-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14 /20:54

G. Nausėda: ES narystės derybų su Ukraina pradžia – naujas istorijos puslapis

Europos lyderių susitikime dalyvaujantis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Europos Sąjungos (ES) lyderių ketvirtadienį priimtą sprendimą pradėti narystės derybas su Ukraina vadina nauju istorijos puslapiu.

„Naujas puslapis, istorinis puslapis atverstas, didžiuojuosi ES, kuri visgi sugebėjo rasti stiprybės ir galių priimti šitą sprendimą“, – Lietuvos žurnalistams ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Ir, be abejo, bloga žinia Kremliaus šeimininkui, kuris turbūt tikėjosi, kad tas sprendimas nebus priimtas. Mes jį nuvylėme“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas taip pat teigė, kad vieningas Bendrijos sprendimas yra puiki žinia ukrainiečiams, kurie kariauja „brutaliame ir nelygiame kare prieš grobiką, kuris meta visus išteklius ant karo aukuro“.

„Jiems tai yra didžiulis sielos ir dvasios pastiprinimas atlaikyti šitą spaudimą ir toliau eiti pažangos keliu“, – kalbėjo G. Nausėda.

Sutarimą dėl Ukrainos narystės derybų ES lyderiams pavyko rasti nepaisant Budapešto ligi šiol išsakyto nepritarimo.

Bendrija taip pat sutarė pradėti derybas su Moldova, suteikti kandidatės statusą Sakartvelui bei pradėti stojimo derybas su Bosnija ir Hercegovina, kai ši pasieks „reikiamą atitikties narystės kriterijams lygį“. Europos Komisijai pavesta iki kovo pateikti ataskaitą, jog būtų galima galiausiai priimti tokį sprendimą.

Diplomatinių šaltinių teigimu, Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sutiko nebūti posėdžių salėje, kai kiti 26 vadovai palaikė sprendimą dėl Ukrainos.

Vis tik Lietuvos vadovas neatsakė, kaip pavyko įtikinti Vengriją neblokuoti sprendimo.

„Svarbiausia – rezultatas, džiaukimės rezultatu, jis yra, džiaugiuosi, kad ES pademonstravo tvirtybę“, – kalbėjo G. Nausėda.

Budapeštas taip pat nepritaria Bendrijos siekiui per artimiausius ketverius numatyti 50 mlrd. eurų dydžio finansinį paketą Ukrainai. Derybos dėl šio klausimo tebevyksta.

Pasak G. Nausėdos, šiuo klausimu taip pat judama sutarimo link.

Sutarus dėl derybų pradžios, ES dar turės patvirtinti jų planą. Preliminariai šis sprendimas turėtų būti priimtas kovą, tačiau taip pat dar gali sulaukti vengrų pasipriešinimo.

„Tai – procesas. Galiu pasakyti tik viena, kad tai yra procesas. Ir pasakydamas, kad atvertėme naują puslapį, reiškia, kad bus dar daug puslapių. Ir kiekvienas iš jų turės labai konkretų turinį“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Bet sutikite, kad neatvertus šito pirmojo knygos puslapio, negali skaityti ir knygos. Reiškia, procesas pajudėjo, procesas prasidėjo ir jis gali vykti tik kylančia linija, o ne atgalios“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius