-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 27

G.Landsbergis: parlamentaro V.Rakučio komentarai Holokausto tema nėra adekvatūs

Valdančiųjų konservatorių pirmininkas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako esąs pasipiktinęs Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Valdo Rakučio komentarais Holokausto tema.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministro teigimu, Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną paskelbtam komentarui, kuriame kalbama apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais, trūko adekvatumo ir supratingumo, o Seimo nario paskelbta nuomonė neturi nieko bendro su partijos ar Vyriausybės nuostatomis.

„Man pikta, labai žmogiškai pikta, kad pritrūko adekvatumo ir supratingumo. Seimo nario nuomonė neturi nieko bendro nei su mano pozicija, nei su nuostatomis, kurias gina mano atstovaujama partija ar Vyriausybė, kurioje dirbu“, – BNS atsiųstame komentare teigė G.Landsbergis.

Šiuo metu Paryžiuje viešintis ministras teigė vizito metu aplankęs Prancūzijos Šoa muziejų pagerbti Holokausto aukas.

„Šeši milijonai žydų visame pasaulyje, 200 tūkstančių vien tik mūsų krašte, mūsų kaimynų, kraštiečių, brolių ir seserų. Žmonių, be kurių negaliu įsivaizduoti Lietuvos istorijos. Širdyje turi įsirėžti žodžiai – mes niekada nepamiršime ir neleisime, kad tai pasikartotų“, – teigė G.Landsbergis.

Į V.Rakučio komentarą sureagavo (TS-LKD) ir frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„V.Rakučio tekste išreikštos mintys nėra frakcijos pozicija. Tai yra Seimo nario asmeninė nuomonė“, – teigė TS-LKD frakcijos seniūnė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Šiandien minime tarptautinę Holokausto dieną. Ši diena skirta pagerbti Holokausto aukas. Turime suprasti, kad mūsų šalį ši tragedija palietė itin skaudžiai. Šiandien turime kalbėti apie atjautą bei atminti žmonių išgyventą siaubą. Nėra jokio pateisinimo Holokaustui – žmonijos tragedijai, pražudžiusiai milijonus šeimų“, – sakė frakcijos seniūnė.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Valdas Rakutis savo viešai paskelbtame komentare ragindamas ieškoti žydų genocido priežasčių minėjo žydų vaidmenį Holokauste ir represinėse sovietinėse struktūrose.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus.

Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V.Rakutis.

V.Rakutis pagal išsilavinimą yra istorikas. Jis yra dėstęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, ėjo patarėjo pareigas Lietuvos kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius