-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 05 09

Festivalių organizatoriai neskuba džiaugtis A.Verygos nuolaidomis

Festivalių ir renginių organizatoriai neskuba džiaugtis sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymu padaryti išimtį ir mokamuose renginiuose nedrausti prekybos alkoholiu.
Festivalio „Bliuzo naktys“ antroji diena
Festivalio „Bliuzo naktys“ antroji diena / Kazimiero Šešelgio nuotr.

Festivalių asociacijos atstovas, festivalių „Bliuzo naktys“, „Galapagai“, „Roko naktys“ organizatorius Algirdas Barniškis sako, kad ministro bei grupės Seimo narių siūlymas kelia daug klausimų, pavyzdžiui, ar leidus alkoholį renginiuose nebus taip, kad tiesiog nebus jo kam parduoti, prekybininkams negavus licencijų prekiauti alkoholiu laikinose lauko kavinėse, o festivaliuose kitokių ir nėra.

Gali būti leidžiama prekyba įstatymu, bet yra poįstatyminiai aktai, per kuriuos galima uždraust, mes turime per mažai informacijos.

„Iki šiol mes šito nežinojome, niekas mums nesakė, nes dialogo su mumis nėra. Mums sunku vertinti, nes yra labai daug klaustukų. Mes nežinome, kaip bus dėl amžiaus, ar mes turėsime uždrausti šeimoms atvykti? Kaip bus su barais, ar jie gaus licencijas prekiauti festivaliuose – mes irgi nežinome“, – antradienį žurnalistams trumpoje spaudos konferencijoje prie Seimo sakė A.Barniškis.

„Gali neduot laikinos licencijos, ir viskas. Gali būt leidžiama prekyba įstatymu, bet yra poįstatyminiai aktai, per kuriuos galima uždraust, mes turime per mažai informacijos“, – sakė muzikos vadybininkas Justas Čekuolis.

Festivalių ir renginių organizatoriai taip pat sako nė karto nebuvę išklausyti draudimus dėl prekybos alkoholiu numačiusios valdžios atstovų. Siekdami būti išgirsti po savaitės prie Seimo muzikantai rengia koncertą-festivalį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Algirdas Barniškis-Blėka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Algirdas Barniškis-Blėka

„Mes, festivalių, renginių organizatoriai prieš porą savaičių įteikėme Seimui kreipimąsi dėl perteklinio pasiūlymo reginiuose drausti alkoholį. Mes kvietėme dialogui, kalbėtis su mumis, nes mes tikrai ne už alkoholį, mes prieš vartojimą, ir jau dvidešimt metų turime patirties, stengiamės, kad kuo mažiau žmonės vartotų alkoholio festivaliuose. Iki šios dienos mūsų niekas į susitikimus nesikvietė“, – sakė A.Barniškis.

„Gegužės 16 dieną planuojame padaryti taikų festivalį-koncertą, kuriame bus daug Lietuvos muzikos žvaigždžių, atlikėjų, menininkų, mokslininkų. Jei mūsų nekvietė kalbėtis ir diskutuoti apie esamą situaciją, mes Seimo duris remsime gitaromis ir būgnais ir duosime garso“, – kalbėjo A.Barniškis.

Festivalio organizatoriaus teigimu, festivalių kultūra per nepriklausomybės laikotarpį smarkiai pasikeitė ir dabartinė situacija „yra geriausia, kas galėtų būti mažinant vartojimą renginiuose, festivaliuose“. Pasak jo, į festivalius susirenkantys ir už bilietus po kelias dešimtis eurų mokantys, o vėliau lauko kavinėse perkantys žmonės – tikrai ne ta probleminė grupė, kuriai reikia taikyti drausmines priemones.

Aš pats daugiau kaip vienuolika metų nevartoju alkoholio ir esu gyvas pavyzdys, kaip galima kitaip gyventi, čia svarbiausia, rodyti, kaip galima ieškoti kitų pasirinkimų, ne tik išgerti, bet aš neturiu nieko prieš žmones, kurie normaliai vartoja šiek tiek alkoholio, atsipalaiduoja ir linksminasi.

„Aš esu liudininkas festivalių nuo pirmųjų dienų, grojau juose, ir atsimenu festivalius, kai skraidydavo buteliai virš galvų, ir matau festivalius, kurie vyksta dabar, tiesiog džiugina širdį ir akis. Aš pats daugiau kaip vienuolika metų nevartoju alkoholio ir esu gyvas pavyzdys, kaip galima kitaip gyventi, čia svarbiausia, rodyti, kaip galima ieškoti kitų pasirinkimų, ne tik išgerti, bet aš neturiu nieko prieš žmones, kurie normaliai vartoja šiek tiek alkoholio, atsipalaiduoja ir linksminasi. Čia jokios problemos nematau, tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – kalbėjo muzikantas Saulius Urbonavičius-Samas.

Renginių organizatoriams paskelbus, kad planuojami alkoholio draudimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ A.Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga

Su grupe parlamentarų A.Veryga įregistravo pasiūlymą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, siūlydamas keisti masinio renginio sąvoką. Masiniuose renginiuose alkoholis būtų draudžiamas, bet festivaliai ir kitokie mokami renginiai nepatektų į šią kategoriją.

Pagal siūlymą, masinis reginys būtų „šventė, festivalis ar kitas didelei žmonių grupei skirtas renginys, kurį organizuoja valstybės ar savivaldybių institucijos ar įstaigos, fiziniai asmenys, juridiniai asmenys ar juridinio asmens statuso neturinčios organizacijos ar jų filialai, suderinę renginio laiką ir jo organizavimo tvarką su reikiamomis savivaldybės institucijomis, ir į kurį patekimas yra nemokamas ir nėra ribojamas“.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimo, alkoholiniais gėrimais nebus leidžiama prekiauti tokiuose renginiuose, kuriuose žmonės negali išreikšti savo sutikimo dalyvauti, pvz., Jūros šventėje lankosi šeimos su mažais vaikais, šalia renginių vietų gyvenantys žmonės, kurie nepirko bilieto ir patys nepasirinko, kad jiems būtų siūlomas alkoholis.

„Tad jei žmogus tiesiog eina į parduotuvę nusipirkti duonos, pakeliui jam neturi būti brukamas alkoholis, todėl miestų šventėse, mugėse, valstybės dienų minėjimuose ir panašiuose renginiuose juo neturi būti prekiaujama. Vartoti alkoholio tokių renginių metu taip pat nebus galima“, – teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Pasak jos, skirtumas yra akivaizdus, jeigu žmogus laisva valia apsisprendžia dalyvauti renginyje, kuriame prekiaujama alkoholiu, tai yra jo teisė, o savo apsisprendimą jis patvirtina įsigydamas bilietą, tačiau jeigu žmogus pats nepasirinko, kad jam būtų siūlomas alkoholis, jam negalima siūlyti jo įsigyti ir viešų miesto renginių metu ir bus draudžiama tokia prekyba.

Visuomenininkų iniciatyva Seimui pateiktos Alkoholio kontrolės pataisos taip pat numato riboti prekybą alkoholiu sezoninėse lauko kavinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius