Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 23 /17:13

Socialdemokratams išėjus iš koalicijos, kitos Seimo frakcijos remti mažumos Vyriausybės neskuba

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) svarstytų galimybę remti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) mažumos Vyriausybę kai kuriose srityse, bet besąlygiškos paramos tikrai neteiks, sako TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Panašiai kalba ir Liberalų sąjūdžio bei „Tvarkos ir teisingumo“ vedliai.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Liberalų sąjūdžio lyderis Remigijus Šimašius tvirtina, kad partija galėtų palaikyti kai kuriuos pavienius Seimo daugumos ar Vyriausybės sprendimus, bet platesnio bendradarbiavimo jis sako neįsivaizduojantis. Mainais, kuomet už Liberalų sąjūdžio paramą LVŽS paremtų kokią nors liberalų iniciatyvą, liberalai, pasak R.Šimašiaus, užsiimti nelinkę.

Panašiai kalba ir „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Jo teigimu, partija palaikė ir palaikys geras iniciatyvas, bet „parsiduoti“ už paramą vienu ar kitu klausimu neketina.

G.Landsbergis: koalicija tarp TS-LKD ir LVŽS yra neįmanoma

„Konservatoriai tikrai negalėtų besąlygiškai remti visų Vyriausybės sprendimų. Aš esu pasakęs, kad matau keletą sričių, kuriose mes galėtume ieškoti bendradarbiavimo sankirtų. Viena būtų švietimo sritis, jei mes kalbėtume apie rimtą ir nuoseklią švietimo pertvarką, kita sritis yra mokesčių reforma. Šiose srityse parama įstatymams ar įstatymų paketams tikrai neatmestina“, – šeštadienį 15min sakė G.Landsbergis.

Konservatorių lyderio teigimu, trečiadienį partijos vadovybė rinksis į prezidiumą, kurio metu, be visų kitų klausimų, bus svarstomas ir paramos mažumos Vyriausybei klausimas.

Galimybė, kad TS-LKD ir LVŽS suburtų naują koaliciją, pasak G.Landsbergio – beveik nereali.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

„Manau, kad neįmanoma. Nebent koks nors visiškai neprognozuojamas įvykis įvyktų. Bet dabartinėmis aplinkybėmis, tikrai ne. Labai pelkėta situacija. Akivaizdu, kad „valstiečiai“, patys prisidėję prie tos pelkės, grimzta gilyn“, – sakė TS-LKD pirmininkas.

Anot G.Landsbergio, S.Skvernelis turi gerai suvokti jam kaip premjerui tenkančią atsakomybę.

„Vyriausybės stabilumas, galimybė priimti reikalingus Lietuvai sprendimus iš tikrųjų apsunkėja daugybę kartų. Ar pavyks priimti biudžetą, ar pavyks priimti svarbiausius Lietuvai įstatymus, šiandien pasakyti negali niekas.

Vyriausybės stabilumas, galimybė priimti reikalingus Lietuvai sprendimus iš tikrųjų apsunkėja daugybę kartų. Ar pavyks priimti biudžetą, ar pavyks priimti svarbiausius Lietuvai įstatymus, šiandien pasakyti negali niekas.

(…) Vakarietiškose demokratijose premjerai, neturintys paramos, dažniausiai grąžina savo įgaliojimus parlamentui. Antraip darbas tampa beprasmiškas: jei tu nesugebi priimti jokio sprendimo, dėl kiekvieno įstatymo turi eiti tartis, tai akivaizdu, kad tokiu būdu Vyriausybė trejus metus dirbti papasčiausiai negalės“, – sakė G.Landsbergis.

G.Landsbergis pripažino, kad socialdemokratų sprendimas trauktis iš koalicijos jį nustebino – jis sakė prognozavęs, kad LSDP vis dėlto liks koalicijoje.

„Antra vertus, ar šitas sprendimas reiškia, kad socialdemokratai iš koalicijos traukiasi išties, ar tik formaliai? Mes tą pamatysime turbūt tik kitą savaitę, kai paaiškės dėl ministrų. Vienas ministras jau, matėme, paliko socialdemokratus. Tai šiek tiek kelia šypseną. Matosi, kaip mes anksčiau sakydavome, kad socialdemokratams svarbiausia yra postai. Ir dėl tų postų jie padarys bemaž bet ką. Ir iš partijos išeis, ir į kitą, jei reikės, įstos“, – sakė G.Landsbergis.

R.Šimašius bendradarbiavimui su LVŽS daug galimybių nemato

R.Šimašiaus socialdemokratų sprendimas trauktis iš koalicijos nenustebino. Jo teigimu, faktiškai Vyriausybė jau mėnesį gyvena mažumos Vyriausybės sąlygomis, o šeštadienio socialdemokratų sprendimas buvo tik galutinis to „įforminimas“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Liberalų pirmininkas atskleidė, kad jis kartu su Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnu Eugenijum Gentvilu buvo susitikęs su S.Skverneliu ir kalbėjosi apie galimą paramą mažumos Vyriausybei. Tačiau konkrečiais susitarimais pokalbis nesibaigė.

„Yra aiški mūsų pozicija, kad mes esame opozicinė partija, nes pagal tą liniją, kurią „valstiečiai“ Seime vykdo, tai nelabai ką būna ir palaikyti dažniausiai. Yra aišku, kad vertybiškai jie eina į priešingą pusę negu kad mes norėtume eiti. Kita vertus, mes nežaisime jokių mainų, spekuliacijų, turgų, kai vienas klausimas į kitą mainomas. Nežaisime žaidimo, kad jei opozicija, tai esame prieš viską. Kiekvieną klausimą vertinsime atskirai, pagal savo vertybes ir principus“, – 15min sakė R.Šimašius.

Dabartinėmis sąlygomis prisidėti prie koalicijos, kurios centras būtų LVŽS, galimybių R.Šimašius irgi teigė nematantis.

R.Žemaitaitis: į koaliciją eitume nebent kaip lygiaverčiai partneriai

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigė, kad jo nuomone, socialdemokratai priėmė labai teisingą sprendimą.

„Lietuvoje kai kurie politiniai lyderiai, gavę valdžios pasitikėjimą, gali sau leisti nesiskaityti su žmonėms, nesiskaityti su kitomis nuomonėmis. Ir aš manau, kad po to, ką Karbauskis ir jo kompanija pastaruosius devynis mėnesius darė Seime su visais politiniais partneriais ar oponentais, neįsiklausydami nei į jų nuomones, nei į argumentus, tokią pasekmę dabar ir turi“, – 15min sakė R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaitis sakė besitikintis, kad LVŽS dabar supras, kad norint daryti reformas reikia tartis su kitomis frakcijomis ir rasti bendrą sprendimą.

Paklaustas, ar „Tvarka ir teisingumas“ galėtų remti mažumos Vyriausybę, R.Žemaitaitis sakė, kad aiškiai išreikšta parama mažumos Vyriausybei mainais už vieną ar kitą sprendimą būtų politinis parsidavimas. Tačiau, pabrėžė jis, partija palaiko ir palaikys teisingus ir tinkamus valdančiųjų sprendimus.

„„Tvarka ir teisingumas“ galėtų dalyvauti valdančiojoje koalicijoje kaip lygiaverčiai partneriai, bet ne paremti. Man čia primena tarpuvarčio prekybą Sodų gatvėje – jei tu man geras, aš tau duosiu, jei tu man blogas, aš tau nieko neduosiu. Mes nesame konservatoriai, kurie už reikiamus sprendimus parsiduoda. Visų pirma reikia prisiimti atsakomybę ir būti koalicijos partneriais, jei nori įgyvendinti savo programines nuostatas ir tai, kas svarbu ir reikalinga Lietuvai“, – sakė R.Žemaitaitis.

Socialdemokratai pasitraukė iš koalicijos

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį balsavo už traukimąsi iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Balsavime dalyvavo 195 LSDP tarybos nariai. Už nutarimo projektą, kuriuo siūloma nutraukti koaliciją su „valstiečiais“, balsavo 140 narių, prieš – 46, 9 susilaikė.

Šiuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijai Seime priklauso 56 parlamentarai, Lietuvos socialdemokratų frakcijai – 19, tad valdančiajai koalicijai priklausė 75 Seimo nariai iš 141. Po socialdemokratų pasitraukimo Vyriausybė nebeturės daugumos paramos Seime: tai reiškia, kad LVŽS teks arba ieškoti naujų koalicijos partnerių, arba Vyriausybė dirbs kaip mažumos Vyriausybė.

LVŽS ir LSDP koaliciją sudarė po 2016 m. Seimo rinkimų. Socialdemokratai į Vyriausybę yra delegavę užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, teisingumo ministrę Mildą Vainiutę ir ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių. Seimo Užsienio reikalų komitetui vadovauja Juozas Bernatonis, Europos reikalų komitetui – Gediminas Kirkilas, Teisės ir teisėtvarkos komitetui – Julius Sabatauskas, Socialinių reikalų ir darbo komitetui – Algirdas Sysas.

Anksčiau LSDP pirmininkas G.Paluckas yra sakęs kad jei LSDP taryba patvirtins daugumos skyrių išsakytą norą trauktis, socialdemokratų ministrams bei Seimo komitetų vadovams apsispręsti dėl postų bus duota savaitė. Jo teigimu, politikams nusprendus priešintis LSDP tarybos valiai, jų narystė partijoje galės būti stabdoma arba jie galės būti šalinami iš partijos.

G.Paluckas taip pat yra sakęs, kad net ir pasitraukę iš koalicijos socialdemokratai neatmestų galimybės dirbti kaip konstruktyvi opozicija, netgi galėtų įtvirtinti savo paramą konkrečiais klausimais raštu. Taip pat, anot G.Palucko, galimas variantas, jog „valstiečių“ prašymu dalis vadovaujančius postus užimančių socialdemokratų liktų ir toliau.

To, kad trys socialdemokratų deleguoti ministrai, įskaitant ir nepartinę teisingumo ministrę Mildą Vainiutę, galėtų likti Vyriausybėje ir po partijos pasitraukimo, neatmetė ir premjeras Saulius Skvernelis. Taip pat jis yra sakęs, kad jau yra parengtas planas, kaip bus elgiamasi socialdemokratams galutinai apsisprendus palikti valdančiuosius, o dėl galimos koalicijos sudarymo kalbama su visomis politinėmis jėgomis.

Iki šios savaitės pradžios visuose 60-yje Lietuvos socialdemokratų partijos skyrių vyko balsavimas dėl pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). 44 iš 60-ies LSDP skyrių pareiškė norą trauktis iš koalicijos, 7 pareiškė norą dirbti koalicijoje, 8 siūlė persiderėti dėl koalicijos sutarties.

Dauguma, t.y. 13 iš 19 Socialdemokratų frakcijos Seime narių anksčiau teigė, kad koalicijos palikti nenori. Socialdemokratų frakcijos seniūnas A.Palionis yra sakęs, kad net ir pasitraukimo iš koalicijos atveju komitetų pirmininkų postus bus siekiama išsaugoti.

Už buvimą koalicijoje pasisakė ir partijos deleguoti Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius. Tiesa, M.Sinkevičius taip pat yra sakęs, kad nors socialdemokratų pasitraukimui iš koalicijos ir nepritaria, taip įvykus jis yra apsisprendęs palikti ministro postą.

L.Linkevičius savo ruožtu šeštadienį pranešė, kad trauksis iš socialdemokratų partijos, kad galėtų likti ministru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius