-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 04

G.Jakštas: ŠMSM ir aukštosios mokyklos bendradarbiauja atnaujinant studentų bendrabučius

Pasitinkant naujuosius mokslo metus Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei valstybinės aukštosios mokyklos bendradarbiauja siekdamos užtikrinti, kad studijas pradedantys jaunuoliai galėtų be rūpesčių apsigyventi studentų bendrabučiuose, naudotis atnaujintomis jų erdvėmis, rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime spaudai.
Švietimo ministras Gintautas Jakštas
Švietimo ministras Gintautas Jakštas

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas lankėsi Vilniaus universiteto ir VILNIUS TECH bendrabučiuose, domėjosi studentų apgyvendinimo situacija.

„Pernai pritrūkus vietų aukštųjų mokyklų bendrabučiuose kilo iššūkių dėl studentų apgyvendinimo, tačiau ministerija ir aukštosios mokyklos kartu suskubo ieškoti sprendimo būdų, kad situacija ateityje nepasikartotų. Šiandien matome, kad absoliuti dauguma studentų, kurie naujais mokslo metais norėjo apsigyventi aukštųjų mokyklų bendrabučiuose, galėjo tai padaryti – universitetai ir kolegijos turėjo pakankamai vietų bendrabučiuose, jie nuolatos atnaujinami“, – sako ministras.

Pasak G.Jakšto, ministerija ir aukštosios mokyklos siekia, jog studentams būtų prieinama kokybiška infrastruktūra ir jie galėtų patogiai naudotis bendrabučių paslaugomis.

„Aukštosios mokyklos turi ir tokių apgyvendinimo vietų, kurioms reikalingi atnaujinimo darbai, todėl dar ne visų jų sąlygos yra tokios, kokių norėtume. Ministerijos parengtomis priemonėmis sudarome galimybes atnaujinti aukštųjų mokyklų pastatus bei studentų bendrabučius ir taip užtikrinti geresnes studentų mokymosi ir gyvenimo sąlygas“, – pažymi G.Jakštas.

Ministerijos iniciatyva nuo 2022 m. startavo valstybinių aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo programa. Programai įgyvendinti valstybė iki 2025 m. skiria per 8,5 mln. eurų, atnaujinti planuojama mažiausiai 10 bendrabučių.

2022–2023 m. bendrabučių atnaujinimui skirta beveik 2 mln. eurų. Programa jau pasinaudojo trys aukštosios mokyklos, pradėti penkių bendrabučių pastatų atnaujinimo darbai.

O nuo 2020 m. Viešųjų investicijų plėtros agentūra aukštųjų mokyklų infrastruktūros atnaujinimui bei plėtrai teikia paskolas. Paskolos lėšomis gali būti finansuojamas aukštųjų mokyklų pastatų, įskaitant bendrabučius, išorės ir vidaus atnaujinimas, naujų pastatų statyba, kiti su pastato atnaujinimu ar plėtra susiję rangos darbai. Šiuo metų yra sudaryta 10 sutarčių dėl aukštojo mokslo įstaigų modernizavimo, trys iš jų – dėl aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių renovacijos.

Universitetai bendrabučius atnaujina kasmet

Vilniaus universitetas šiemet numatė apgyvendinti 1,5 tūkst. pirmakursių, iš viso universiteto bendrabučiuose gali gyventi 5,5 tūkst. studentų. Universiteto kancleris Raimundas Balčiūnaitis pabrėžia, kad apgyvendinimo universiteto bendrabučiuose kainos ir kokybės santykis yra tikrai geras.

„Siekdami studentams užtikrinti dar geresnes sąlygas, bendrabučių atnaujinimo darbų imamės kiekvienais metais. Tam vien šiais metais skirta apie 800 tūkst. eurų. Investuojame ne tik į gyvenimo sąlygų gerinimą, bet ir tvarumą – ant didžiosios dalies bendrabučių veikia saulės elektrinės“, – sako R.Balčiūnaitis.

Anot R.Balčiūnaičio, Vilniaus universiteto bendrabučiai ne tik remontuojami, tačiau galvojama ir apie naujų statybą. „Saulėtekyje esančiame bendrabučių miestelyje planuojame statyti naują penkių bendrabučių kompleksą, kuris leis papildomai apgyvendinti daugiau nei 500 studentų. Naujieji bendrabučiai bus modernūs, energetiškai efektyvūs, juose studentai gyvens nebe po tris, bet po vieną ar po du“, – pažymi kancleris.

Be naujų beveik 300 kambarių bendrabučiuose studentų lauks ir modernios poilsio, mokymosi zonos, terasos ir kiti patogumai. Statybos leidimą šiam kompleksui tikimasi gauti iki kitų metų pabaigos.

VILNIUS TECH šiais mokslo metais savo bendrabučiuose numatė apgyvendinti 500 naujų studentų.

„Universitetas iš viso valdo penkis bendrabučius. Nuo 2016 m. esame atnaujinę apie 60 proc. apgyvendinimo vietų, bendrojo naudojimo erdvių. Šiuo metu baigiamas ruošti dar vienas bendrabučio remonto projektas“, – sako VILNIUS TECH kancleris Vaidotas Trinkūnas.

Jis pažymi, kad bendrabučiai yra patraukli vieta apsigyventi studentams – jie gali pasinaudoti galimybe lengvai pasiekti savo aukštąją mokyklą ir neskirti didelės pinigų sumos nuomai. „Be to, kiekvienais metais investuojame į universiteto valdomų bendrabučių atnaujinimą. 2022–2023 m. bendrabučių remontui iš viso skirta apie 1 mln. eurų. Šiuo metu universitetas taip pat aktyviai vykdo mokslo ir studijų infrastruktūros atnaujinimo darbus“, – teigia V.Trinkūnas.

Šiemet trijų VILNIUS TECH fakultetų studentai mokslo metus pradės visiškai naujuose, šiuolaikiškai įrengtuose rūmuose sostinės Plytinės g. Šalia mokomojo korpuso pastatytas visiškai naujas laboratorinis korpusas, sudarysiantis puikias sąlygas mokslinės veiklos vystymui. Saulėtekio rūmuose užsiėmimuose dalyvausiantys studentai nuo naujų mokslo metų paskaitų klausys renovuotose srautinėse auditorijose. Studijų sąlygos nuolatos gerinamos ir Senamiesčio rūmuose, kur šiemet baigta dar vieno korpuso renovacija.

Šiemet VILNIUS TECH bendrabučiuose įsikūrė visi išreiškusieji norą juose apsigyventi. Valstybinių aukštųjų mokyklų bendrabučių paslaugomis Lietuvoje praėjusiais studijų metais naudojosi beveik 90 proc. visų studentų, pageidavusių gyventi bendrabučiuose.

Lietuvos ir užsienio šalių praktika

VILNIUS TECH duomenimis, dėl galimybės apsigyventi bendrabutyje į aukštąsias mokyklas kreipiasi apie 70 proc. užsienio valstybių studentų.

Nuomos kaina yra vienas pagrindinių aspektų, į kuriuos atsižvelgia studentai, spręsdami, ar nuomotis būstą, ar apsigyventi bendrabutyje. Lietuvoje bendrabučio kambario kaina svyruoja nuo 50 iki 250 eurų, Vakarų Europos šalyse – nuo 500 iki 800 eurų, tačiau ne visi užsienio universitetai siūlo bendrabučių paslaugą.

Be kainos studentams svarbu ir gyvenamoji aplinka, atstumas iki aukštosios mokyklos, susiekimo galimybė su kitais miesto rajonais. Šalies aukštosios mokyklos kiekvienais metais investuoja į bendrabučių išorės ir vidaus atnaujinimą, siekdamos gerinti studentų gyvenimo kokybę bendrabučiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius