Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 04

Fluoruotą vandenį klaipėdiečiams teks dar kęsti

Šiaurinės Klaipėdos dalies gyventojams dar teks palaukti, kol į jų butus bus tiekiamas vanduo, neviršijantis leistinų fluoro normų.
Vandens čiaupas
Vandens čiaupas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Praėjusiais metais periodiškai atlikti bendrovės „Klaipėdos vanduo“ laboratorijos vandens tyrimai parodė, kad į šiaurę nuo Danės gyvenančių klaipėdiečių vamzdynais teka ir vanduo, kuriame yra per daug fluoro. Anot Geriamojo vandens tyrimo laboratorijos vedėjos Irenos Getautienės, buvo paimti 249 mėginiai, 27 jų buvo viršytas fluorido kiekis. „Viršijimai buvo nežymūs – 1,6-1,8 miligramai litre. Leistina norma yra 1,5“, – teigė pašnekovė.

Ji priminė, kad kol nebuvo sutvarkytos vandenvietės Palangoje, fluoridų leistinos normos buvo viršijamos po kelis ketus: Palangoje 2,5 mlg litre, Šventojoje 3,2 mlg litre. Kelmėje paimti ir mėginiai, kur fluorido – 6,2 mlg litre.

Nėra duomenų, ar nežymūs fluorido normos viršijimai kenktų sveikatai. Neseniai buvo tiriami vaikų dantys, tiek tų, kurie geria vandenį iš 1-osios vandenvietės, tiek ir tų, kurie geria 3-osios vandenvietės vandenį be fluoro. Dantų fluorozės atvejų buvo nustatyta beveik tiek pat.

„Žmonės dažnai nežino, kad žalioji arbata taip pat turi daug fluoro“, – pažymėjo pašnekovė. Danės gatvės gyventojams patariama naudoti dantų pastą be fluoro, vengti produktų, kur gausu fluoro, kaip žalios arbatos, jūros kopūstų ir kt.

Pietinėje miesto dalyje vanduo – švarus, neužfiksuota jokių nukrypimų nuo normos.

„Klaipėdos vanduo“ jau užsakė vandens filtrus į rekonstruojamą 1-ąją vandenvietę, iš kurios vanduo tiekiamas šiaurinės miesto dalies gyventojams. „Jei būtų buvusi galimybė, būtume seniau sutvarkę sistemą, tačiau vis iškildavo problemų, procesas įstrigo ir dėl teismų", – pažymėjo bendrovės Vandenruošos departamento direktorius Aidas Birgėla.

Visus vandenvietės rekonstrukcijos darbus žadama baigti 2013-ųjų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius