-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 07

G.Landsbergis: su Briuseliu reikia derėtis dėl sankcijų griežtinimo

Siekiant užkardyti galimą Europos Sąjungos (ES) sankcijų apėjimą, Lietuva turi toliau derėtis Briuselyje dėl sugriežtinimų ir tam turi argumentų, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tiek ministras, tiek premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Lietuva susiduria su pakankamai didele našta įgyvendinti sankcijas, nes per šalį dėl jos geografinės padėties, logistikos ypatybių vežama daugiausiai prekių į Rytus.

„Tai siekdami stipresnių sankcijų, apribojimų, mes naudojame tą svertą, kad turėkite galvoje, kad dauguma prekių keliauja per čia. Kai įgyvendiname tam tikrus vienašalius veiksmus, kaip dvigubos paskirties prekių apribojimus, tai priimama rimtai Briuselyje, kad reikia atsižvelgti į Lietuvos keliamus klausimus. Reikia toliau derėtis dėl sugriežtinimų ir tam turime neblogų argumentų“, – žurnalistams Seime antradienį sakė G.Landsbergis.

I.Šimonytė kalbėjo, kad sankcijų kontrolės tvarka yra nuolat tobulinama, o priežiūra – griežtinama.

„Yra teikiami siūlymai ir Europos Sąjungos mastu, kiek įmanoma, suvienodinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, kad arbitražui galimybės būtų mažesnės, bet ta diskusija nėra lengva, nes iš kitos pusės, turime kolegų, kurie nori lengvinti sankcijas Baltarusijai kai kurias, sakyčiau, dėl tariamų priežasčių, dėl tariamos maisto saugumo problemos. Tos diskusijos tęsiasi ilgai“, – žurnalistams Seime sakė premjerė.

I.Šimonytė pabrėžė, kad Lietuvos prekių apyvarta su Rusija ir Baltarusija yra maža, lietuviškos kilmės prekių eksportas siekia 4-5 proc., o daugiau nei 90 proc. yra ne Lietuvos kilmės prekės.

„Prekės, kilusios kitose Europos Sąjungos valstybėse, kur pardavėjai kitur, bet formina muitinės procedūras Lietuvoje kaip paskutiniame taške išvykti iš Europos Sąjungos ir aišku, tai sukelia didžiulį krūvį mūsų institucijoms, nes jos turi tikrinti“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Būna tokių atvejų, kai deklaruojama, kad prekės skiriamos šalims, kurios teoriškai turi galimybę gauti šitas prekes, pavyzdžiui, Kaukazo šalys arba centrinės Azijos šalys, tačiau vis tiek atliekami papildomai tikrinimai ir gavėjų, ir sandorių dokumentai, kad maksimaliai užkirstume kelią šių prekių patekimui į Rusiją“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytės teigimu, Lietuva yra nustačiusi nacionalinį tam tikrų prekių sąrašą, kurios yra sankcionuotos išgabenant į Rusiją, bet nėra sankcionuotos išgabenant kitur, tame sąraše esančioms prekėms neleidžiama forminti eksporto procedūrų, tačiau sąrašas ribotas.

„Tas sąrašas ribotas, nes remiasi reglamento išlyga ir negalime visų prekių taip užbaninti, bet tikrai darbo mūsų institucijoms yra labai daug, ir krūvio, vien dėl to kad Lietuvos geografinė padėtis lemia tai, kad bandymų išgabenti prekes per Lietuvą tiesiog logistiškai tikriausiai yra daugiausiai Europos Sąjungoje“, – sakė premjerė.

ES šiuo metu yra priėmusi 11 sankcijų paketų Rusijai dėl jos pradėto karo Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius