-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 20

G.Landsbergį įpykdė S.Skvernelio žodžiai: kalba tai, ko Kremlius prašo

Opozicijai ruošiantis rengti interpeliacijos klausimus dėl tranzito į Kaliningradą užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, šis pažymėjo labiausiai norintis, kad Lietuvos priešams neduotume papildomų kozirių. Buvusio premjero Sauliaus Skvernelio žodžius, kad dėl tranzito į Rusijos ekslavą esame specifinė šalis, jis įvertino kaip tokius, kurių prašo Kremlius.
Rima Baškienė, Saulius Skvernelis
Gabrielių Landsbergį įpykdė Sauliaus Skvernelio žodžiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš labiausiai norėčiau, kad mes neduotume savo priešininkams – tikriems priešininkams, net ne oponentams, kaip Seime galime vieni kitus vadinti, bet tikriems Lietuvos priešams papildomų kozirių. Aš norėčiau nesuteikti tokios galimybės būtent dėl to, kad nėra pagrindo“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras.

Anot G.Landsbergio, dėl istorijos su tranzitu į Kaliningradą yra skirtingi vertinimai ir negebėjimas atsakyti, koks yra Lietuvos interesas.

Jo teigimu, pavyzdžiui, Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas S.Skvernelis kalbėdamas apie tai kuria labai pavojingą precedentą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rima Baškienė, Saulius Skvernelis, Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rima Baškienė, Saulius Skvernelis, Lukas Savickas

„Jis kalba apie Lietuvos išskirtinę situaciją. Ir dar jis prisiima valstybei tam tikrą prievolę – galbūt tranzito, galbūt kažkokio įsipareigojimo. Kitaip tariant, jis iš karto pats kalba tai, ko Kremlius prašo: jis prašo koridoriaus, įsipareigojimo, Lietuva privalo, negali būti kitos išeities, Lietuvos yra išskirtinė situacija. Ir ponas S.Skvernelis tą patvirtino.

Jis sako, kad Lietuvos yra išskirtinė situacija. Aš noriu pabrėžti – Lietuvos situacija nėra išskirtinė. Mūsų konsultacijose su Europos Komisija buvo nuolat pabrėžiama, kad bet kokios taisyklės, nauji išaiškinimai negali būti skirti tik Lietuvai. Teritorija tranzitu tarp Baltarusijos ir Kaliningrado per Lenkiją yra tokio paties ilgumo“, – kalbėjo ministras.

Aš noriu pabrėžti – Lietuvos situacija nėra išskirtinė.

Taip pat G.Landsbergis sakė, kad rusiškas prekes lygiai taip pat galima vežti į Berlyną, iš Berlyno atgal į Varšuvą ir per Varšuvą atgal į Kaliningradą.

Jis pažymėjo, kad europinės taisyklės turi galioti universaliai, neišskiriant Lietuvos, kas būtų pavojinga.

„Dėl to, kad tada mes turime didžiulę nacionalinio saugumo problemą. Be to, mes ją įvardijome Europos Komisijai nuo pat pradžių: tai negali būti Lietuvos koridorius, tai negali būti Lietuvos problema. Ir į tai buvo atkreiptas dėmesys“, – teigė užsienio reikalų ministras.

123rf.com nuotr./Vaizdai iš Tilžės
123rf.com nuotr./Vaizdai iš Tilžės

Po opozicinės Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ susitikimo su G.Landsbergiu S.Skvernelis sakė, kad dėl situacijos, susiklosčiusios dėl tranzito į Kaliningradą, niekas nėra aiškiau.

Be to, buvęs premjeras kalbėjo, kad susidaro prielaidos, jog sankcijų į Kaliningradą klausimas mūsų institucijų nebuvo keliamas toliau.

VIDEO: Frakcijos „Vardan Lietuvos“ susitikimas su ministru G.Landsbergiu – aptars EK išaiškinimą dėl Kaliningrado tranzito

Jis kalbėjo, kad, tarkime, derantis dėl sankcijų paketo, kiekviena valstybė žino, kokia jos specifika – kam rūpi dujos, kam – nafta.

„Europos Sąjunga turi specifiką, kad Lietuva turi tokią išskirtinę problemą – tai yra Kaliningrado tranzitą. Ta schema, kuri yra patvirtinta, kur betarpiškai dalyvaujant Komisijai buvo nustatytas, numatytas režimas, tai bet kokiu atveju, kalbant apie bet kokias sankcijas, bet kokius paketus, šitas klausimas turi būti keliamas: kad mes esame specifinė valstybė, turime štai tokį, deja, santykį dėl Kaliningrado su Rusija.

Panašu, kad iš to, kas buvo padaryta, gal tokia prielaida susidaro, kad tie klausimai nebuvo keliami“, – žurnalistams Seime kalbėjo S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius