Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 19

Futbolininku svajojęs tapti Antonas svajonių profesiją rado Visagine – plėtoja žaliąjį turizmą

28 metų visaginiečio Antono Jevtiuchovo profesiniai ieškojimai truko ne vienerius metus. Vaikystės svajonė tapti futbolininku nuvedė iki Didžiosios Britanijos, vėliau – fotomeno studijos Velse, tačiau svajonių darbas atrastas vis dėlto Lietuvoje. Gimtajame Visagine vystydamas žaliąjį turizmą Antonas jaučiasi atradęs būtent tai, ko visą laiką ieškojo.
Antonas Jevtiuchovas
Antonas Jevtiuchovas / Asmeninio archyvo nuotr.

Svajonių profesiją atrado Visagine

28 metų visaginiečio Antono Jevtiuchovo profesinių ieškojimų kelias su daugybe netikėtų posūkių galiausiai atvedė prie dabartinės širdžiai labai mielos veiklos – žaliojo turizmo.

Po vidurinės mokyklos bandydamas realizuoti savo vaikystės ir paauglystės svajonę tapti profesionaliu futbolininku Antonas išvažiavo į Didžiąją Britaniją. Vis dėlto sportinės karjeros aukštumų jaunuolis nepasiekė, tad nusprendė išbandyti kitą jaunystėje traukusią sritį – Svonsio universitete (Velsas) pradėjo studijuoti fotomeną ir tuo pačiu metu dirbti. Dėl finansų stokos studijas po metų teko nutraukti, tačiau dabar Antonas šypsosi primindamas, kad kiekviena pabaiga gali tapti ko nors naujo pradžia.

Tuomet užmegztas bendradarbiavimas su bendrove „SwimTrek“ – visame pasaulyje žinomu vandens kelionių organizatoriumi – padėjo atrasti naują pomėgį. Kaip dabar sako Antonas, jo tikruoju universitetu gyvenime tapo ilgalaikės kelionės. Sukūręs šeimą, kartu su savo išrinktąja Anastasija, Antonas kelerius metus keliavo po Angliją, Ispaniją, Rusiją, derindamas aktyvų laisvalaikį su vertėjo ir gido darbu. O po tris mėnesius trukusios kelionės po Kaukazą pora nusprendė grįžti į Lietuvą, į gimtąjį Visaginą ir dirbti turizmo srityje.

Po tris mėnesius trukusios kelionės po Kaukazą pora nusprendė grįžti į Lietuvą, į gimtąjį Visaginą ir dirbti turizmo srityje.

Sulaukė reikiamos pagalbos

Užsiregistravus Utenos teritorinės darbo biržos Visagino skyriuje, praėjusių metų spalio mėnesį Antonui buvo pasiūlyta dalyvauti Jaunimo garantijų projekte „Atrask save“, finansuojamam Europos socialinio fondo ir Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšomis. Iš darbo biržos specialistų sužinojęs apie galimybę gauti finansavimą savarankiškam užimtumui, jis pasiryžo pradėti nuosavą verslą ir įkurti MB „Miško takeliais“. Idėjų ir entuziazmo nestokojantis jaunuolis nusprendė užsiimti ekologiniu turizmu gimtajame mieste Visagine, ir ši veikla jam puikiai klojasi.

Asmeninio archyvo nuotr./Antonas Jevtiuchovas
Asmeninio archyvo nuotr./Antonas Jevtiuchovas

ESF projekto „Atrask save“ koordinatorė Visagine Mėta Paulauskė labai džiaugėsi, kad dalyvavimas projekte Antonui suteikė pasitikėjimo savimi, įkvėpė jį neatidėliojant imtis veiksmų ir įgyvendinti savo svajonę. „Antonas – labai aktyvus ir pozityvus jaunuolis. Jis atėjo pas mus su daugeliu verslo idėjų, tačiau kaip ir kiti dalyviai tarp daugybės idėjų buvo truputį pasimetęs, nežinojo, nuo ko pradėti“, – kalbėjo koordinatorė.

Visaginietis parengė verslo planą, pateikė paraišką ir iš ESF projekto „Naujas startas“ gavo negrąžintiną subsidiją verslui steigti (15 000 eurų). Ši finansinė parama padėjo įsigyti įrangą vandens ir miško kelionėms organizuoti 10 žmonių grupei (+ gidas): 11 spalvotų dviračių su storomis padangomis, kurie labiausiai tinka Aukštaitijos miškams; 5 dvivietes baidares turistams ir vieną vienvietę gidui – palydovui. Taip pat buvo nupirktos dvi priekabos dviračiams ir baidarėms gabenti.

Vasaros turistinis sezonas jau įsibėjęs ir MB „Miško takeliais“ savo įmonės sukurtame tinklalapyje litwildtravel.com bei socialiniuose tinkluose siūlo įvairius maršrutus – pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis ir kombinuotus. Antonas ir jo žmona Anastasija kupini entuziazmo plėtoti vadinamą „žaliąjį“ turizmą Visagine ir randa vis daugiau norinčių kartu su jais keliaujant pažinti šio nuostabaus krašto gamtą, istorinį ir kultūrinį paveldą. Nuolat plečiasi ir jų paslaugų spektras – neseniai MB „Miško takeliais“ pradėjo siūlyti ekskursijas į buvusį Ignalinos atominės elektrinės mokymo centrą, kur yra elektrinės mokomasis reaktorių valdymo skydas.

Į Visaginą grįžta vis daugiau jaunimo

Visagino savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorius Laimonas Abarius džiaugėsi tokiais pavyzdžiais ir atkreipė dėmesį, kad jaunimo nedarbas Visagine pastaruoju metu iš tiesų mažėja.

Liepos 1 d. duomenimis, Utenos teritorinėje darbo biržoje registruoti 1 164 jauni asmenys iki 29 m. Per metus nedirbančio jaunimo iki 29 m. sumažėjo 1,1 proc. punkto iki 5,7 proc. Konkrečiai Visagino savivaldybėje jaunimo nedarbas vasaros pradžioje sumažėjo kone procentu – šiemet siekia 6,5 proc., o praėjusių metų duomenys fiksavo 7,4 proc. jaunimo nedarbą.

Visagino savivaldybėje jaunimo nedarbas vasaros pradžioje sumažėjo kone procentu – šiemet siekia 6,5 proc.

Sumažėjo ir nekvalifikuotų jaunų asmenų, registruotų darbo biržos Visagino skyriuje, skaičius, tačiau profesinio pasirengimo stoka išlieka viena iš pagrindinių jaunų žmonių nedarbo priežasčių. Neretai kliūtimi sėkmingai įsidarbinti jauniems žmonėms tampa ir motyvacijos darbui stoka. Visagine susiduriama ir su kita specifine kliūtimi įsidarbinti – valstybinės kalbos nemokėjimu arba nepakankamu jos mokėjimu.

Tiesa, itin svarbu, kad pastebimas jaunų žmonių verslumo augimas: per 2018 m. pirmąjį pusmetį pradėjusių veiklą pagal verslo liudijimą Visagino jaunuolių skaičius padidėjo daugiau negu keturis kartus, palyginti su 2017 metų I pusmečiu. Visagine į projekto „Atrask save“ veiklas buvo nusiųsti 326 asmenys, įsidarbino – 87, grįžo į švietimo sistemą – 59.

„Projektas „Atrask save“ irgi prisideda prie jaunimo gerovės kūrimo mieste – jis šiandien yra aktualus, jaunimui informacija pateikiama šiuolaikiškai, nenuobodžiai, o priemonės ir metodai yra parenkami atsižvelgiant į tikslinę grupę. Toks projektas, ypač mažo miesto kontekste, kur kokybiško užimtumo ir tobulinimosi galimybės jaunimui ribotos, yra laiku ir vietoj“, – komentavo L.Abarius.

Kaip svarbų rajonui projektą „Atrask save“ atrask save įvardijo ir UAB „VPI“ direktorius ir dviejų parduotuvių Visagine savininkas Jonas Parfionovas. Jis projektą „Atrask save“ palygino su meškere, kuria jaunimas išmoksta pats „sumeškerioti“ norimą darbą – projekte dalyvaujantys jaunuoliai turi galimybę įgyti reikalingus įgūdžius, parodyti save darbdaviui ir rasti darbą.

„Aišku, pasitaikė jaunuolių, kuriems projektas buvo tik laiko „užmušimas“. Bet iš tikrųjų yra jaunų žmonių, negalinčių atrasti savęs gyvenime dėl įvairių priežasčių – mąstysenos, komunikabilumo stokos, nepasitikėjimo savimi. Praktikos mūsų parduotuvėse metu jie galėjo išmokti daug naujo, sužinoti naudingo ne tik jų profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime, išbandyti save – kolektyve, bendraujant su klientais. Ir ta transformacija tikrai jautėsi – jie ėmė labiau pasitikėti savimi, drąsiau bendravo su klientais bei kolegomis.

Pagrindinis projekto pliusas, mano manymu, yra psichologinė aplinka. Yra naudos ir mums, darbdaviams: kai kurie praktikos dalyviai liko dirbti pas mus, kiti, matau, irgi įsidarbino prekybos įmonėse“, – kalbėjo Jonas Parfionovas.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius