-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26

G.Nausėda kritikuoja priverstinį karantiną ir siūlo steigti visą parą veikiantį štabą

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį feisbuke sukritikavo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pirmadienį vėlai vakare įvestą, o trečiadienį pataisytą priverstinio karantinavimo tvarką. Pasak prezidento, gerai, kad dabar krizę dėl koronaviruso valdyti stoja premjeras Saulius Skvernelis. Visgi, anot prezidento, to negana. Anot jo, būtina stiprinti bendradarbiavimą su savivalda ir kurti visą parą veikiantį situacijos valdymo štabą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Vakar buvo priimtas geras sprendimas – sukurtam koordinaciniam komitetui Vyriausybėje ėmė vadovauti Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. Kiekvienas turi užsiimti savo darbu: medikai – medicina ir epidemiologija, logistikos specialistai – būtinų priemonių pirkimu ir tiekimu, ir visą šią veiklą būtina koordinuoti aukščiausiu lygiu“, – feisbuke ketvirtadienį parašė G.Nausėda.

VIDEO: Prezidento komentaras

Pasak prezidento, plintant koronaviruso infekcijai, efektyvios vadybos ir koordinacijos iki šiol stigo labiausiai.

„Ypač tai išryškino karantino sąlygų grįžusiems Lietuvos piliečiams taikymas. Nepateisinamas toks veiklos būdas, kai iš pradžių paskelbiamas vienoks modelis, o iškart po to, jam dar iki galo neįsigaliojus, pradedama jį keisti. Tai kelia nereikalingą sumaištį ir griauna piliečių pasitikėjimą. Žmonėms turi būti nedviprasmiškai paaiškinta, kodėl buvo priimti tokie sprendimai ir kaip jie paveiks epidemiologinę padėtį šalyje“, – teigia prezidentas.

Nepateisinamas toks veiklos būdas, kai iš pradžių paskelbiamas vienoks modelis, o iškart po to, jam dar iki galo neįsigaliojus, pradedama jį keisti.

G.Nausėda mano, kad tokių nesklandumų kilo dėl nepakankamo bendradarbiavimo su savivalda.

„Kodėl taip nutiko? Pirmiausia dėl visiškai ydingo požiūrio, kad centrinė valdžia visada viską žino geriau. Šiuo metu didžioji našta perkeliama ant savivaldybių pečių, nesivarginant sistemingai įtraukti jų į sprendimų priėmimą. Tai negali tęstis – akivaizdu, kad savivaldybių deleguoti atstovai turi nedelsiant atsirasti visuose kovos su koronavirusu formatuose, įskaitant ir ištisą parą veikiantį operacijų štabą“, – teigia jis.

Anot G.Nausėdos, svarbiausi sprendimai gali būti priimami tik įvertinus situaciją konkrečiose vietose, atsižvelgus į savivaldybių pasirengimo lygį, ir tik tada imamasi tuos sprendimus įgyvendinti.

„Priešingu atveju mes nuolat lipsime ant to paties grėblio – būsime priversti taisyti netinkamus sprendimus ir už tai mokėti net žmonių gyvybėmis.

Anksčiau esame nemažai kalbėję apie būtinybę pasiekti geresnį balansą tarp centrinės valdžios ir regionų, ir apie tai, kad regionams reikia atiduoti daugiau teisių ir laisvių. Dabartinė sudėtinga situacija suteikia progą jiems tai įrodyti. Regionų politika turi būti taikoma ne vien gerais laikais, bet ir sunkmečiu. Priešingu atveju ji taip ir liks vien tuščiais žodžiais“, – teigia jis.

Dar vieną tvirtą žingsnį į priekį žengsime tik įkūrę ir pajėgas sutelkę profesionaliame visą parą veikiančiame situacijos valdymo štabe.

Be to, G.Nausėda siūlo įkurti visą parą veikiantį situacijos valdymo štabą.

„Dar vieną tvirtą žingsnį į priekį žengsime tik įkūrę ir pajėgas sutelkę profesionaliame visą parą veikiančiame situacijos valdymo štabe. Pasaulinė krizių valdymo praktika bei kitų šalių patirtis yra vienareikšmė – kokybiškus sprendimus galima priimti tik turint tikslius duomenis apie nuolat kintančią situaciją, dirbant nuolatos, koordinuotai ir fiziškai būnant vienoje vietoje. Žinoma, laikantis būtinų saugos reikalavimų.

Valdyti situaciją laikantis tokių principų siūlo ir Lietuvos kariuomenė – sutelkti visus reikiamų kompetencijų specialistus. Tokiame centre turi dirbti tikslius duomenis turintys ir būsimus ligos plitimo scenarijus prognozuojantys epidemiologai, medicininės įrangos tiekimu besirūpinantys specialistai, į karštuosius taškus galinti išvykti medikų komanda“, – rašo prezidentas.

„Šiuo metu svarbūs sprendimai vėluoja, stringa veiksmų koordinavimas su savivaldybėmis, trūksta sklandžios komunikacijos visuomenei ir žiniasklaidai, informacijos apie svarbiausių visuomenei infrastruktūros objektų veiklą – šios spragos turi būti ištaisytos“, – vertina šalies vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius