Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 16

FNNT daugiau nei metus nesugeba ištirti, kas kaltas dėl vokeliuose mokamų atlyginimų balsas.lt žurnalistams

Apie vokeliuose mokėtas algas buvę „Balsas.lt leidinių“ grupės, kuri sieta su Darbo partija, žurnalistai viešai prabilo dar prieš 2012 m. Seimo rinkimus, tačiau teisėsauga iki šiol tyrimo dėl juodosios buhalterijos nebaigė ir nerado nė vieno įtariamojo.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo „Balsas.lt leidinių“ grupės įmonėse nuo 2012 m. lapkričio pabaigos vykdo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Įtariama, kad „Balsas.lt leidinių“ grupės įmonių darbuotojams 2010-2012 m. galimai buvo mokamas buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas darbo užmokestis siekiant išvengti mokesčių.

Apie tai viešai liudijo buvę įmonių darbuotojai.

Rezultatų nėra

Tačiau praėjo pusantrų metų, o rezultatų jokių. Tyrimą prižiūrinti Generalinė prokuratūra aiškina, kad tyrimas tebevyksta, tačiau kartu pripažįsta, kad įtariamojo jame kol kas nėra nė vieno.

„Ikiteisminio tyrimo metu apklausiami aukščiau nurodytų įmonių darbuotojai, siekiant patikrinti tyrimo metu gautus duomenis apie buhalterinėje apskaitoje neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimą, atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. Šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką niekam nėra įteikti“, – atsakyme 15min.lt nurodo Generalinė prokuratūra.

Pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką niekam nėra įteikti.

Taip pat atsakyme pasiteisinamai priduriama, kad kol kas ikiteisminis tyrimas atliekamas nepažeidžiant numatytų terminų. Kiek jis dar truks, prokuratūra neprognozuoja.

„Šiuo metu nėra galimybės numatyti, kada bus priimtas galutinis procesinis sprendimas, kadangi siekiant objektyvaus procesinio sprendimo byloje paskirta kompleksinė (FNTT ir VMI) užduotis atlikti objektų kompleksinį tyrimą, siekiant nustatyti ar tiriamų įmonių  buhalterinė apskaita buvo tvarkoma laikantis nustatytų norminių aktų reikalavimų. Specialisto išvada dar nėra gauta“, – teigiama atsakyme 15min.lt.

V.Vonžutaitės per metus neapklausė

Anksčiau buvę „Balsas.lt leidinių“ grupės žurnalistai yra tvirtinę, kad pagrindinius sprendimus įmonėje dėl turinio ir finansų priimdavo kaltinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, dabartinė Seimo narė Vitalija Vonžutaitė.

Luko Balandžio nuotr./Marijus Širvinskas Gailius
Luko Balandžio nuotr./Marijus Širvinskas Gailius

„Įmonės „Balsas.lt leidiniai“ pinigų srautams V.Vonžutaitė akivaizdžiai turėjo daugiausia įtakos. Kaip dabar suprantu, „Balsas.lt leidinių“ juodoji buhalterija yra tarytum klonuota Darbo partijos juodoji buhalterija“, – yra sakęs buvęs leidinių grupės žurnalistas Marijus Širvinskas-Gailius.

Tą patį jis bandė kartoti ir apklausiamas FNTT. Tačiau šios liudininko mintys tyrėjų nesudomino. Ikiteisminį tyrimą atliekanti FNTT V.Vonžutaitės net neapklausė, tyrimo nesiejo su jokios politinės partijos veikla.

Primename, kad M.Širvinskas apie tai, kad „Balsas.lt leidinių“ grupėje algos mokamos vokeliuose, parašė dar prieš V.Vonžutaitei tampant Seimo nare – užpernai spalį. Laiške jis teisėsaugai davė ir užuominą, kad algos įmonėse bus mokamos „artimiausiu metu“ ir patį vokelių mokėjimo faktą būtų įmanoma fiksuoti operatyvinėmis priemonėmis. Tai nebuvo padaryta.

Po viešo M.Širvinsko prisipažinimo apie „Balsas.lt leidinių“ grupės apgaulingai vedamą buhalteriją prakalbo ir kiti žurnalistai. Tol, kol bus baigtas FNTT tyrimas, Interneto žiniasklaidos asociacija yra suspendavusi portalo Balsas.lt narystę. Beje, kol FNTT tiria „Balsas.lt leidinių“ grupės veiklą, pasikeitė jos oficialūs savininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius