-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09 /17:44

G.Landsbergis po susitikimo su G.Nausėda: „Sputniko saulės į Lietuvą vežti nereikia“

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienio popietę nuotoliniu būdu aptarė opiausius užsienio politikos klausimus su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu. Po susitikimo ministras kartojo kitų Lietuvos politinių lyderių nuomonę, kad rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ Vilnius nepirks.

„Sputniko saulės iš Maskvos vežti nereikėtų. Tai geostrateginis Lietuvos apsisprendimas. Vakcinos yra perkamos mūsų mokesčių mokėtojų pinigais iš valstybių, kurios mums yra vertybiškai artimos.

Nenorime mokėti pinigų gamintojui, kuris po to per biudžetą už tuos pačius pinigus pirks amuniciją, kuri gali būti panaudojama, tarkime, Rytų Ukrainoje“, – tvirtino G.Landsbergis.

Jis taip pat pastebėjo, kad rusiškos vakcinos patvirtinimo procesas, kurį vykdo Europos vaistų agentūra, bet kokiu atveju užtruktų gana ilgai, o per tą laiką į ES šalis pristatomų vakcinų dozių kiekis turėtų smarkiai išaugti.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

„Visgi šis klausimas neilgai trukus nebebus toks svarbus. Vakcinų gamintojų, kurie siekia patvirtinimo, skaičiuojama šimtais. Net jei didelė jų dalis nesugebėtų pereiti tyrimų, rinkoje vis tiek bus apstu vakcinų. Pasirinkimą turėsime gerokai didesnį nei dabar. Dabar – tik pradžia“, – tvirtino G.Landsbergis.

A.Skaisgirytė taip pat teigė, kad tiek ministras, tiek prezidentas G.Nausėda sutinka, jog reikia naudoti tik Europoje ir JAV gaminamas vakcinas.

„Ir prezidentas, ir ministras galvoja, kad reikia naudotis Europos arba JAV gamintomis vakcinomis, atitinkančiomis transatlantinį kriterijų. Apie tai, kad Lietuva galėtų pirkti rusiškas vakcinas, kalbos nėra“, – sakė patarėja.

G.Landsbergis: nenorime mokėti pinigų gamintojui, kuris po to per biudžetą už tuos pačius pinigus pirks amuniciją, kuri gali būti panaudojama, tarkime, Rytų Ukrainoje.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau antradienį teigė, kad Lietuva nepirktų rusiškos vakcinos „Sputnik V“, net jei ją patvirtintų Europos vaistų agentūra.

Antradienį interviu paklausta apie tokią galimybę, ministrė pirmininkė teigė, kad bendri ES pirkimai užtikrins pakankamą Vakaruose gaminamų vakcinų tiekimą Lietuvai, todėl „nėra jokio reikalo“ svarstyti apie rusiškos vakcinos pirkimą.

„Mūsų vakcinų portfelis yra sudarytas iš ne vienos vakcinos, kurios yra arba jau įregistruotos arba pakeliui į registraciją, ar kurios galbūt nebus registruotos artimiausiu metu, bet atsiras kitos.

Tikrai esu tikra, kad šito klausimo iš viso mums svarstyti nėra jokio reikalo“, – LRT radijui sakė I.Šimonytė, teigusi, kad Rusijos valdžia vakciną naudoja geopolitiniais tikslais.

VIDEO: G.Landsbergis: klausimas dėl „Sputnik“ vakcinos netrukus nebus pagrindinės svarbos

Sankcijų klausimas

Anot prezidento patarėjos A.Skaisgirytės, G.Nausėda su G.Landsbergiu kalbėjosi aktualiausiais klausimais – dėl Rytų partnerystės, Rusijos, artėjančios Europos Vadovų Tarybos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

„Kalbant apie sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, klausimas yra darbotvarkėje. Kalbėjomės, ką Lietuva gali pasiūlyti partneriams“, – tvirtino A.Skaisgirytė.

G.Landsbergis po susitikimo teigė, kad dėl ketvirto Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketo vyksta pokalbiai, o Baltijos šalys savo ruožtu anksčiau gali įvesti savo sankcijų paketą.

„Ketvirtasis sankcijų paketas (Baltarusijai) yra europinis sankcijų paketas, kol kas nėra aiškių kriterijų, kaip jis bus sudarinėjamas, mes su Baltijos kolegomis kalbame apie sankcijų žmonėms, kurie negalėtų atvykti į Baltijos šalis, sąrašo suderinimą,

Šiame pradiniame etape aš informacijos negalėčiau pateikti, vyksta diskusijos, yra renkami įrodymų paketai ties asmenų sąrašu“, – po susitikimo sakė G.Landsbergis.

Rusijos atžvilgiu, pasak G.Landsbergio, „kalbama daugiausiai apie taip vadinamą A.Navalno sąrašą, žmonės, kurie yra susiję, prisidėję prie A.Navalno suėmimo, įkalinimo, teismo, galbūt ir užsakovai taip pat“.

„Lietuva šiame procese dalyvauja, mes esame diskusijose su kolegomis ir iš Baltijos šalių, ir Lenkija taip pat, ir tikimės, kad artimiausiu metu tas sąrašas būtų pateiktas Europos Sąjungos atsakingoms institucijoms ir bus pradėtas derinti aukščiausiu politiniu lygiu“, – pažymėjo ministras.

Ministras pabrėžė, kad ir pats ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis po nesėkmingo vizito į Maskvą pripažįsta, jog situacija buvo „apmaudi“.

„Mes matom, kad netgi pats ponas J.Borrellis pripažįsta, kad tai buvo sunki pamoka jam asmeniškai ir turbūt ir pačiai Europai, ir iš šitos pamokos pasimokius reikia žiūrėti, kas gali būti daroma toliau, kad tokios apmaudžios situacijos nesikartotų. Man rodos, kad vieningas patvirtinimas rimtų sankcijų A.Navalno sąrašo būtų geras žingsnis ir geras atsakas“, – sakė G.Landsbergis.

„Scanpix“ nuotr./ Sergejaus Lavrovo ir Josepo Borrellio susitikimas Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./ Sergejaus Lavrovo ir Josepo Borrellio susitikimas Maskvoje

J.Borrellis antradienį kaip tik pareiškė, kad pasiūlys 27 bloko šalims paskelbti sankcijų Rusijos atžvilgiu, Maskvai atmetus jo pasiūlymą siekti konstruktyvaus bendradarbiavimo per jo oficialų vizitą.

„Visų pirma aptarsime tai ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, kuris vyks vasario 22 dieną, ir kovą vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime“, – J.Borrellis sakė Europos Parlamento nariams.

„Valstybės narės turės nuspręsti dėl kito žingsnio, bet taip, jis gali apimti sankcijas, ir aš pateiksiu konkrečių pasiūlymų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius