-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 23

G.Landsbergis nori premjero pasiaiškinimo dėl taikos sutarties su „Danpower“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio prašo paaiškinti kai kurias aplinkybes, iškilusias po viešojoje erdvėje pasirodžiusių publikacijų apie premjero pasisakymus, esą ginančius „Danpower Baltic“ interesus, ir po viešų teiginių apie „Lietuvos energijos“ vykdomas kogeneracinių elektrinių statybas.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime pateikiami klausimai paremti portalo 15min tyrimu, kad taikos sutartį su „Danpower“ parengė verslininkai ir pateikė ją premjero patarėjams.

Parlamentarai premjero klausia, ar jis nedarė spaudimo Energetikos ministerijai, kad ši atsisakytų savo neigiamos nuostatos dėl valstybės remiamo tarifo suteikimo „SSPC-Taika“ projekto ir pritartų verslininkų nurodytoms sąlygoms. G.Landsbergis pažymi, kad Energetikos ministerija vykdė kitokią strategiją, o tai pripažino dviejų instancijų teismai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Energetikos ministerija

„Kai atrodė, kad valstybė laimi gana sudėtingą bylą, Energetikos ministerija staiga pakeitė poziciją, netgi pripažindama įmonei padarytą žalą, kurią turės dengti elektros energijos vartojai. Dar labiau stebina, kad tą pačią dieną Ministras Pirmininkas apie valstybės vardu „Lietuvos energijos“ vystomus projektus kalbėjo kaip apie „korupcinius“, „žmones nuodijančius“ projektus, iš ko buvo galima spėti, kad premjeras yra pasiruošęs šiuos valstybei svarbius projektus sustabdyti, taip pasiekdamas, kad „Danpower“ projektai neturėtų konkurencijos“, – pažymi TS-LKD frakcijos seniūnas.

Parlamentaras klausia, kuo remiantis Vyriausybė nutarė kompensuoti dėl Energetikos ministerijos veiksmų verslininkams galimai padarytus nuostolius „SSPC-Vilnius“ projekte ne biudžeto lėšomis, bet iš elektros vartotojų mokamų VIAP lėšų suteikiant valstybės remiamą tarifą „SSPC-Taika“ projektui Kaune. Kokiais skaičiavimais remiasi taikos sutartyje nustatytas kompensacijos dydis biokuro jėgainių projektus plėtojusiems verslininkams?

Premjero taip pat klausiama, ar po to, kai jis viešai pareiškė, kad valstybės valdomos įmonės „Lietuvos energija“ įgyvendinami projektai yra korupciniai bei „gyventojus nuodijantys“, ar S.Skvernelis priims sprendimą nutraukti šiuos Vyriausybės pripažintus valstybei svarbiais ir ES lėšomis remiamus projektus.

„Ar Jūsų išankstinis palankumas „Danpower“ projektams ir jų savininkams, nurodant, kad jie konkuruoja skaidriai, o „Lietuvos energijos“ projektus vadinant korupciniais ir neatsižvelgiant į jų projektų naudingumą elektros ir šilumos vartotojams, nėra nulemtas Jūsų asmeninių pažinčių ar interesų? Ar jūsų panaudota frazė „gyventojus nuodijantys“ yra susijusi su tuo faktu, kad Jūsų paties gyvenamasis namas yra „Lietuvos energijos“ statomos jėgainės Vilniaus mieste apylinkėse?“ – ministro pirmininko klausia G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Komentuodamas Vyriausybės ir „Danpower“ sudarytą taikos sutartį, S.Skvernelis anksčiau stojo į jos gynybą laidydamas užuominas apie valstybiniame energetikos sektoriuje neva vystomus „korupcinius“ projektus, kuriems „Danpower“ esą galėjo kliudyti.

„2013 m. verslo įmonės, skaidriu būdu (...) gauna leidimą statyti atsinaujinančios energetikos įmones ir skatinančią kvotą. (...) 2014 m. grupė draugų, kurioje yra buvę Vyriausybės patarėjai, „Lietuvos energija“, darbuotojai, kurie darbuojasi specialiosiose tarnybose, sugalvoja, kad Lietuvai labai svarbu padaryti du abejotinos reikšmės, gyventojus nuodijančius projektus, t.y. šiukšlių deginimo gamyklas statyti“, – Vyriausybės valandos Seime metu kalbėjo S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovo teigimu, „korupciniai projektai“ sulaukė kliūčių – esą jiems „trukdo konkurencija – ypač Kaune“.

Būtent Kaune esanti „Danpower“ elektrinė taikos sutartimi gauna valstybės remiamą elektros supirkimo tarifą.

Praėjusią savaitę dėl Vilniuje ir Kaune valstybės energetikos grupės „Lietuvos energija“ vystomų kogeneracinių jėgainių projektų Vyriausybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius