Jakaitytė.

Moteris, gyvenanti Naujamiestyje, M.K.Čiurlionio gatvėje, 15min pasakojo visą savaitgalį buvusi priversta klausytis iš Vingio parko sklindančios muzikos: „Drebėjo langai, kaukė signalizacijos, sienos net vibravo. Šeštadienį pusę dviejų nakties dar paskutiniai fejerverkai ir garsai buvo. Sekmadienį buvo geriau, gal šiek tiek pareguliavo garsą. Kieme dar gerai girdėjosi, bet namuose jau galima buvo būti užsidarius langus, nors kiti kaimynai skundėsi, kad viskas taip pat.“

I.Jakaitytė tikino, kad iki šiol tokio lygio garso dar niekada nėra buvę. Net per Lady Gagos koncertą garsas netrukdė, be to, koncertas buvo trumpas, o šįkart muzika skambėjo visą savaitgalį.

„Mano vaikas vyresnis, tai dar nieko, bet tiems, kas turi mažesnių, sergantiems žmonėms, kurie neturėjo galimybių pabėgti iš miesto, tikrai nebuvo gerai. Renginys nebuvo suderintas su gyventojų interesais. Aš manau, kad visų pirma nepaisyta ramybės laiko, kitas dalykas – organizatoriams nepateikta jokių reikalavimų dėl garso sumažinimo ar sureguliavimo. Jie realiai darė, ką norėjo, be jokių apribojimų“, – piktinosi moteris.

Pusė miesto turėjo dalyvauti renginyje, nors to nei norėjo, nei ruošėsi, – kalbėjo G.Paluckas.

Skundų dėl garso turėjo ir Žvėryno, Senamiesčio bei net Pavilnio gyventojai.

Savivaldybė suklydo pasitikėdama

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas pripažįsta – savivaldybė padarė klaidą pasitikėjusi festivalio organizatoriais.

„Pusė miesto turėjo dalyvauti renginyje, nors to nei norėjo, nei ruošėsi. Šiuo atveju kai kurių vilniečių teisė linksmintis grubiai pažeidė didelės dalies gyventojų teisę į poilsį. Tai yra savivaldybės klaida, kad Leidimų renginiams išdavimo komisija parodė per daug geranoriškumo bei pasitikėjimo ir patikėjo renginio organizatorių įsipareigojimais bei patikinimais, kad bus laikomasi teisės aktais nustatyto triukšmo – decibelų ir žemų dažnių – ribojimo, bet jie to visiškai nepadarė“, – kalbėjo vicemeras.

Sekmadienį situacija buvo kiek geresnė, nes įsikišo kai kurie Vilniaus tarybos nariai, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

„Po pirmo vakaro buvo gauta labai daug skundų. Akivaizdu, kad tokio pobūdžio renginiai, festivaliai taip, kaip vyko iki šiol, vykti nebegali. Reikia arba tinkamų saugiklių, arba renginiai turės vykti už miesto“, – tikino G.Paluckas.

Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Summerburst“ akimirka
Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Summerburst“ akimirka

Keis tvarką

„Summerburst“ festivalio rengėjai jokių sankcijų nesulauks, tačiau gali pasunkinti leidimų gavimą kitiems koncertų rengėjams. Pasak G.Palucko, nubausti organizatorius galima būtų nebent tuo atveju, jeigu būtų išmatuotas garso lygis ir matytųsi pažeidimai.

Dabar galvojama prievolę įrodyti, kad higienos normų nepažeidė, perkelti ant organizatorių pečių. G.Palucko teigimu, jie turėtų pasidaryti garso stiprumo matavimus tam tikrose vietose.

„Nors kiekvienas organizatorius įsipareigoja laikytis visų teisės aktuose nustatomų triukšmo ir garso nustatytų higienos normų, ne visada laikosi. Tai buvo savivaldybės klaida ir savivaldybė atsiprašo tų žmonių, kuriems sudaryta nepatogumų“, – apgailestavo vicemeras.

Matavo garsą

Garso lygis festivalio metu buvo nuolat matuojamas, atitiko visus kokybės reikalavimus, garso lygis mieste už parko ribų, deja, dažnai priklauso nuo oro sąlygų, vėjo krypties, – sakė A.Gelžinis.

Festivalio organizatorių atstovas Aivaras Gelžinis 15min patikino, kad leidimas koncertams abi dienas buvo išduotas iki 1 val. Šeštadienį koncertinė programa kiek pailgėjo dėl vėlavusio pagrindinės žvaigždės skrydžio, tačiau sekmadienį, prieš darbo savaitę, renginys baigėsi valanda anksčiau – vidurnaktį.

„Mes labai džiaugiamės, kad Vilnius pagaliau atsirado didžiųjų muzikos festivalių žemėlapyje, tai yra didžiulis pasiekimas visai šaliai, padeda pritraukti turistų iš kitų šalių.

Tą pastebėjome jau pirmajame „Summerburst“ festivalyje, kuriame buvo labai daug dalyvių iš užsienio. Garso lygis festivalio metu buvo nuolat matuojamas, atitiko visus kokybės reikalavimus, garso lygis mieste už parko ribų, deja, dažnai priklauso nuo oro sąlygų, vėjo krypties. Festivalio metu mes nuolat bendradarbiavome su Viešosios tvarkos tarnybos atstovais, siekdami užtikrinti saugų ir aukščiausius kokybės kriterijus atitinkantį renginį“, – sakė A.Gelžinis.

Anot vieno iš festivalio organizatorių, jie gavo daugybę puikių dalyvių, žiūrovų atsiliepimų dėl renginio.

Vingio parką prižiūrinčios viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ vadovas Laisvūnas Budėnas tikino, kad pats parkas po festivalio tikrai neatrodo nusiaubtas. Net pagrindinės aikštės žolė esą puikiai atlaikė koncertuose šėlusius žmones. Greičiausia tam pasitarnavo ilgai trūkusi sausra, dėl kurios žemė buvo labai sausa, o žolė pageltusi.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamame festivalyje pasirodymus surengė rekordinis skaičius populiariausių žvaigždžių: Afrojack, Alesso, David Guetta, „Dimitri Vegas & Like Mike“, Kygo, Steve Angello ir daugelis kitų. Prieš festivalį skelbta, kad visų jame dalyvausiančių atlikėjų honorarai viršys milijoną eurų.

20 skundų

Pasak Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Andžejaus Dinikio, skyrius telefonu sulaukė apie 20 pranešimų. „Visiems skambinusiems buvo paaiškinta, kad šiam renginiui yra išduotas leidimas“, – teigė A.Dinikis.

Taip pat Vilniaus savivaldybė informavo, kad dėl šio atvejo miesto vadovybės kritikos sulaukė Saugaus miesto departamento direktorius Henrykas Surovičius, jam duotas pavedimas pasidaryti išvadas dėl šio atvejo ir pasiūlyti sprendimus, kad ateityje būtų galima panašių situacijų išvengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius