Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 02

Finansų ministrė teigia kalbėsianti su M.Kaseliausku dėl tolesnio jo vadovavimo VMI

Premjerą pavaduojanti finansų ministrė Ingrida Šimonytė neatskleidžia, ar bus pakeistas kritikos sulaukęs šiuo metu sergantis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Modestas Kaseliauskas, rašo „Kauno diena“.
Modestas Kaseliauskas
Modestas Kaseliauskas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš kelias savaites pažėrė priekaištų VMI ir jos vadovui. Nors ji neužsiminė apie būtinybę atleisti iš pareigų M.Kaseliauską, valstybės vadovės kritika buvo komentuojama kaip netiesioginis nepasitikėjimas vyriausiuoju mokesčių inspektoriumi ir signalas, kad jis gali būti pakeistas.

VMI yra pavaldi Finansų ministerijai. Jos vadovė I.Šimonytė, šiuo metu pavaduojanti atostogaujantį premjerą Andrių Kubilių, tvirtino negalinti taip paprastai priimti sprendimo dėl M.Kaseliausko, tačiau užsiminė, kad su juo bus kalbama apie VMI darbo efektyvumą, viešai reiškiamas pastabas, kaip taisyti padarytas klaidas.

Be to, ministrė pasisakė už nuolatinę rotaciją valstybės tarnyboje, įskaitant aukščiausią valdymo ešeloną. Todėl iš principo neatmetama galimybė, kad jau penkerius metus VMI vadovaujantis M.Kaseliauskas gali būti priverstas ieškotis kito darbo.

I.Šimonytė atkreipė dėmesį, kad VMI viršininkas yra valstybės karjeros tarnautojas. Jį esą kur kas sunkiau atleisti iš pareigų nei politinio pasitikėjimo pareigūną.

„Net jeigu yra už ką atleisti, dar yra atleidimo iš darbo pagrindai ir tvarka“, – sakė ministrė.

Paklausta apie D.Grybauskaitės priekaištus VMI ir ar tai nėra pakankamas pagrindas svarstyti, ar atleisti svarbios institucijos vadovą iš pareigų, I.Šimonytė atsakė iš dalies sutinkanti su prezidentės pastabomis dėl šių metų pradžioje kilusio vadinamojo privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skandalo.Net jeigu yra už ką atleisti, dar yra atleidimo iš darbo pagrindai ir tvarka.

Pasak valstybės vadovės, VMI padarė ne viską, kad žmonės nebūtų suerzinti nauja PSD mokėjimo tvarka ir išgąsdinti, jog neįsiregistravę bedarbiai ir kiti socialiai jautrūs visuomenės sluoksniai turės netikėtai sumokėti nemenkas sumas į biudžetą.

„Situacija dėl PSD metų pradžioje prasidėjo ne taip, kaip ji, mano supratimu, turėjo prasidėti. Aš tikrai su tomis pastabomis sutikčiau. Bet turiu pasakyti, kad nebuvo tų apokaliptinių vaizdų, kuriuos piešė tautinė žiniasklaida, kad mokesčių inspektoriai bėgs su šunimis paskui bedarbius ir kitus pažeidžiamus mūsų visuomenės narius bei reikalaus jų sumokėti „nematytą negirdėtą“ mokestį“, – kalbėjo ministrė.

I.Šimonytės nuomone, VMI ir jos vadovui „pavyko užtikrinti ir mokesčių mokėtojų aptarnavimo, ir pagalbos jiems standartus esant sudėtingai PSD mokėjimo situacijai, todėl padaryta viskas, ko reikia, kad padėtis būtų suvaldyta“.

„Metų pradžioje atrodė, kad taip negali įvykti. Dabar, antroje metų pusėje, jau atrodo, kad su užduotimi institucija susitvarkė palyginti neblogai. Manau, galėjo kilti mažiau įtampos ir mažiau nemalonumų. Bet tai yra pamoka“, – kalbėjo ministrė.M.Kaseliauskas šiuo metu serga. Todėl pokalbį su juo dėl tolesnio darbo I.Šimonytė nukelia vėlesniam laikui – kai pasveiks.

Kita vertus, I.Šimonytė pasisakė už rotaciją valstybės tarnyboje.  „Mano, kaip ilgametės valstybės tarnautojos, asmeninė patirtis ir asmeninė nuomonė tuo klausimu yra tokia, kad rotacija yra labai gerai“, – tvirtino ministrė.

Pasak jos, aukšto lygio vadovas neturi būti specialistas tos srities, kuriai vadovauja, tik geras vadybininkas: „Sveikatos apsaugos institucijos aukšto lygio vadovas nebūtinai turi būti gydytojas, žemės ūkio neturi būti artojas, Finansų ministerijos neturi būti buhalteris. Todėl iš principo aukšto rango valdininkų ir viešojo bei privataus sektorių rotacija, mano supratimu, yra visiškai natūrali. Ir aš labai tikiuosi, kad rotaciją valstybės tarnyboje įstatymas galų gale įteisins.“

Bet kol kas, anot jos, rotacija valstybės tarnyboje gali iš esmės vykti tik savanoriškai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius