Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 12

Festivalis „Parbėg laivelis“ alsuos istorija ir kvepės šokoladu

Klaipėdos senamiestį šią savaitę apglėbs aštuntasis tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“. Keturias dienas gatvėse, aikštėse skleisis muzikos ir šokių pynės, kvies šokoladu kvepėsiantis jomarkas, Klaipėdoje pirmą kartą bus galima išvysti, ką dėvėjo I–XVIa. gyvenę žmonės.
Festivalio metu bus galima susipažinti su 1-16 a. kostiumų kolekcija.
Festivalio metu bus galima susipažinti su 1-16 a. kostiumų kolekcija. / D.Grikšaitės nuotr.

Šiemet festivalį aplankys apie 300 tautinės kultūros puoselėtojų – iš viso apie 30 kolektyvų iš visų etnografinių Lietuvos regionų bei užsienio. Tarp garbingų svečių – ir kolektyvas iš tolimosios Meksikos. „Šis kolektyvas pristatys išskirtinį Meksikos muzikinį žanrą, tai Meksikos, Ispanijos ir Afrikos muzikos mišinys. Grupė atsiveš ir porą ypatingų šokėjų, kuriems prireikė pakylos“, – pasakojo viena iš festivalio organizatorių, Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Irena Armonienė.

Klaipėdoje laukiami ir svečiai iš Lenkijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Belgijos. Gausų svečių būrį sudarys Lietuvos kolektyvai. Pasak Klaipėdos etnokultūros centro specialistės Ritos Šukienės, daugelis jų yra pelnę folkloro aukso paukštes. „Visus kolektyvus vienoje vietoje bus galima pamatyti šeštadienį, 15 val. Visoje Tiltų gatvėje atlikėjai šoks, dainuos, muzikuos. Jie tryps tiesiog gatvėje ant grindinio“, – pasakojo R.Šukienė.

Kvies į naktišokius

Klaipėdos etnokultūros centro nuotr. /Folkloro festivalis „Parbėg laivelis“ Klaipėdoje rengiamas jau aštuntą kartą.
Klaipėdos etnokultūros centro nuotr. /Folkloro festivalis „Parbėg laivelis“ Klaipėdoje rengiamas jau aštuntą kartą.

Festivalio koncertai vyks kasdien ir skirtingu metu užlies Meno kiemą, Turgaus, Tiltų gatves, aikštes. Ketvirtadienį, 18 val. Meno kieme bus galima pasiklausyti karinių-istorinių dainų. Penktadienį, 19 val., vienas didžiausių renginių aidės Teatro aikštėje. Sekmadienį, 12 val. prasidės  svečių koncertas Meno kieme. Muzika kasdien aidės jomarke.

Norintys ne tik pasiklausyti, bet ir smagiai patrypti, ketvirtadienį, 20 val. ir šeštadienį, 21 val. kviečiami į naktišokius Meno kieme. „Bus daug šėlsmo, geros nuotaikos, stengsimės išmokti užsienio kolektyvų šokių, mokysime ir savų“, – pasakojo organizatoriai. Penktadienį linksma „Folkšoko“ vakaronė laukia Teatro aikštėje.

Šurmuliuos jomarkas

Festivalio sambrūzdis prasidės jau ketvirtadienio vidurdienį, kai Turgaus gatvėje bus atidarytas tradicinis jomarkas.  Šioje vietoje jomarkai vyko nuo pat XVI a.

„Norisi, kad šis jomarkas atrodytų kitaip – būtų ne tik tvarkingas, skoningas, bet miestietiškas, kad nekvepėtų troškintais kopūstais, o karštu šokoladu, skanėstais. Toks orus jomarkas labai tiks prie ant šaligatvių šokančių, dainuojančių kolektyvų“, – kalbėjo jomarko organizatorė Valerija Jankūnaitė.

Jomarke iš 200 dalyvių per 40 amatininkų demonstruos savo amatą, likusieji pristatys tradicinius gaminius, prekyba čia virs iki pat sekmadienio popietės.

Istoriniai kostiumai

„Štai po šia kepure slepiasi aukšta kakta, nes tuo metu moterys skutosi kaktos plaukus“, - kai kurių kostiumų paslaptis išdavė žinovė.
Šeštadienį Teatro aikštėje 18 val. vyksiančio koncerto metu bus pristatytas istorinis-archeologinis bei tautinis kostiumas. Pasak dailininkės Elenos Matulionienės, ši kolekcija, kurią sudaro 12 kostiumų, atspindi I–XVI a. drabužius. Kolekciją, ką tik parvežtą iš pristatymo Sankt Peterburge, pagal archeologinius duomenis ir ikonografinę medžiagą atkūrė archeologė Daiva Steponavičienė. Rūbai atspindi kilmingų renesanso didikų, ir senesnių amžių gyventojų aprangą.

Apie kostiumus daug sužinoti bus galima kūrybinėse dirbtuvėse, kurios šeštadienį nuo 10 val. vyks Meno kieme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius