-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 30

G.Nausėda kriminalistams: reikia ieškoti būdų paprastinti klampų baudžiamąjį procesą

Šiuo metu baudžiamasis procesas yra klampus ir biurokratiškas, todėl reikia ieškoti būdų jį paprastinti ir padaryti atsparesnį piktnaudžiavimui procesinėmis teisėmis, sako prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas pareigūnus su pirmadienį minima Kriminalinės policijos diena.
Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda

„Šiandien matau būtinybę orientuoti baudžiamąjį procesą į rezultatus, užuot tiek daug dėmesio skyrus biurokratiniams formalumams. Tenka pripažinti, kad mūsų Baudžiamojo proceso kodeksas, iš pradžių išreiškęs gražią permainų viziją, ilgainiui apaugo atgyvenusiomis nuostatomis ir procedūromis“, – sveikinime sakė prezidentas.

„Atvirai pasakysiu – dabartinis klampus, sudėtingas, biurokratinis baudžiamasis procesas manęs netenkina. Tikiu, kad netenkina ir Jūsų. Todėl viliuosi, kad artimiausiu metu kartu rasime būdų, kaip baudžiamąjį procesą patobulinti, kad jis būtų paprastesnis ir atsparesnis piktnaudžiavimui procesinėmis teisėmis, – teigė G.Nausėda. – Taip pat svarbu ieškoti būdų, kaip greičiau užbaigti baudžiamąjį procesą ir be teisminio nagrinėjimo. Esu įsitikinęs, kad lėtas teisingumas nėra tas teisingumas, kurio siekiame.“

Jis taip pat sakė, kad didelį nerimą kelia pastaraisiais metais „vis pasikartojantys mėginimai peržiūrėti ir apriboti kriminalinės žvalgybos įrankius“, ir įspėjo, kad nepagrįstai eskaluoti kriminalinės žvalgybos problemas gali būti žalinga saugumui.

„Tikrai nesinorėtų grįžti į tuos laikus, kai kriminalinė policija kovoti su organizuotu nusikalstamumu turėjo tarsi surištomis rankomis. Politiniais sumetimais hiperbolizuojant, o neretai tiesiog iš piršto laužiant kriminalinės žvalgybos problemas, gali būti padaryta milžiniška žala visuomenės saugumui“, – sakė šalies vadovas.

Vis dėlto jis teigė dabartinį Kriminalinės žvalgybos įstatymą vertinantis „kaip vieną pažangiausių teisės aktų“, aiškiai apibrėžiantį Kriminalinės policijos veiklos ribas ir suteikiantį įrankių, leidžiančių pažaboti nusikalstamumą Lietuvoje ir įsitraukti į tarptautines operacijas.

Pasak šalies vadovo, per kelis dešimtmečius Lietuvos kriminalinė policija išaugo į elitinę tarnybą, kurioje dirba geriausi šalies tyrėjai: įžvalgūs, kruopštūs ir kompetentingi. Kasdienis jų darbas yra nepaprastai svarbus, siekiant užkirsti kelią nusikaltimams.

„Nuo kriminalinės policijos veiklos tiriant rezonansinius nusikaltimus priklauso Lietuvos gyventojų pasitikėjimas šalies teisėsauga ir visa valstybe. Todėl Lietuvos kriminalinei policijai būtina turėti pakankamai teisinių ir techninių priemonių svarbiausioms funkcijoms atlikti, turi būti užtikrintas tvarus finansavimas“, – sakė G.Nausėda.

Sveikindamas su spalio 27 dieną minima Kriminalinės policijos diena, prezidentas linkėjo, kad ši institucija toliau augtų bei stiprėtų bei dėkojo jos pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius