Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 09

Futbolo specialistai apie „Lech“ futbolo klubo fanus: „Tai jau ne sirgalių konkurencija – tai idiotizmas“

Poznanės futbolo stadione iškeltas užrašas „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ sulaukė ne tik UEFA, bet ir Lietuvos politikų dėmesio. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius incidentą pavadino gėdingu bandymu kurstyti įtampą tarp kaimyninių šalių. Seimo nariai kreipėsi į Lenkijos ambasadorių prašydami ištirti išpuolį.
Lenkų sirgalai „Žalgirio“ ir „Lech“ varžybose
Lenkų sirgalai „Žalgirio“ ir „Lech“ varžybose / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tuo tarpu lenkus iš tolimesnės kovos eliminavusio Vilniaus „Žalgirio“ vadovai teigia – bandydami pažeminti lietuvius, „Lech“ sirgaliai jiems suteikė papildomų jėgų kautis dar smarkiau.

„Pamačius tą plakatą, kilo didžiulis noras išplėšti pergalę. Mūsų gretose vakar žaidė tik trys legionieriai. Galite įsivaizduoti, kaip reagavo žaidėjai“, – 15min.lt sakė Vilniaus „Žalgirio“ vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė.

Atsiprašinėjo su ašaromis

Tribūnose sėdėjo Poznanės miesto vadovai. Vienas jų su ašaromis atsiprašinėjo ambasadorės,  - pasakojo V.Venclovaitienė.

Žalgirio atkūrimo projekto vadovė Vilma Venclovaitienė
„Žalgirio“ vadovė Vilma Venslovaitienė

„Žalgirio“ vadovės teigimu, dėl Poznanės futbolo fanų elgesio buvo šokiruoti ir šio miesto vadovai. „Sėdėjo kartu su mumis Lietuvos ambasadorė su garbės konsulais, kurie yra lenkai. Tribūnose sėdėjo Poznanės miesto vadovai. Vienas jų su ašaromis atsiprašinėjo ambasadorės“, – sakė ji.

Paklausta, ar toks fanų elgesys nėra naudingas klubams, nes taip sukuriamas didelis ažiotažas ir užpildomi stadionai, V.Venslovaitienė patikino, kad klubai tokiais metodais nesinaudoja: „Esu kategoriškai prieš tokius būdus atkreipti dėmesį į futbolą. Tai yra tautinės nesantaikos kurstymas ir jis menkina tą šalį, kuri priima svečius“.

UEFA pradėjo incidento tyrimą. Teigiama, kad „Lech“ futbolo klubui gali tekti metus žaisti tuščiame stadione. „Žalgirio“ direktorės teigimu, tai būtų labai didelis smūgis ne tik klubui, turinčiam savo stadioną, kurį reikia išlaikyti, bet ir visam Lenkijos futbolui.

Lenkijos sirgaliai atvyko su marakinėliais Polskie Wilno
Lenkijos sirgaliai atvyko su marškinėliais „Polskie Wilno“

Pašnekovė buvo įsitikinusi, jog Vilniaus futbolo sirgaliais galima pasitikėti ir jie „Žalgiriui“ problemų nesukels. Ji atmetė sostinės policijos vadovo priekaištus, kad Vilniaus „Žalgirio“ fanai klubams žaidžiant Lietuvoje patys provokavo lenkus. „Noriu paprieštarauti Kęstučiui Lančinskui. Nesutinku, kad mūsų sirgaliai kažką provokavo. Buvo aišku, kad atvažiuoja neigiamai nusiteikę sirgaliai. Į jų elgesį sureagavo ir Lenkijos spauda, ir Poznanės kunigas. Taip daryti negalima“, – sakė ji.

Lietuvių fanai ramūs

Kai FK „Vilnius“ gretose žaidė juodaodžiai, kai kuriems varžovų fanams atrodė normalu mėgdžioti beždžionės garsus. Tada irgi buvo diskutuojama, ar tai rasizmas. Nėra pasiteisinimas, jog taip bendrauja futbolo sirgaliai. Tai idiotizmas, – teigė A.Budraitis.

Sporto apžvalgininkas Aurimas Budraitis 15min.lt pasakojo, kad paskutinius septynerius metus Lietuvos futbolo fanai nebuvo įsivėlę į rimtus skandalus. „Lyginant su daugeliu, lietuvių fanai yra ramūs. Pamenu Klaipėdos „Atlanto“ muštynes su apsaugos darbuotojais, konfliktą tarp Tauragės futbolo fanų ir policijos. Visi prisimena 2006 metais lietuvių fanų laikytą plakatą su Afrikos žemėlapiu ir užrašu „Sveiki atvykę į Europą“. Taip buvo pasveikinta Prancūzijos rinktinė. Tuo metu iš UEFA federacija gavo nemažą baudą. Tačiau kai per septynerius metus nieko panašaus neįvyksta, galima tik džiaugtis“, – sakė jis.

Paklaustas, ar tokie plakatai neturėtų būti vertinami kaip sirgalių konkurencija, kuriai taikoms kiek kitokios taisyklės, A.Budraitis patikino, kad visur yra sveiko proto ribos: „Pamenu, kai futbolo klubo „Vilnius“ gretose žaidė juodaodžiai, kai kuriems varžovų fanams atrodė normalu mėgdžioti beždžionės garsus. Tada irgi buvo diskutuojama, ar tai rasizmas. Nėra pasiteisinimas, jog taip bendrauja futbolo sirgaliai. Tai idiotizmas“.

Pašnekovas nurodė, jog „Lech“ ir „Žalgirio“ klubų sirgaliai vieni kitų nemėgsta, ir tai pakeisti beveik neįmanoma. Pasak jo, Lietuvoje didesnių incidentų pavyko išvengti profesionalaus policijos darbo dėka. „Daugelis po pirmųjų rungtynių kalbėjo, kaip viskas gražu ir koks žiniasklaidos burbulas buvo išpūstas. Aš manau, kad jei nebūtų taip pasiruošta, galėjo viskas baigtis daug liūdniau“, – teigė jis.

Pritraukė žiūrovų

A.Budraitis atkreipė dėmesį, kad ir lenkų, ir lietuvių spauda peikė savus sirgalius. Tačiau žurnalistų dėmesys galimiems neramumams gatvėse ir stadionuose pritraukė daugiau žiūrovų.

„Faktas, kad susidomėjimas padidėjo. Visi piktinosi, kad žurnalistai daugiau kalba apie muštynes, o ne apie rungtynes. Bet visi bilietai buvo parduoti per tris dienas. Gali rašyti ką nori – jei nuo to susidomėjimas kyla, tokie straipsniai pateisinami“, – sakė sporto apžvalgininkas.

Aurimas Budraitis
Aurimas Budraitis

Pašnekovas sakė, kad atsiradusį susidomėjimą futbolų galėtų palaikyti sėkmingas komandų žaidimas: „Pirmas dalykas, kuris verčia lietuvius domėtis futbolu, yra pergalės. Taip jau yra. Lietuviai palaiko ne komandas, o laimėtojus. Tačiau kai į stadionus ateina žmonės, apie futbolą žinantys nedaug, ir mato, kaip jiems ploja žaidėjai – tai neperteikiamas jausmas. Tai – kaip žiūrėti spektaklį per televizorių ir gyvai“.

Neskandavo iš pagarbos treneriui

Nenorime įžeidinėti lenkų tautos jau vien todėl, kad „Žalgiryje“ žaidžia Kamilis Bilinskis, o komandą treniruoja Marekas Zubas, – sakė I.Butautas.

Vilniaus „Žalgirio“ fanų lyderis Ingvaras Butautas 15min.lt sakė, kad provokacija prieš Lietuvą buvo pradėta jau Vilniuje. Šūkis Poznanėje jo per daug nenustebino. Buvo aišku, kad lietuvių fanai susidūrė su labai antilietuviškais futbolo gerbėjais, iš kurių buvo galima tikėtis panašių akcijų.

Paklaustas, kaip fanams pavyko iškelti tokio dydžio užrašą, I.Butautas atsakė, kad stadionuose fanai nėra sekami. „O kas turėtų tikrinti fanų šūkius? Negi jūs manote, kad yra totalinė kontrolė? Lenkai gyvena ne Šiaurės Korėjoje. Jie gyvena demokratinėje valstybėje ir daro, ką nori“, – sakė pašnekovas.

I.Butautas sakė, kad patys Vilniaus „Žalgirio“ fanai jokių lenkus įžeidžiančių šūkių nelaikė: „Mes neturėjome nieko antilenkiško. Mes nenorime įžeidinėti lenkų tautos jau vien todėl, kad „Žalgiryje“ žaidžia Kamilis Bilinskis, o komandą treniruoja Marekas Zubas. Lenkus įžeidžiantys užrašai būtų kiauliškas elgesys primiausia prieš juos“.

Didina įtampą tarp šalių

Petras Auatrevičius
Petras Auštrevičius

Parlamentaras Petras Auštrevičius 15min.lt teigė, kad toks lenkų sirgalių elgesys negali būti toleruojamas, o Lietuva turėtų sulaukti oficialaus Poznanės futbolo klubo atsiprašymo: „Tai peržengia futbolo rungtynių kontekstą. Tai visiškai nepriimtinas šūkis, kuris neatspindi nei sporto aistrų, nei dvišalių santykių. Toleruoti tokius veiksmus ir tikėtis, kad jie užges savaime, toliau nereikėtų. Tai turėtų būti tiek atsiprašymas, tiek apgailestavimas už tokius veiksmus, kuriais kurstoma tolimesnė nesantaika. O ji niekam nereikalinga“.

Seimo nariai P.Auštrevičius, Arvydas Anušauskas ir Artūras Paulauskas raštu kreipėsi į Lenkijos ambasadorių prašydami pradėti išsamų įvykio tyrimą.

„Nesustabdomos emocijos ir neapykanta liejasi, įgauna įvairias formas. Nežinia iki ko ji gali nuvesti. Gal net iki tiesioginių sirgalių susidūrimų. Šaltas perspėjimas iš politikų ir futbolo federacijų šiuo metu yra reikalingas“, – minėjo P.Auštrevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius