-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 18

G.Jakštas ragina federacijas didinti spaudimą siekiant užkirsti kelią varžytis rusams

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ragina sporto federacijas palaikyti spaudimą, kad tarptautinėse varžybose nedalyvautų rusai ir baltarusiai.
Gintautas Jakštas
Gintautas Jakštas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Privalome susitelkti ir didinti spaudimą tarptautinėms sporto federacijoms – būtent jos gali užkirsti kelią daugiau agresorių sportininkų patekti į olimpines žaidynes“, – sako ministras, pirmadienį su sporto atstovais aptaręs žingsnius, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkams užkirsti kelią į olimpines žaidynes.

Jis taip pat dėkojo sporto bendruomenei už „tvirtą poziciją“, kad agresoriaus atstovai neturi dalyvauti varžybose, palaikymą ir pagalbą Ukrainai nuo pat karo pradžios, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Mūsų visų nuomonė sutampa – rusai ir baltarusiai neturėtų dalyvauti nei olimpinėse, nei paralimpinėse žaidynėse, nei kitose tarptautinėse varžybose, kol tęsiamas karą Ukrainoje“, – pažymi ministras.

G.Jakštas paragino nacionalines sporto šakų federacijas individualiai ar susibūrus į koalicijas su kitų šalių federacijomis kreiptis į Europos ar tarptautines federacijas, kad šios pakeistų kvalifikacinės atrankos į olimpines žaidynes sistemą ir neleistų atsirinkti Rusijos ir Baltarusijos atletams.

Pasak pranešimo, tokios individualių sporto šakų atrankos į olimpines žaidynes dar vyks iki kitų metų birželio.

Gruodžio pradžioje paskelbta, kad kitąmet vyksiančių olimpinių žaidynių Paryžiuje vadovai leido Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis su neutralia vėliava, išskyrus komandines varžybas, jei jie aktyviai neremia karo Ukrainoje.

Tarptautinio olimpinio komiteto duomenimis, šiuo metu tik aštuoni sportininkai iš Rusijos ir trys sportininkai iš Baltarusijos atitinka neutralių sportininkų reikalavimus.

Šis sprendimas sukėlė dalies valstybių pasipiktinimą. Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai tokį sprendimą pavadino nuviliančiu ir išreiškė viltį, kad jis bus pakeistas.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo pritaikytos sankcijos daugelyje sporto šakų. Tačiau per pastaruosius metus kelios olimpinių sporto šakų tarptautinės federacijos sušvelnino apribojimus ir tam tikromis sąlygomis leido minėtų šalių sportininkams grįžti į varžybas.

Kovą Tarptautinis olimpinis komitetas panaikino visišką draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir leido jiems varžytis kaip neutraliems sportininkams, jei jie nepalaiko Ukrainos konflikto ir nėra susiję su kariuomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius