Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 26 /16:22

Forumą „Lietuva ir Baltarusija – kas mus jungia?“ atidaręs A.Nikžentaitis: nei lietuviai, nei baltarusiai nėra velniai

Lietuva ir Baltarusija – kas jungia šitas šalis? Tokį klausimą kels dvi dienas vyksiančiame forume Klaipėdoje dalyvaujantys Lietuvos ir Baltarusijos mokslininkai, visuomenės veikėjai, taip pat valstybinių įstaigų vadovai.
Forumas „Lietuva ir Baltarusija: kas mus jungia?“
Forumas „Lietuva ir Baltarusija: kas mus jungia?“ / Algirdo Kubaičio nuotr.

Penktadienį Klaipėdoje prasidedančio pirmojo Klaipėdos visuomeninio Lietuvos ir Baltarusijos forumo „Kas mus jungia?“ dalyviai ieškos sąlyčio taškų, nuo kurių atsispyrus, būtų galima imtis formuoti dvišalio bendradarbiavimo strategiją.

Tiesiogines transliacijas iš forumo Klaipėdoje galite žiūrėti čia:

Tokios strategijos šiandien neturi nei lietuviai, nei baltarusiai. Pasienyje statoma Astravo atominė elektrinė ir vis stiprėjantis karinis Baltarusijos ir Rusijos bendradarbiavimas – dvi pagrindinės temos Lietuvos žiniasklaidoje, temdančios kaimyninių šalių bendradarbiavimą, sulaukė atitinkamos reakcijos ir Baltarusijoje.

„Dviejų valstybių santykių problemos realiai egzistuoja ir jas dar labiau aštrina per masinio informavimo priemones platinama negatyvi ir pilna stereotipų informacija abiejose šalyse. Reikia jau dabar baltarusiams ir lietuviams kartu susėsti ir apsvarstyti, kaip galime šią situaciją pakeisti ir pagerinti mūsų šalių santykius“, – prieš forumą teigė Andrejus Kazakevičius, instituto „Politinė sfera“ direktorius.

Jam pritaria ir Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumo valdybos pirmininkas Alvydas Nikžentaitis, kuris pabrėžė, kad dabar pats tinkamiausias metas tokiam platesnio formato renginiui, kuriame būtų aptariamos A.Kazakevičiaus minėtos realios problemos.

„Šiandien jų, ko gero, išspręsti nepavyks, tačiau mes privalome kalbėtis ir matyti, kokio pobūdžio procesai šiuo metu vyksta Baltarusijoje“, – sakė A. Nikžentaitis.

Forumo atidaryme kalbėjo Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas, Seimo narys Simonas Gentvilas, A.Nikžentaitis, Baltarusijos atstovai. „Norime pasiųsti žinutę, ką tikimės padaryti ir per čia esančius žurnalistus, taip pat ir iš Baltarusijos, kad baltarusiai nėra velniai. Ir tikimės, kad Baltarusijoje sklis žinia, jog žurnalistai Klaipėdoje matė ir neraguotų lietuvių“, – atidaryme kalbėjo A.Nikžentaitis.

Algirdo Kubaičio nuotr./Forumas „Lietuva ir Baltarusija: kas mus jungia?“
Algirdo Kubaičio nuotr./Forumas „Lietuva ir Baltarusija: kas mus jungia?“

Forumo programoje – dėmesys bendram ir šiandien abi tautas skiriančiam istoriniam paveldui, bus diskutuojama migracijos ir pasienio bendradarbiavimo klausimais, aptariamos ekonominio bendradarbiavimo aktualijos.

Forumo diskusijos – žinomų Lietuvos žurnalistų rankose. Jas moderuos Vytautas Bruveris, Rimvydas Valatka, Marius Jokūbaitis ir kiti. Norą dalyvauti forume jau išreiškė abiejų šalių intelektualai, politikos ekspertai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, žurnalistai.

Išsami forumo programa skelbiama tinklapyje klaipedosforumas.lt

Pirmąjį Klaipėdos visuomeninį forumą Lietuva ir Baltarusija – „Kas mus jungia?“ organizuoja Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas, institutas „Politinė sfera“, Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos universitetas ir LDK institutas.

Vienas pagrindinių šio forumo organizatorių yra kitas forumas – 2012 metais Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute susirinkusių Lietuvos intelektualų, žurnalistų ir visuomenės veikėjų įsteigtas Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas, kurio pagrindinis tikslas skatinti lietuvius ir lenkus bendradarbiauti įvairiausiose srityse.

Viena šio forumo idėjų –kasmet įteikti Jerzy Giedroyco vardo premijas Lietuvos ir Lenkijos santykius puoselėjantiems kultūros, politikos ir verslo atstovams.

Forumas inicijuoja tokius projektus kaip Lietuvos-Lenkijos ekonomikos forumas „Strateginė partnerystė“, pirmasis visuomeninis Lietuvos ir Baltarusijos forumas „Kas mus jungia?“ ar paroda „Lenkijos prezidentas Lech Kaczyński ir Lietuva prezidento Valdo Adamkaus akimis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius