-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 27 /12:35

G.Kirkilas per anksti apsidžiaugė J.Sabatausko parašu, maištininkų tebėra vienuolika

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas 15min studijoje trečiadienį pasakė, kad prie socialdemokratų frakcijos dalies, kuri lieka valdančioje daugumoje su „valstiečiais“, prisijungė ir Julius Sabatauskas. Tačiau pats parlamentaras tai paneigė. J.Sabatauskas tikino sutarties nepasirašęs ir negalvojantis pasirašyti. Tai reiškia, kad parašų ant sutarties tebėra vienuolika.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min studijoje viešėjęs G.Kirkilas pareiškė, kad J.Sabatauskas jau yra pasirašęs „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“.

„Galiu pasakyti, kaip įtikinome. Ne tai, kad įtikinome. Jo apygarda yra Alytus ir Alytaus rajonas, jo skyriai apsisprendė taip: Alytaus rajonas palaikė, kad reikia likti koalicijoje, o Alytaus miestas buvo prieš. Jis nuvažiavo pasikonsultuoti ir priėmė sprendimą palaikyti ir likti koalicijoje“, – sakė G.Kirkilas.

Tačiau pats Julius Sabatauskas 15min sakė sutarties nepasirašęs.

„Ne, nepasirašiau. Su G.Kirkilu aš išvis nieko nešnekėjau“, – teigė parlamentaras.

VIDEO: Gediminas Kirkilas: naujos partijos nekursime

Šeštadienį Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pirmadienį paaiškėjo, kad tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su „valstiečiais“ dėl koalicijos sudarymo.

Dar pirmadienį sutartį buvo pasirašę vienuolika socialdemokratų: Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, Mindaugas Bastys, Linas Linkevičius ir Andrius Palionis. Taip pat, I.Šiaulienės teigimu, du „darbiečiai“ – Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras. Tačiau šie neigė pasirašė, nors ir teigė, kad Vyriausybę palaiko.

Prieš koaliciją su valstiečiais socialdemokratų frakcijoje pasisako Algirdas Sysas ir Rasa Budbergytė. Jie abu atsistatydino iš Seime užimamų pareigų. Taip pat partijos tarybos sprendimo buvo linkę laikytis Raminta Popovienė, Juozas Olekas, Algimantas Salamakinas ir Julius Sabatauskas, kuris, anot G.Kirkilo, savo sprendimą pakeitė.

Komitetas J.Sabatausko atsistatydinimo nesvarstė

Pats J.Sabatauskas dar antradienį buvo pasiryžęs vykdyti partijos tarybos valią ir pasitraukti iš Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininko pareigų.

Trečiadienį jis laikėsi žodžio ir pateikė atsistatydinimo pareiškimą, vykdydamas Socialdemokratų partijos tarybos sprendimą pasitraukti iš koalicijos su „valstiečiais“, pranešė BNS.

„Prašau komiteto atleisti mane iš pareigų atsistatydinus savo noru“, – sakė jis.

Tačiau TTK nariai nutarė kol kas nesvarstyti šio pareiškimo, nes nėra aiški padėtis Socialdemokratų partijos frakcijoje.

„Priimame pareiškimą, bet neprivalome jo svarstyti ir priimti sprendimą, nes dar nėra išsikristalizavusi ir pasiskelbusi frakcija, kuri yra delegavusi pirmininką, ta frakcija nėra iki galo susiformavusi. Tai faktas“, – trečiadienį per komiteto posėdį sakė konservatorius Stasys Šedbaras.

J.Sabatauskas tikino atsistatydinimo pareiškimą komitete vėl prašysiąs svarstyti po kurio laiko.

Trečiadienį liko nesvarstytas ir Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininko Algirdo Syso atsistatydinimo pareiškimas. Šiam komitetui priklausanti parlamento vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė pasiūlė šį klausimą atidėti iki kito posėdžio.

„Siūlau nukelti šį klausimą į kitą posėdį. Sprendimus priimsime vėliau“, – teigė ji.

R.Baškienės teigimu, trečiadienį komitetas turi svarbesnių klausimų svarstyti.

A.Sysas ir kiti komiteto nariai šiam pasiūlymui neprieštaravo.

A.Sysas atsistatydinimo iš Socialinių reikalų komiteto pirmininko pareigų parašė pirmadienį, vykdydamas Socialdemokratų partijos tarybos sprendimą pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

Atsistatydinimo iš Europos reikalų komiteto vicepirmininkės pareigų pareiškimą taip pat parašė socialdemokratė Rasa Budbergytė. Jis turėtų būti svarstomas trečiadienį popiet.

Kiti vadovaujamas pareigas einantys socialdemokratai iš postų nesitraukia. Nepritardami partijos sprendimui palikti koaliciją su „valstiečiais“ jie pasirašė koalicijos susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis trečiadienį paragino Seimo narius susilaikyti nuo bet kokių skubotų veiksmų keičiant Seimo komitetų sudėtis, „kol nėra išspręstos problemos Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje“.

G.Landsbergis antradienį, kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu išaiškinti, ar šeši su Socialdemokratų frakcijos daugumos nuomone nesutinkantys jos nariai prieš jų valią gali būti laikomi valdančiosios koalicijos dalimi, ar vis dėlto jie dirba mažumoje.

Deklaraciją dėl koalicijos su „valstiečiais“ pasirašė 11 Seimo socialdemokratų iš 17. Nors remia Sauliaus Skvernelio Vyriausybę, deklaracijos nepasirašė du Socialdemokratų partijos frakcijai priklausantys „darbiečiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius