-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04

Festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos“ kvies kalbėti be jokios cenzūros

Filosofas Arūnas Sverdiolas yra apibūdinęs Lietuvos viešąją erdvę kaip „lėkštut lėkštutėlę“ – esą Lietuvoje nevyksta jokių giluminių diskusijų apie iš tikro aktualias problemas, o tik asmeninių sąskaitų suvedinėjimas ir dalinimasis impresijomis. Tačiau ar tokia padėtis iš tiesų yra nulemta vien tik intelektinių gabumų trūkumo? Ar Lietuvoje nėra žmonių, kurie galėtų iš esmės šnekėti apie pačias svarbiausias šalies problemas?
Festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos
Festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos" kviečia pristatyti savo idėjas be baimės būti išvadintiems radikalais.

Tokie žmonės mūsų valstybėje egzistuoja, tik jie negauna progos pasireikšti. Viena vertus, mūsų žiniasklaida dėl įvairių priežasčių nėra susidomėjusi publikuoti tekstus, kurie nagrinėtų Lietuvai svarbias problemas. Kita vertus, Lietuvos intelektualai patys netiki savo idėjų reikalingumu ir drovisi jas pristatyti plačiajai auditorijai bijodami būti išvadintais radikalais ar visuomenės ramybės drumstėjais.

Tačiau Lietuva susiduria su daugybe iššūkių, kurie reikalauja ne tik išmintingų sprendimų, bet ir kelia nemenkas įtampas visuomenėje. Kad šios būtų išsklaidytos ir rasti būdai Lietuvai judėti į priekį, mūsų valstybei reikalinga platforma, kurios sudarytų sąlygas drąsiai to siekti. Todėl šių metų rugsėjo 16 d. bus suorganizuotas Festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos“, kuris yra atviras visai visuomenei ir kuriame Lietuvos politikai, žurnalistai ir intelektualiai drąsiai, be jokių apribojimų dalinsis savo mintimis apie Lietuvai opiausias problemas.

Festivalis rugsėjo 16 d. nuo 10 val. vyks Vilniaus Universiteto TSPMI, esančiame Vokiečių g. 10, 402-ojoje auditorijoje.

Šių metų festivalio tema yra Naujos Lietuvos Konstitucijos svarstymas

Šių metų festivalio tema yra Naujos Lietuvos Konstitucijos svarstymas.

– tarp politikų, intelektualų ir visuomenininkų jau seniai sklando nepasitenkinimo nuotaikos dabartine Lietuvos konstitucija ir raginimai ją keisti. Šį rugsėjį bus suteikta proga idėjos proponentams ir priešininkams pagaliau išdėstyti savo argumentus ir išsiaiškinti, kurie iš jų yra teisūs.

Pirmojoje festivalio dalyje vyks akademikų ir praktikų diskusija. Joje dalyvaus buvęs Seimo narys, dabartinis Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas į parlamentą Algis Čaplikas, filosofas, klasikas, Vilniaus Universiteto docentas Vytautas Ališauskas ir Lietuvos Konstitucinio Teismo pirmininkas prof. Dainius Žalimas. Diskusija modernuos filosofas, Vilniaus Universiteto Tarptautinių Santykių ir Politikos mokslų profesorius Alvydas Jokubaitis.

Po debato, antroje festivalio dalyje skambės atrinkti pranešimai, kurie toliau plėtos festivalio temą ir siūlys idėjas, kaip (ne)keisti Lietuvos Konstituciją ir politinę santvarką, ir kurioje akademinė mintis bus reiškiama radikaliai ir pavojinga forma. Jeigu norite kalbėti antrojoje dalyje ir pasidalinti savo drąsiais samprotavimais, siųskite mums savo pranešimų tezes iki rugsėjo 1 dienos elektroniniu paštu: besaugikliu@gmail.com Pranešimas turi būti ne ilgesnis nei 15 minučių bei turi būti suprantamas plačiajai auditorijai.

Pagrindinė visą festivalį vienijanti idėja – leisti laisvai ir visiškai be jokios cenzūros kalbėti apie Lietuvai skaudžias, įsisenėjusias problemas ir jų sprendimo būdus. Dabartiniai iššūkiai yra pernelyg neįprasti, kad leistume sau toliau gyventi mums iki šiol įprastuose diskusijų rėmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius