-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 27 /10:45

G.Landsbergis apie Ksenijos Sobčak atvykimą į Lietuvą: tvarkos ji nepažeidė

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Rusijos žurnalistės ir laidų vedėjos Ksenijos Sobčak patekimas į Lietuvą nepažeidė tvarkos. Jo teigimu, ji čia atvyko su Izraelio pasu, tad tokią teisę turėjo. K.Sobčak Lietuvos sieną kirto trečiadienį popiet, ateidama pėsčiomis iš Baltarusijos teritorijos.
Ksenija Sobčak
Ksenija Sobčak / „Scanpix“ nuotr.

G.Landsbergis teigė, kad su Izraelio pasu ne ji pirmoji atvyko iš Baltarusijos į Lietuvą. Jis teigė neturįs žinių, ar ji vis dar yra mūsų šalyje.

„Ta informacija, kurią mums pavyko surinkti nuo vakar vakaro, yra tokia, kad ponia Sobčak atvyko parodydama Izraelio pasą, galiojantį, jai priklausantį, kuris reiškia, kad ji yra Izraelio pilietė. Tokie asmenys turi teisę kirsti ES sieną, turi teisę pagal mūsų Vyriausybės nustatytą tvarką kirsti mūsų valstybės sieną ir būti ES teritorijoje iki 90 dienų.

Tai tvarkos ji nepažeidė, sienos apsauga vykdė viską, kaip tvarka veikė. Noriu pabrėžti, kad tai nėra pirmas atvejis, kuomet iš Rusijos arba Baltarusijos Izraelio piliečiai patenka per Lietuvą į ES teritoriją, parodydami pilietybę įrodantį dokumentą“, – Seime žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Ministro teigimu, „ponia Sobčak nėra įtraukta į ES, Didžiosios Britanijos sankcijų sąrašus, ji nėra įtraukta į JAV sankcijų sąrašus“, tačiau esą tai nereiškia, kad negali būti įtraukta po sienos kirtimo atvejo, jeigu būtų nustatyta, kad savo buvimu ji kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Kaip tik todėl jos nėra ir Lietuvos „juoduosiuose sąrašuose“, nes esą jeigu visos valstybės dėl to nėra susitarusios, tai toks žmogus gali atvykti per kitą šalį į Lietuvą.

„Subjektyviu vertinimu, galima manyti, kad jos veikla nebūtinai yra nepalanki režimui. Nors ji save pristato kaip opozicinę veikėją, bet dažnu atveju matome, kad tam tikros kryptys sutampa. Tai yra subjektyvus vertinimas, jo ne visada užtenka, kad būtų pagrindas įtraukti į sankcijų sąrašus.

Noriu pabrėžti, kad sankcijų sąraše atsidūręs asmuo turi teisę tai skųsti tiek Lietuvos, tiek europiniams teismams. Todėl kiekvienu atveju yra renkami įrodymų paketai, kuriais galima pagrįsti, kodėl tas asmuo yra sankcijų sąraše. Iš subjektyvaus vertinimo verčiame tai objektyvia ir pagrindžiama realybe.

Tokių faktų, kurie būtų vertę tai daryti, neturėjome iki šiol, ta situacija nebuvo taip susiklosčiusi. Ar tai gali keistis? Noriu pabrėžti – gali. Atidžiau žiūrint, iškylant naujiems faktams, papildomam vertinimui atsiradus. Tai yra derinama su partneriais. Ypač jeigu kalbame apie atvykimą, nes Šengeno zonoje nėra sienų viduje, asmuo, patekęs į vieną valstybę, gali keliauti po visą ES. Ta pati ponia Sobčak jau šiandien gali būti ne Lietuvos teritorijoje, nes jai nėra apribojimų vykti į Lenkiją, kitas Europos valstybes“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Kaip trečiadienį pranešė 15min, remdamiesi šaltinių duomenimis, Rusijos įžymybė atvyko į Lietuvą su Izraelio pasu.

Apie tai, kad K.Sobčak Lietuvoje, rašė ir Rusijos žiniasklaida, o TASS praneša, kad kratos „Gorki-8“ gyvenvietėje atliekamos tiriant sulaikytam jos komercijos direktoriui Kirilui Suchanovui iškeltą turto prievartavimo bylą.

Agentūra „TASS“, remdamasi informacijos iš teisėsaugos institucijų, pranešė trečiadienio vakarą, kad ir pati K.Sobčak tapo įtariamąja šioje byloje.

VIDEO: Paskelbtas vaizdo įrašas, kaip Ksenija Sobčak pėsčiomis kerta Lietuvos sieną

Tai, kad Rusijos žurnalistė ir televizijos laidų vedėja K.Sobčak yra Lietuvoje, ketvirtadienio rytą patvirtino Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

„Ji yra Lietuvoje ir kaip Izraelio pilietė, turinti Izraelio pasą, jai nereikia vizos ir ji gali važiuoti ir būti čia, jei aš neklystu, 90 dienų. Taip, tvirtinam faktą“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui patvirtino D.Jauniškis.

VSD vadovas taip pat teigė, kaip rašo BNS, kad duomenų, jog K.Sobčak galėtų kelti grėsmę Lietuvos saugumui, nėra.

„Kol kas konkrečių duomenų žvalgybinių mes neturime, kad ji keltų grėsmę Lietuvos valstybei, jei tokių būta, atitinkamai būti imtasi tam tikrų priemonių“, – pažymėjo VSD vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius