-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 23 /16:32

G.Nausėda palaiko laipsnišką karantino laisvinimą, vyresnio amžiaus gyventojų skiepijimą ragina atlikti greičiau

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad prioritetinėms vakcinavimo grupėms priklausantys vyresnio amžiaus gyventojai vis dar skiepijami per lėtai, todėl ragina nenuleisti rankų ir, pasitelkus įvairias institucijas, net ir Bažnyčią, pagreitinti jų vakcinavimą. Karantino atlaisvinimus prezidentas palaiko, tik ragina juos daryti iš lėto.
Gitanas Nausėda lankėsi vakcinavimo centre
Gitanas Nausėda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prezidentas G.Nausėda, komentuodamas skiepijimo procesą pabrėžė, kad tikslas išlieka tas pats – paskiepyti didžiąją Lietuvos gyventojų dalį iki vidurvasario.

„Jis yra tikrai realus ir pasiekiamas“, – žurnalistams penktadienį, apsilankęs Telšių regione, komentavo prezidentas.

Pasak jo, vyresnio amžiaus gyventojai skiepijami per lėtai, o prioritetų atsisakyti dar nereikėtų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Jeigu mes leisimės į žemesnes grupes, labai nesinorėtų, kad prioritetinės grupės taip ir būtų užmirštos, <...> tai netinkamas požiūris.

Reikia pripažinti, kad šiandien vyresnių negu 65 metų žmonių paskiepijome palyginus nedaug, skaičiai gerėja, bet gerėja per lėtai, o virš 80-ies amžiaus žmonių paskiepijome irgi gerokai mažiau, negu daugelis kitų Europo Sąjungos valstybių“, – komentavo prezidentas.

Jis atkreipė dėmesį į penktadienio koronaviruso statistiką, tai, kad iš 14 mirusių žmonių, aštuoni buvo vyresni nei 80-ies. Jo teigimu, jeigu šie žmonės būtų paskiepyti, greičiausiai šiandien būtų gyvi.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje

„Mes neturime sustoti, neturime numoti ranka ir sakyti, ką galėjome, tą padarėme, tikrai ne viską padarėme, jeigu reikia, turime susirasti tuos žmones, naudoti visas institucijas, vietas.

Teko kalbėti ir su bažnyčios hierarchais, jie pripažįsta, kad norėtų ir sutiktų, kad būtų pasinaudota ir pamaldų dienomis, kažkokie mobilūs vakcinacijos centrai atsirastų prie bažnyčios, nes tai būtų orientuota į vyresnius žmones“, – teigė jis.

Teko kalbėti ir su bažnyčios hierarchais, jie pripažįsta, kad norėtų ir sutiktų, kad būtų pasinaudota ir pamaldų dienomis.

Palaiko karantino švelninimą

Paklaustas, kaip vertina karantino dalinį atlaisvinimą, kai koronavirusu sergančių pacientų skaičius ligoninėse sparčiai didėja, G.Nausėda teigė, kad situaciją reikia atidžiai stebėti, tačiau ir toliau laikyti griežčiausius suvaržymus esą nėra prasmės.

„Manau, net ir įvedus griežtą karantiną, jeigu jo niekas nesilaiko, tai irgi nėra panacėja. Aš labai tikiu žmonių sąmoningumu ir net jei mes atpalaidavome tam tikrus varžtus, jei jie laikytųsi tam tikrų saugumo priemonių, pasiekti susirgimų stabilizaciją būtų įmanoma ir aš tuo tikiu, – teigė prezidentas.

– Suprantu, kad visuomenė pervargo ir nori tam tikrų pokyčių, kita vertus, visada vienu žvilgsniu turime žiūrėti į tai, kas vyksta mūsų ligoninėse. Todėl aš už laipsnišką, labai atsargų ir konkrečia situacija ir priemonėmis grįstą atlaisvinimą.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lauko kavinės
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lauko kavinės

Jo teigimu, kai kurie ribojimai buvo praradę prasmę, pavyzdžiui, suvaržytas judėjimas tarp savivaldybių.

„Paaiškinimai du – arba tai nebuvo efektyvu pagal savo esmę, arba to mažai kas laikėsi. Mano atsakymas yra tas, kad ypatingai paskutinėmis savaitėmis tų apribojimų mažai kas laikėsi, todėl jie tapo neefektyvūs“, – komentavo šalies vadovas.

Penktadienio statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1278 nauji koronaviruso atvejai, mirė dar 14 žmonių.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1205 COVID-19 pacientai, 123 iš jų – reanimacijoje.

Pirmąją vakcina nuo COVID-19 Lietuvoje paskiepytas 21,83 proc. , abiem dozėmis – 8,5 proc. šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius