Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 25

Festivalyje gims nauji filmai

Nuo šio penktadienio iki kovo 2 dienos Kaunas taps audiovizualinio meno gerbėjų traukos centru. Čia vyks antrasis trumpametražinių meninių videofilmų festivalis „Video įkvėpimas 09“.
Festivalyje debiutuosiantį filmą apie boksą „Krikštas“ sukūręs režisierius M.Butvila siekė pakeisti visuomenės nuomonę apie šią sporto šaką.
Festivalyje debiutuosiantį filmą apie boksą „Krikštas“ sukūręs režisierius M.Butvila siekė pakeisti visuomenės nuomonę apie šią sporto šaką. / R.Miluko nuotr.

Spalvingoje renginio programoje – ne tik filmų peržiūros, bet ir kūrybinės dirbtuvės. Planuojama, kad jose gims ne tik idėjų naujiems darbams, bet ir konkrečių projektų.

Filmų autoriai – senbuviai ir debiutantai

Pasak organizatorių, šiemet festivalio žiūrovai galės išvysti įvairialypę programą. Joje – ir jau žinomų, ir dar tik debiutuojančių menininkų filmai. Kaip ir pernai, šiemet Lietuvos žiūrovams savo kūrinius pristatys skirtingų šalių menininkų produkciją. Pavyzdžiui, pirmąją festivalio dieną žiūrovai galės išvysti portugalų video menininko Francisco Janes ir lietuvių menininkės Jūratės Jarulytės video instaliaciją „Volta do Paiva“.

„Šių metų videofestivalis išsiskirs itin plačia vizualinės raiškos skale bei kūriniais, kurie peržengia video formato ribas. Tarkim, Auksė Petrulienė pristatys ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje unikalaus „Psilikono teatro“ performansų vizualizacijas, kuriose kintančių vaizdinių procesas paverčiamas teatralizuotu pasakojimu. Tam panaudojamos silikoninės figūros, skysčiai bei įvairūs daiktai. Tuo metu nenininkė Laura Garbštienė pristatys savo „popierinio filmo“ koncepciją, kurioje savitai interpretuotas Michael’o Snow filmas „So is this“ sąveikauja su popieriumi“, – pasakojo vienas iš festivalio organizatorių Aurimas Švedas. Specialioje dviejų valandų filmų peržiūroje žiūrovai galės išvysti vyresnės kartos kūrėjų Alekso Andriuškevičiaus, Eugenijaus Varkulevičiaus bei jaunųjų menininkų - Sauliaus Paliuko, Aliaus Levinsko, Gedimino Kepalo, Jurgos Juodytės, Sauliaus Leonavičiaus, Julijos Pociūtės bei kitų autorių filmus ar animacijos darbus.

Debiutuos filmu apie boksą

Festivalio pirmąją dieną, penktadienį, nepriklausoma kūrėjų komanda pristatys ir pirmąjį lietuvišką filmą apie boksą „Krikštas“. Anot jo autorių, filmas – tai herojinis epas. Jis pasakoja apie vieno perspektyvaus boksininko gyvenimą. Sukurti šią dramatišką istoriją filmo režisierių Mindaugą Butvilą įkvėpė jo senelio, kadaise buvusio boksininku, patirtis ir atsiminimai.

„Kurdami filmą stengėmės pakeisti visuomenės nuomonę apie boksą. Daugelis mano, kad tai grubus sportas, skirtas bebaimiams, žiauriems žmonėms. Tačiau jie – tokie patys žmonės, norintys pasiekti gerų rezultatų, jautriai reaguojantys į nesėkmes“, – sakė M.Butvila. Nepaisant rimtos temos, juostos kūrėjai ją kūrė kaip komediją. „Joje bus visko: ir trilerio bruožų, ir komedijos. Tai įdomus darbas“, – nesikuklino filmo autoriai. Vaidmenis filme sukūrė neprofesionalūs aktoriai.

Kūrybinėse dirbtuvėse virs darbas

Šeštadienį iš anksto užsiregistravę festivalio dalyviai rinksis į kūrybines video dirbtuves, kurių metu skirtingų meno disciplinų atstovai kurs audiovizualinius projektus. Dirbtuvių organizatoriai tikisi, kad į šiuos užsiėmimus užsiregistruos skirtingi žmonės. Jų sukurtų darbų pristatymas vyks paskutinę festivalio dieną, kovo 2-ąją.

Festivalio renginiai

Vasario 27 diena, penktadienis
VDU menų galerija „101“
(Laisvės al. 53)
18 val. ART GOES VIDEO 09 filmų programa ir diskusija Vasario 28 diena, šeštadienis
Jaunimo centras „Vartai“
(Rotušės a. 23/ A.Jakšto g. 2)
15 val. Kūrybinės dirbtuvės ĮKVĖPIMAS #3 Kovo 2 diena, pirmadienis
VDU menų galerija „101“
(Laisvės al. 53)
17 val. Festivalio uždarymas, kūrybinių dirbtuvių rezultatų demonstracija bei aptarimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius