Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 11

G.Landsbergis susitikime su ES ambasadoriais: turime remti Ukrainą be nuovargio ir baimės iki galutinės jos pergalės

Rugsėjo 11 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitiko su Lietuvoje reziduojančiais ir Lietuvai akredituotais Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriais aptarti aktualiausių ES užsienio politikos klausimų, ra6oma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.
G.Landsbergis susitikime su ES ambasadoriais
G.Landsbergis susitikime su ES ambasadoriais / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Išreiškęs paramą Ispanijos pirmininkavimo ES Tarybai bendram siekiui stiprinti ES vienybę didėjančios geopolitinės įtampos kontekste, ministras G.Landsbergis pabrėžė, kad tik galutinė Ukrainos pergalė prieš Rusijos agresiją užtikrins tiek Ukrainos ir jos kaimynių, tiek Europos saugumą ir stabilumą bei leis išvengti platesnių geopolitinių pasekmių.

„Turime aiškiai pasakyti, kaip matome Rusijos karo prieš Ukrainą baigtį – t.y., Ukrainos pergalę – ir pagal tai strategiškai planuoti paramą Ukrainai. Ukrainai turime duoti ne tai, ką turime sandėliuose, o tai, ko jai reikia kovos lauke“, – teigė Ministras.

Pasak G.Landsbergio, nuo strategiško Vakarų partnerių požiūrio priklausys situacija ir kituose regionuose, kur atsiranda nestabilumo židiniai, išbandantys Vakarų geopolitinę stiprybę.

Susitikime su ES ambasadoriais aptartos ir Ukrainos, Moldovos bei kitų ES partnerių europinės perspektyvos. Pasak G.Landsbergio, šių metų pabaigoje ES turės priimti strateginius sprendimus dėl tolesnių žingsnių Ukrainos ir Moldovos ES integracijos procese: „ES plėtra yra vertybėmis ir nuopelnais grįstas procesas, tuo pačiu – ir sėkmingiausias ES geopolitinis instrumentas, todėl tikiuosi, kad, įvertinę Ukrainos ir Moldovos reformų pažangą, pakviesime šias šalis pradėti stojimo derybas jau šį gruodį. Vakarų Balkanų šalys taip pat turėti judėti europiniu keliu, jos yra svarbi plėtros diskusijos dalis“.

Ministras taip pat pažymėjo Ukrainos integracijos į NATO pažangos svarbą rengiantis kitam NATO Viršūnių susitikimui Vašingtone, kur bus būtina kalbėti apie Ukrainą ir tolesnius žingsnius.

Susitikimo metu aptartas ir sankcijų Rusijai ir Baltarusijai įgyvendinimas, Lietuvos veiksmai siekiant kovoti su jų apeidinėjimu.

Susitikimą organizavo šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Ispanijos ambasada. Ispanijos pirmininkavimo prioritetai: atvira strateginė autonomija, siekiant ES priklausomybės nuo trečiųjų šalių mažinimo; ekologinis virsmas, skatinant energijos rinkos reformą ir atsinaujinančių šaltinių naudojimą; socialinis ir ekonominis teisingumas, derinant viešųjų finansų tvarumą su ekonomikos žalinimu ir skaitmeninimu; bei Europos vienybė, telkiant koordinuotą paramą Ukrainai ir kitoms kaimyninėms šalims, skatinant naują ES plėtros etapą, veiksmingesnį migracijos ir prieglobsčio procesų valdymą, sprendimų priėmimo optimizavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius