Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 28

G.Landsbergis: G.Nausėdos žadama gerovė bus palikta ant „valstietiško“ ledo

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis mano, kad prezidento Gitano Nausėdos siūlymai gerovės valstybei kurti dėl valdančiųjų bent jau artimiausius metus tikriausiai nepajudės iš vietos. Konservatorius kritikavo, kad svarbiausiu tikslu valstybėje dabar tapo „pakabinti Seimo pirmininko skalpą vado palapinėje“.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apžvelgdamas politinę situaciją šeštadienį Vilniuje vykusiame TS-LKD tarybos posėdyje, G.Landsbergis aiškino, kad pasigirdus kalboms apie gerovės valstybės kūrimo pradžią sukirbo viltis, jog užstrigęs pertvarkų režimas pajudės iš mirties taško.

Prezidento rinkimai, anot jo, pagyvino diskusiją apie tai, kas iš tiesų yra gerovė. G.Nausėda pristatė pirmąsias savo idėjas, kaip gerovės galėtų rastis daugiau.

Pasak G.Landsbergio, kvietimas diskusijai yra nuoširdus ir turi būti girdimas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda priima Vyriausybės narius

„Tačiau išgirdęs, kad Vyriausybė viskam pritaria, tačiau niekuo prezidentui nepadės, galiu suprasti, jog prezidento žadama gerovė, bent metams bus padėta ant valstietiško ledo ir jos įgyvendinimas greičiausiai nepajudės nė per milimetrą. Kam judinti, jeigu populiaresnis nuo to netapsi, o nuovokos, ką judinti, irgi nelabai yra“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Kam judinti, jeigu populiaresnis nuo to netapsi, o nuovokos, ką judinti, irgi nelabai yra.

Lengviau kalbėti, nei daryti

G.Landsbergis įgėlė valdantiesiems, sakydamas, kad kur kas lengviau tik kalbėti apie vykdomas reformas.

Jis kritikavo kai kuriuos politikus dėl to, kad mūsų valstybėje realiai nėra diskutuojama apie ką nors iš esmės.

„Štai, Rusijos agentų Lietuvoje pažįstamas Valdemaras Tomaševskis porina, kad apmokestins bankus Lietuvoje. Jam antrina buvęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas „aš nenoriu jokių postų“ Kamblevičius, kad, taip, tikrai bus apmokestinti bankai. Iš to bus uždirbta 100 milijonų ir šie tuoj pat, nieko nelaukiant, bus išleisti, nes šiuo metu valdžioje yra bent trys partijos, kurioms ir 5 procentų barjeras yra per aukštas.

Nėra kitos išeities, kaip tik skandinavų bankams susimokėti, kad Kamblevičius, Kirkilas ir Tomaševskis galėtų mėginti prasmukti į Seimą kitais metais. Jaučiu, kad visi esame įtraukiami į diskusiją: ar tai gera mintis, ar nelabai“, – dėstė opozicinės TS-LKD pirmininkas.

Štai, Rusijos agentų Lietuvoje pažįstamas Valdemaras Tomaševskis porina, kad apmokestins bankus Lietuvoje. Jam antrina buvęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas „aš nenoriu jokių postų“ Kamblevičius, kad, taip, tikrai bus apmokestinti bankai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis

G.Landsbergis aiškino, kad tokios iniciatyvos įgyvendinimas greičiausiai atgultų ant vartotojų pečių, o bankai gali pradėti skolinti dar nenoriau ir brangiau.

Kartu jis sakė, kad „nieko čia nebus ir niekas nieko neapmokestins“.

„Kraujas nenurims“

G.Landsbergis ironizavo, kad svarbiausia valstybės problema tapo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atleidimas.

Parlamento pirmininkas, konservatorių lyderio teigimu, yra „prisidirbęs“ dar nuo Andriaus Tapino mitingo laikų.

„Reikalaujama jo skalpo ir kol skalpas už pažeminimą nekabės vado palapinėje, tol kraujas nenurims“, – sakė jis.

Reikalaujama jo skalpo ir kol skalpas už pažeminimą nekabės vado palapinėje, tol kraujas nenurims.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

G.Landsbergis vardijo dabartinių valdančiųjų inicijuotus pokyčius: universitetų jungimą, „vaučerius“, užsienio prekybos centrų kvietimą į Lietuvą, viešojo sektoriaus reformą, regioninių ligonių pertvarką.

„Viskas sustabdyta, užstrigę teismuose arba tyliai atšaukta. Netgi ta pati garsioji urėdijų reforma, kuria dar prieš kiek laiko buvo mėginama pridengti nieko nenuveikimą, – atšaukta Konstitucinio Teismo, turės grįžti į Seimą naujam balsavimui, ir kuris dar neaišku, kaip pasibaigs“, – kritikavo TS-LKD lyderis.

Pripažino savo klaidą

G.Landsbergis sakė turintis pripažinti savo klaidą.

„Tiesą sakant, turiu pripažinti vieną klaidą – esu pasakęs, kad „valstiečių“ darbus reikės atšaukti. Atsiimu šitą pasakymą – atšaukti iš tikrųjų nereikės, nes nebus labai ką atšaukti“, – teigė jis.

TS-LKD lyderis kolegoms pakartojo nuoširdžiai abejojantis galimybėmis, kad G.Nausėdos teikiami įstatymų projektai bus priimti.

Pavyzdžiui, „valstiečių“ frakcijai, kurios didžioji dalis ūkininkai, G.Landsbergio nuomone, nebus priimtina balsuoti už kuro apmokestinimą. O tai iš esmės sudarytų didžiąją dalį prezidento siūlomų išlaidų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Jeigu kiti apmokestinimai ir bus priimti, jie bus tik kosmetiniai – neleidžiantys spręsti esminių problemų. Gal prezidentas ir pats supranta, kad jo teikiamus įstatymus galbūt reikia suprasti kaip kvietimą pradėti diskusiją dėl gerovės valstybės. Esame pasiruošę šioje diskusijoje dalyvauti visomis pajėgomis ir visišku geranoriškumu. Tačiau greta to turime patys labai aiškiai pasiūlyti ir atsakyti, ką siūlome keisti“, – TS-LKD kolegoms dėstė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius