Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 12 /20:52

Lietuvą skalavo audra: elektros neturi tūkstančiai gyventojų

Sinoptikų ir gelbėtojų prognozės išsipildė: šeštadienį Lietuvą svilinusį karštį per kelias valandas išvijo smarki audra, praslinkusi per visą Lietuvą ir pridariusi nemažai žalos.
Stiprus lietus Vilniuje
Stiprus lietus Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atnaujinta 20.52 val. Vilniuje, regis, sulaukta gerokai silpnesnės audros, nei prognozavo sinoptikai. „Grindos“ rinkodaros ir komunikacijos specialistė Dovilė Lisauskaitė 15min teigė, kad rimtų iškvietimų sostinėje nesulaukta.

„Visi keliai pravažiuojami, nieko ypatingo. Buvo sulaukta kelių iškvietimų, bet jie nebuvo rimti. Ramu, tylu“, – situaciją po audros apibūdino įmonės atstovė.

VIDEO: A lygos lyderių dvikovą trikdė liūtis

Atnaujinta 20.00 val. 15min skaitytojai dalijasi praūžusios audros nuotraukomis. Iš jų matyti, kad stiprios krušos sulaukta Pasvalio rajone.

15min skaitytojos Jurgitos nuotr./Kruša Pasvalio rajone
15min skaitytojos Jurgitos nuotr./Kruša Pasvalio rajone

Tuo tarpu Lazdijų rajone, Metelių kaime, vėjas vartė ir rovė medžius. Daugiau nuotraukų ieškokite čia:

Atnaujinta 19 val.: ESO bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė informavo, kad be elektros Lietuvoje dėl audrų buvo likę 7300 vartotojų, tačiau bendrovės darbuotojai pasiruošę operatyviai reaguoti, jei sutrikimų padaugėtų.

VIDEO: A lygos lyderių dvikovą trikdė liūtis

„Daugiausia be elektros likusių gyventojų yra Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Panevėžio regionuose. Stebime situaciją, sekame prognozes ir esame pasiruošę operatyviai dirbti, jeigu gedimų padaugėtų. Turime 87 rangovų brigadas bei 400 ESO darbuotojų“, – teigia A.Adomaitytė ir prašo, pastebėjus nutrūkusius laidus ar kitokius elektros tinklo gedimus, saugiai elgtis, nesiartinti ir pranešti telefonu 1802.

Atnaujinta 18.30 val.: Šiuo metu intensyviausios liūtys su perkūnija vyksta vidurio Lietuvoje.

„Intensyviausia zona šiuo metu eina per Lietuvos vidurį, nuo Panevėžio žemyn Varėnos link, pati Varėna nėra pasiekta. Taip pat liūtys eina per Marijampolę, Lazdijus, pavieniai lietaus su perkūnija debesys yra ir vakariniuose rajonuose“, – 15min teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji sinoptikė Judita Liukaitytė-Kukienė.

Ji patikino, kad audrų masyvas po truputį slenka į rytinius rajonus, o didžiausio intensyvumo reikėtų tikėtis apie 21 valandą.

„Audros pasižymi smarkiu žaibavimu, intensyvia liūtimi, vietomis kruša. Pavyzdžiui, Kalvarijoje buvo kruša. Galimas trumpas vėjo sustiprėjimas. Šiuo metu labai stipraus vėjo dar nebuvo – iki 15 metrų per sekundę. Tačiau artimiausiomis valandomis ir pirmoje nakties pusėje jis gali būti ir stipresnis. Audra šiuo metu labai intensyvėja“, – pastebėjo J.Liukaitytė-Kukienė.

VIDEO: Šeštadienį ledo gabaliukais Kauną talžė kruša

Itin didelė liūtis prognozuojama ir Vilniuje.

„Kritulių iš tiesų gali iškristi labai daug. Sakykime, šiuo metu naujausių modelių duomenys prognozuoja Vilniuje apie 80 mm – tai yra kaip 8 kibirai į vieną kvadratinį metrą. Tai yra labai labai smarki liūtis. Bet čia yra vieno iš modelių prognozės – audra vienur gali išpilti labai daug, o kitur ne“, – sakė J.Liukaitytė-Kukienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Palydovo informacija –  konvekcinės audros debesų juosta 18 val. driekiasi per pietinius ir centrinius rajonus, vakare atkeliaus į Rytų Lietuvą.
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Palydovo informacija – konvekcinės audros debesų juosta 18 val. driekiasi per pietinius ir centrinius rajonus, vakare atkeliaus į Rytų Lietuvą.

Ji apžvelgė, kad aukščiausia temperatūra šiandien buvo fiksuojama Alytuje (34,8 laipsniai), taip pat 34 laipsniai fiksuoti Varėnoje. Tačiau tikslūs aukščiausios temperatūros duomenys dar nėra aiškūs. Sostinėje šiandien tvyrojo 32 laipsnių karšis.

Lenkijoje audros jau prasidėjo ir netgi pareikalavo aukų. Pranešama apie 28 sužeistus asmenis, nutrauktas elektros perdavimo linijas pusei milijono namų ir įstaigų, žiauriems vėjams plėšiant stogus ir vartant medžius šalies šiaurėje ir rytuose.

Audros – dėl temperatūros kontrastų

Sinoptikė aiškina, kad didelių audrų reikia laukti dėl temperatūros pokyčių – ryt orai atvės per dešimt laipsnių.

„Taip yra dėl to, kad labai dideli temperatūros kontrastai. Šiandien turime labai karštą dieną, o artėja labai žemos temperatūros. Rytoj temperatūra dienos metu bus 18-23 laipsniai, lyginant su šiandien 30-34 laipsniais, iš tiesų pokyčiai bus labai dideli. Tokie pasikeitimai visada lydimi audros su smarkiu lietumi, perkūnija, škvaliniu vėju. To ir laukiame“, – sako J.Liukaitytė-Kukienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonių gausa Žaliųjų ežerų paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonių gausa Žaliųjų ežerų paplūdimyje

Ji tikina, kad jau dabar pradeda formuotis audros debesys Vakariniuose rajonuose, vėliau jie judės link centrinės Lietuvos ir tik vakare bei pirmos nakties pusėje pasieks Rytų Lietuvą.

„Laukiame ir smarkių liūčių, ir smarkių vėjų, perkūnijos, kai kur gali ir krušos pasitaikyti“, – sako J.Liukaitytė-Kukienė.

Ji prognozuoja, kad vėjo gūsiai vietomis sieks iki 23 m/sek.

„Kadangi audros dar tik pradeda formuotis, tikslų galingumą, kokios jos bus, matysime tik prasidėjus visam procesui“, – įspėja sinoptikė.

Fiksuojama karščiausia šios vasaros diena

„Turime temperatūrą jau 33 laipsnius jau – tai prognozuotas karštis, jis į Lietuvą atėjo, ir dabar kaip tik Vakariniuose regionuose pradeda aktyvėti audros. Debesys šiuo metu pradeda augti“, – 14 val teigė J.Liukaitytė-Kukienė.

Ji tikino, kad tokios temperatūros šią vasarą Lietuvoje dar nebuvo.

Karščiausia rugpjūčio 12 diena istorijoje buvo fiksuota 2015 metais – tuomet Elektrėnuose ir Birštone temperatūra siekė 36,1 laipsnio. Ar šis rekordas bus viršytas, paaiškės tik vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius