Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 12

G.Landsbergis kirto „valstiečiams“: didžiausią Seimo frakciją finansuoja neužtušuotas koncernas

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis šeštadienį, kreipdamasis į partijos kolegas, negailėjo karčių žodžių valdantiesiems. Pasak jo, politinę sistemą žemyn tempia ne tik liberalų ir „MG Baltic“ korupcijos byla. „Nerimą kelia ir kol kas dar neužtušuotas kitas koncernas, susikūręs ir finansuojantis dabar Seime esančią didžiausią frakciją“, – rėžė G.Landsbergis, turėdamas omenyje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją bei jos lyderio Ramūno Karbauskio „Agrokoncerną“.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

TS-LKD, kuri šeštadienį susirinko į suvažiavimą „Compensa“ koncertų salėje, – ir šventė, ir nerimas. Partiją, kuri mini savo 25 metų jubiliejų, sveikino ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir profesorius Liudas Mažylis, svečiams dainavo Monika Marija Paulauskaitė, pasirodė kiti muzikantai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Marija Paulauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Marija Paulauskaitė

Kita vertus, tiek TS-LKD nariai, tiek kitų partijų atstovai, susirinkę salėje, kalbėjo apie nerimą keliančius procesus – tiek apie Liberalų sąjūdžio problemas, tiek apie Rusiją ir valdančiųjų darbą Seime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LKD partijos suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LKD partijos suvažiavimo akimirka

Kirto „valstiečiams“

„Nerimą kelia partinės sistemos trapumas ir it kokias marionetes partijas susikuriantys koncernai. Įkurta viena užtušuota partija, suskaldyta kita užtušuota partija, ir greit nesibaigsiantis teismo procesas, kuris žemyn jau dabar tempia visą politinę sistemą“, – į partijos kolegas ir suvažiavimo svečius kreipėsi TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Nerimą kelia ir kol kas dar neužtušuotas kitas koncernas, susikūręs ir finansuojantis dabar Seime esančią didžiausią frakciją, – kalbėjo G.Landsbergis.

Liberalų sąjūdį ir „MG Baltic“ purtantį skandalą jis sulygino su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime ir ją neva finansuojančiu „Agrokoncernu“.

„Nerimą kelia ir kol kas dar neužtušuotas kitas koncernas, susikūręs ir finansuojantis dabar Seime esančią didžiausią frakciją. Ši koncernui priklausanti partija nenori, kad Seimas užduotų klausimus apie žemės ūkį, todėl jų kontroliuojama Seimo dauguma ir balsuoja prieš tokį tyrimą. Šiam partiniam koncernui nereikia, kad būtų pakeistos didelių žemės sklypų apmokestinimo taisyklės, todėl frakcija balsuoja prieš. Jeigu tai nėra interesų atstovavimas už pinigus, tai tik laiko klausimas, kada kiti didieji koncernai, pasimokę iš tokio sėkmingo projekto, susikurs savo partijas. Yra padorių žmonių didžiausioje frakcijoje. Tikiuosi, kad jie išdrįs atsistoti Lietuvos pusėje“, – kalbėjo konservatorius.

Jam nerimą kelia ir diskusija dėl partijų finansavimo pakeitimo: „Koncernai pirko partijas iki valstybės finansavimo įvedimo, darė tai po jo, daro tai ir iki šiol. Matau, kad kilstelėjot antakius. Naisių drabužėliai lyg sriubos pakeliai politiškai dalijami vaikų darželiuose, Naisių vasaros serialai „ne apie politiką“, Naisių laikraščiai ir tinklalapiai – kas visa tai?“

Linos Zaveckytės montažas/Laikraštis kairėje spausdintas už Naisių bendruomenės, o dešinėje – už partijos pinigus. Ar matote skirtumą?
Linos Zaveckytės montažas/Laikraštis kairėje spausdintas už Naisių bendruomenės, o dešinėje – už partijos pinigus. Ar matote skirtumą?

Nepatinka valdančiųjų požiūris į Rusiją

Konservatorius prakalbo ir apie bandymą keisti Lietuvos geopolitinę kryptį.

„Rusija buvo, yra ir kol kas liks strategine grėsme Lietuvos saugumui. Bet kokį atsitraukimą nuo šitos pozicijos galima traktuoti kaip Lietuvos saugumo interesų išdavystę“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Šią jo citatą palydėjo TS-LKD plojimai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prezidento Putino inauguracijos 4-ai kadencijai ceremonija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prezidento Putino inauguracijos 4-ai kadencijai ceremonija

Pasak jo, paskutiniu metu Lietuvos politiką krečiantys skandalai yra naudingi Rusijai. Jis priminė Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitą, kurioje kalbama, kad „Rusija kitais metais mūsų Prezidento rinkimuose turės savo kandidatą“.

Medikams geriau „nebus“

Konservatorių lyderis sukritikavo ir valdančiųjų ekonomikos politiką, vien tik ekonomikos augimu paremtą mokesčių reformos planą.

„Nerimą kelia trypčiojanti valstybė. Išblyškusi ir palaikoma tik augančios ekonomikos. Be lašelio pasirengimo ateities krizėms, kurios ateis. Kurioms nėra pasiruošta. Ir už kurių sutramdymą turėtume būti atsakingi visi. Šiandien valdžia neturi drąsos imtis tikrų ir reikalingų, kartais gal nepopuliarių reformų“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis užsiminė ir apie dėl atlyginimų piketuojančius medikus, mokslininkus ir mokytojus.

„Nebus, nes būti geriau nėra prielaidų. Neįmanoma iš tuščios kišenės įdėti į kiaurą ir tikėtis, kad kas nors pasikeis“, – aiškino G.Landsbergis.

Vis tik savo kalbą konservatorius užbaigė viltingai, kad Lietuva renkasi laisvę ir demokratiją, o kitame Seime bus mažiau „basčių“ ir „skardžių“.

„Žinau, kad bręstant mūsų visuomenei ir tarnybos, užtikrinančios mūsų saugumą ir žinojimą, bus drąsesnės. Tikiu ir pasitikiu, kad jos gali veikti aktyviau ir įspėti visuomenę apie grėsmes, kurios kerojasi mūsų valstybėje. (…) Aš tikiu, kad Lietuva renkasi laisvę. Renkasi Europą. Renkasi įstatymo viršenybę ir žodžio laisvę“, – kalbėjo konservatorius.

Tarp svečių – V.Pranckietis

Į „Compensa“ salę šeštadienį atvyko ir Viktoras Pranckietis. Apie 25 metų sukaktį švenčiančią TS-LKD jis kalbėjo kaip apie išskirtinį demokratiškos partijos pavyzdį.

„Partijos viduje egzistuoja aiškios kelios politinės nuomonės, jos suvienijamos į vieną. (…) Partija prieš 25 metus gimė iš Sąjūdžio. Jis davė pradžią ne tik jums, bet ir visai politinei sistemai. Dėl aktyviausių žmonių visa Lietuva buvo tapusi sąjūdžiu“, – V.Pranckietis pagerbė salėje susirinkusius Sajūdžio dalyvius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Seimo pirmininkas prisiminė ir kelis dalykus, kas „valstiečius“ sieja su konservatoriais – tai miškų reforma, Andriaus Kubiliaus iniciatyva toliau tęsiama pagalba Ukrainai.

Po jo į sceną lipusi liberalė Aušrinė Armonaitė, nepaisant, jos žodžiais, pilko debesies virš Liberalų sąjūdžio, pažadėjo paramą konservatoriams „Respublikos, Konstitucijos ir Liberalios demokratijos sargyboje“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Liudas Mažylis: nebuvo tas Aktas ir dingęs

Sveikinimo kalbą konservatoriams sakė ir profesorius Liudas Mažylis.

„Prieš 100 metų gegužę „Lietuvos aide“ paskelbtas tekstas, kuriuo pripažįstama mūsų valstybės nepriklausomybė. Mes jau šimtas metų, kaip pripažinti. Kas galėjo žinoti, kiek dar laukia kančių“, – kalbėjo L.Mažylis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis

Jis juokavo, kad 1918 metų Nepriklausomybės Aktas niekur ir nebuvo dingęs.

„Aktas atsirado jau senokai, pernai, įrodinėju, kad nebuvo dingęs. Tai yra laisvos, orios valstybės idėja. Mes esame tik tie, kuriems skirta tą įgyvendinti. Pats dokumentas buvo tik laikinai pasislėpęs“, – kalbėjo L.Mažylis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius