-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda pasisako, kad gynybos komisaras prioritetą teiktų pramonės klausimams

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos Komisijai svarstant apie gynybos komisaro pareigybę, šis pareigūnas turėtų rūpintis gynybos pramonės reikalais.

„Reikia suprasti, kad tas gynybos komisaras, jei jis ir bus būsimajame Europos Komisijos kabinete, kad nesusidarytų jokių dviprasmybių ar kompetencijos persidengimų su kitais komisarais“, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė G.Nausėda.

VIDEO: Nausėda apie gynybos komisarą Europai: pasisakyčiau už, jei prioritetą teiktų gynybos pramonei

„Aš pasisakyčiau už tokį gynybos komisarą, kuris prioritetiškai užsiimtų gynybos pramonės reikalais“, – tvirtino šalies vadovas.

Taip G.Nausėda kalbėjo prasidedant dvi dienas vykstančiam Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimui.

Ukrainoje siaučiant karui, o Jungtinėse Valstijose artėjant galimam Donaldo Trumpo išrinkimui, Europos Sąjunga svarsto galimybę įsteigti naują gynybos komisaro pareigybę pramoniniams gynybos politikos aspektams prižiūrėti.

Vasario pabaigoje Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasisakė už gynybos eurokomisaro pareigybės sukūrimą, kuris vadovautų Europos perginklavimo siekiui, jei ji iškovotų antrą kadenciją savo poste.

Ji teigė, kad naujas portfelis būtų skirtas Europos gynybos pramonės bazei stiprinti, atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje.

G.Nausėda: gynybos strategijos kryptis gera, klausimas – finansai

Bendrijos lyderiai EVT susitikime taip pat aptars pristatytas Europos gynybos pramonės strategiją ir Europos gynybos pramonės programą.

„Bazinis dokumentas yra geras, jis tikrai atitinka šių dienų lūkesčius, bet pagrindinė problema yra prieiga prie finansų“, – sakė prezidentas.

Pirmadienį G.Nausėda su 13 kitų valstybių prezidentais kreipėsi į ES pirmininkaujančios Belgijos premjerą, EVT ir Europos investicijų banko (EIB) pirmininkus dėl poreikio didinti investicijas į gynybos sektorių.

„Mes laukiame pasiūlymų iš Europos Komisijos, kad jis pasiūlytų panašius dalykus, kuriuos mes esame išbandę praktikoje pandemijos metu ir jie gana efektyviai veikė“ – teigė G.Nausėda.

Anot jo, vienas iš variantų, kaip būtų galima finansuoti ES gynybos pramonę – gynybos obligacijos.

„Mes Lietuvoje svarstome kalbėdami apie mūsų gynybos reikmes, bet jie lygiai taip pat galėtų būti panaudoti visos Europos Sąjungos mastu“, – sakė G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius