Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 26

G.Nausėda: Astravo AE – grėsmė Europos Sąjungos piliečių saugumui

Baltarusijoje ruošiantis Astravo atominės elektrinės (AE) gamybai, Lietuvos prezidentas teigia, kad projektas kelia grėsmę Europos Sąjungos (ES) piliečių saugumui.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gitanas Nausėda pirmadienį su Europos Komisijos (EK) viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu telefonu aptarė šios netoli Lietuvos sienos statomos branduolinės jėgainės saugumo problemas, netrukus numatomą elektros gamybos pradžią ir ES solidarumo priemones, pranešė Prezidentūra.

Pasak jos, Baltarusija tęsia Astravo AE pirmojo bloko paleidimo darbus ignoruodama branduolinės saugos problemas ir neįgyvendindama streso testų rekomendacijų.

„Astravo AE kelia grėsmę ES piliečių saugumui, todėl būtina sustabdyti tokį neatsakingą Astravo AE paleidimą. Be to, ES neturi įsileisti į rinką elektros iš aukščiausių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų nesilaikančių trečiųjų šalių gamintojų“, – pranešime pabrėžė G.Nausėda.

Anot pranešimo, Astravo AE sauga ir saugumas Lietuvos iniciatyva tapo prioritetiniu ES klausimu. Pastarąjį kartą bendra šalių pozicija buvo patvirtinta spalį vykusių dviejų Europos Vadovų Tarybų išvadose.

G.Nausėda ir V.Dombrovskis aptarė ir aktualijas Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) ir būsimo jos generalinio direktoriaus rinkimus.

Baltarusija skelbia, kad pirmąjį reaktorių prie šalies energetikos sistemos prijungti planuoja šių metų pabaigoje, o visa galia jis turėtų pradėti veikti 2021-ųjų vasarį.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius