Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 05

Gediminas Kirkilas neigia steigiant „Gamtinių dujų terminalą“ protegavęs Bronislovą Lubį

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas neigia protegavęs milijonieriaus Bronislovo Lubio valdomą koncerną „Achema“ steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę „Gamtinių dujų terminalas“.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas neigia protegavęs milijonieriaus Bronislovo Lubio valdomą koncerną „Achema“ steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę „Gamtinių dujų terminalas“, nors buvęs ūkio ministras Vytas Navickas praėjusią savaitę teismui užsiminė apie galimą G.Kirkilo spaudimą būtent šią įmonę pasirinkti privačiu investuotoju šiame projekte.

V.Navickas teisme pripažino, kad ruošiant studiją dėl dujų terminalo steigimo, iš premjero gavo raštišką nurodymą į projekto vystymą įtraukti privatų investuotoją. Prie šio nurodymo buvo pridėtas B.Lubio pasirašytas laiškas.

„Jokio laiško aš pats tikrai neprisegiau. Tai galėjo padaryti nebent kanceliarija. Gali būti, kad kanceliarija domėjosi tuo klausimu ir netyčia prisegė B.Lubio laišką“, – „15min“ paklaustas apie galimą „Achemos“ protegavimą, atsakė G.Kirkilas.

G.Kirkilas tikino, kad net ir gavęs premjero nurodymą su prisegtu stambaus verslininko laišku ūkio ministras neturėjo to suprasti kaip spaudimo.

„Ministerija tam ir yra, kad spręstų tokius klausimus. Bet prisegtas laiškas tikrai neturėjo būti suprastas kaip spaudimas“, – sakė ekspremjeras.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme nagrinėjama byla, kurioje buvęs Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas, buvęs valstybės sekretorius Gediminas Miškinis ir buvusi ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento vadovė Neringa Pažūsienė kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Prokurorai teigia, kad šie valdininkai suteikė neteisėtų privilegijų „Achemai“ dalyvauti suskystintų dujų importo terminalo įmonės „Gamtinių dujų terminalas“ valdyme.

G. Kirkilo Vyriausybė buvo sukūrusi bendrovę „Gamtinių dujų terminalas“, kurios penktadalį akcijų valdė B. Lubiui priklausanti „Achema“. Ši įmonė turėjo valdyti būsimąjį suskystintų dujų terminalą.

Tačiau, Specialiųjų tyrimų tarnybai pradėjus tirti bendrovės steigimą, B. Lubys pareiškė savo akcijų dalį įmonėje sumažinantis iki 10 proc.

Galiausiai projektas žlugo Andriaus Kubiliaus ministrų kabinetui nusprendus likviduoti šį kūrinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius