Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 03

G.Landsbergis Europos Sąjungą ragina su Kinija bendrauti visų Bendrijos šalių formatu

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį paragino Europos Sąjungą (ES) su Kinija bendrauti visų Bendrijos šalių formatu.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Būtina strategiškai vertinti santykius su Kinija. Atskiros valstybių narių santykių su Kinija darbotvarkės nestiprina Europos Sąjungos. Jei veiksime atskirai, ne ES 27 formatu – pralaimėsime daugelyje frontų“, – Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime cituojamas G.Landsbergis.

Taip jis kalbėjo po neformalaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo.

Gegužę Lietuva paskelbė pasitraukianti iš Kinijos bendradarbiavimo su Vidurio ir Rytų Europos valstybėmis forumo „17+1“, pavadinusi šį formatą „skaldančiu“.

Lietuvos diplomatijos vadovas kolegoms pristatė dvišalių santykių lygiu pastaruoju metu patiriamą politinį, diplomatinį ir viešųjų ryšių Pekino spaudimą.

G.Landsbergis akcentavo, kad ES turi laikytis savo vertybių ir principų.

Pasak jo, ES privalo stiprinti ekonominį atsparumą, mažinti priklausomybę nuo Kinijos prekybos grandinių, ir, sulaukus Europos Komisijos (EK) pasiūlymo, kuo greičiau priimti ES kovos su prievartos veiksmais prieš valstybes nares priemonę (angl. EU anti-coercion instrument).

Ministro teigimu, ES taip pat turi koordinuoti Kinijos politiką su bendraminčiais Indijos-Ramiojo vandenyno regione ir už jo ribų, taip pat sustiprinti ES ir NATO bendradarbiavimą Kinijos politikos klausimais.

Vilniaus ir Pekino santykiai pastaruoju metu ėmė blogėti, Lietuvai ėmus megzti glaudesnius ryšius su Taivanu, kurį Kinija laiko maištaujančia savo provincija.

Pekinas dėl to rugpjūtį konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių, tą patį paragino padaryti ir Vilnių.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tuomet teigė, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Ministerija savo pranešime nurodė, kad šis „sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“.

Reaguodama į šiuos veiksmus, URM penktadienį pranešė, kad konsultacijoms iškviečiama Lietuvos ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė.

Palaikymą Vilniui konflikte su Pekinu jau anksčiau pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas, taip pat kiti Vakarų politikai.

Pekinas savo ruožtu ragina Lietuvą vadovautis „vienos Kinijos“ principu. Jis reiškia, kad Taivano ir žemyninės Kinijos žemės yra nedalomos ir priklauso vienai aiškiai apibrėžtai Kinijos valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius