-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G. Nausėda lankėsi Margirio pėstininkų batalione, aptarė perėjimą prie visuotinio šaukimo

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį lankėsi Lietuvos kariuomenės „Žemaitijos“ brigados kunigaikščio pėstininkų batalione Radviliškio rajone, su kariuomenės vadu ir bataliono kariais aptarė perėjimą prie visuotinio šaukimo.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kaip skelbia Prezidentūra, susitikime aptarta visuotinio šaukimo įgyvendinimo galima įtaka karinių pajėgumų parengčiai, su tuo susijusios įrangos ir ginkluotės įsigijimas bei infrastruktūrinis ir mokymo pasirengimas.

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu gyvybiškai svarbu didinti šalies gynybinius pajėgumus. Visuotinis šaukimas taps svarbiu žingsniu
pirmyn. Jis sustiprins visuomenės parengimą krašto gynybai, užtikrins platų karo prievolininkų apmokymą ir rezervo karių integravimą į Nacionalinės pėstininkų divizijos pajėgumą“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak prezidento, svarbu užtikrinti, kad būtų tinkamai įgyvendintas jungtinis rezervo karių, pradinės privalomosios ir profesinės karo tarnybos karių parengimas ir kariuomenės organizacinės struktūrų užpildymas.

Šalies vadovo teigimu, visi Lietuvos kariuomenės vienetai turi būti pasirengę maksimaliai greitai ir efektyviai priimti parengto aktyvaus rezervo karius, o karo prievolininkų rezervo sistema – tinkamai aprūpinta ir pajėgi veikti bendrų kariuomenės pajėgumų visumoje.

G. Nausėda pakartojo, kad būtina užtikrinti pilną Lietuvos kariuomenės pėstininkų divizijos operacinį pajėgumą jau 2030 metais.

Prezidentas Radviliškio rajone lankosi po antradienį vykusios Valstybės gynimo tarybos (VGT), kurios metu sutarta maždaug 2 tūkst. padidinti didžiausią galimą šaukiamų jaunuolių skaičių per metus. Už gynybą atsakingi pareigūnai tai vadina judėjimu link visuotinio šaukimo.

Šiuo metu per metus pakviečiama tarnauti apie 3,8 tūkst. šauktinių. Kaip po VGT posėdžio kalbėjo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, šaukiamųjų skaičius didės palaipsniui, nuo 2025 metų šauktinių skaičius turėtų siekti apie 5 tūkstančius.

VGT taip pat sutarta Lietuvoje kuriamai divizijai įsigyti vokiškų tankų „Leopard 2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius