-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 09

Filmo apie Valdą Adamkų kūrėja: kuo žmogus didesnis, tuo jis paprastesnis

LRT klube trečiadienį pristatytas dokumentinio filmo „Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus“ tęsinys. Režisierė Edita Kabaraitė sako, kad pirma filmo dalis V.Adamkų atskleidė kaip žmogų, o antroje jį išvysime kaip prezidentą, besisukantį valstybės įvykių sūkuryje. Tiesa, visos istorijos į abu filmus nesutilpo. „Dabar galvokime, kad tai yra taškas. O paskui pradėsime istoriją iš naujo“, – juokiasi režisierė.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

– Kodėl ėmėtės kurti šį filmą? Kokia pagrindinė jo mintis?

– Pati idėja kurti filmą gimė jau seniai. Prieš kelerius metus atsirado pirma filmo dalis, kuri labiau prezidentą atskleidė kaip žmogų, asmenybę, mėtytą ir vėtytą istorijos įvykių. Žinoma, per valandą neįmanoma parodyti visų padarytų darbų, tad antros dalies sumanymas – perbėgti per dvi kadencijas, kada V.Adamkus buvo Lietuvos prezidentas. Filme pasakojama apie pagrindinius valstybės įvykius. Be abejo, tuo pačiu metu negalima nepasakoti jo žmogiškosios istorijos, ką jis jautė ir pan. Tad šių dviejų filmų sumanymas ir yra toks: pirma dalis – pirmiausia žmogus, paskui prezidentas, antra dalis – pirmiausia prezidentas ir jo darbai, o paskui žmogus.

– Ar lengvai su mintimi kurti filmą sutiko pats V.Adamkus?

– Tikrai ne. Pats prezidentas su mintimi kurti filmą sutiko nelengvai. Bet mes sakėme, kad jo pareiga – leisti mums sukurti filmą. (Juokiasi)

– Tad teko įkalbinėti?

– Nepasakyčiau, kad galima prezidentą įkalbinėti arba įkalbėti. Jis yra tikrai protingas žmogus. Mes tiesiog kartu susėdome, pakalbėjome ir nusprendėme, kad tai reikia padaryti.

– Kas Jums pačiai buvo įdomiausia kuriant šį filmą?

– Man viskas buvo įdomu: daug istorijų, „poistorių“ – jos visos labai įdomios, ten tikrai yra ką panarplioti. Ir su istorijomis susijusių žmonių – labai daug.

– Be abejo, labai didelį įspūdį paliko prezidentas V.Adamkus ir jo žmona Alma. Aš dabar visada, – kai susiduriu poliklinikoje su administratore ar esant kokiai kitai kasdieniškai situacijai, – pastebiu, kad paprasti žmonės yra labai susireikšminę. O kuo žmogus didesnis, tuo jis paprastesnis ir tuo paprasčiau su juo bendrauti. Prezidentas ir ponia Alma yra akivaizdus įrodymas, kiek daug darbų gali padaryti tokie paprasti, šilti, „be jokių sienų“ žmonės. Su jais taip paprasta ir gera bendrauti.

– Ar V.Adamkus jau matė ir antrąją filmo dalį?

– Prezidentas matė, bet dar ne galutinę versiją.

– Ar antroji dalis – jau paskutinė?

– Galėtų būti trys dalys, nes tikrai yra ką pasakoti. Bet dabar galvokime, kad tai yra taškas. O paskui pradėsime istoriją iš naujo. (Juokiasi)

– Kada ir kur filmą apie prezidentą galės išvysti žiūrovai?

– Antrą dalį, kaip ir pirmą, žiūrovai išvys per LRT televiziją. Pirma dalis bus rodoma gruodžio 15 d. 21.30 val., o antra – gruodžio 22 d. tuo pat laiku. 

Pirmą filmo dalį galima pamatyti ir LRT mediatekoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius