Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 27 /16:49

G.Nausėda sako svarstysiantis R.Karoblio kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius ES

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog yra pasirengęs rimtai svarstyti buvusio krašto apsaugos ministro, diplomato Raimundo Karoblio kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje. Dėl prezidento ir valdančiųjų nesutarimų Lietuvos ambasadorius ES nepaskiriamas daugiau nei metus.
Gitanas Nausėda ir Raimundas Karoblis
Gitanas Nausėda ir Raimundas Karoblis / 15min nuotr.

„Pripažįstu, kad tokia situacija, kokia yra šiuo metu, nėra normali. Todėl norėdamas demonstruoti paramą ir pagalbą ieškant tinkamo kandidato ambasadoriaus Europos Sąjungoje pozicijai užimti, aš grįžtu prie to trumpojo sąrašo, kuris man buvo pateiktas, ir sakau, kad esu pasirengęs rimtai svarstyti pono Raimundo Karoblio kandidatūrą Ambasadoriaus Europos Sąjungoje užimti“, – spaudos konferencijoje sakė G.Nausėda.

Jis savo pasirinkimą motyvavo tuo, jog „nuo paskutinių rinkimų, be kita ko, jau praėjo vieneri metai“.

„Ir mes turime rasti geros valios savyje ir pasirengimo kompromisui, kad kartu su valdančiąja koalicija priimtumėme reikalingus sprendimus ir baigtumėme šį vakuumą, kuris šiuo metu susidaręs“, – tvirtino G.Nausėda.

Šių metų pradžioje prezidentas yra sakęs, kad tiek R.Karobliui, tiek buvusiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis, todėl nematė galimybės juos skirti ambasadoriais Vašingtone ir Briuselyje.

„Jeigu mes tikrai ne žodžiais, o darbais ir savo veiksmais norime siekti diplomatinės tarnybos depolitizavimo, tai mes tokį politinio atšalimo laikotarpį turėtume taikyti“, – tuo metu sakė prezidentas.

15min žiniomis, G.Nausėda anksčiau atmetė konservatorių siūlytas eksministrų Lino Linkevičiaus, Raimundo Karoblio ir dabar laikinai pareigas einančio Simono Šatūno kandidatūras.

Tuo metu konservatorių filtro nepraėjo prezidento siūlymai į šias pareigas skirti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, talkinusį jam prezidento rinkimų kampanijos metu, ir šalies vadovo patarėją Sigitą Mitkų.

Vasarą kaip kompromisas pasiūlyta Užsienio reikalų ministerijos diplomatė Asta Radikaitė, tačiau, šaltinių teigimu, jos kandidatūrą užblokavo Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas, garsus prezidento kritikas Žygimantas Pavilionis.

Konservatorius tenkino tai, kad S.Šatūnas laikinai eina pareigas, tačiau prezidentūra tokios situacijos ilgai tęsti nenorėjo.

Neseniai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad į šias pareigas labai sunku surasti kandidatų, nes juos atgraso „apklausos“ prezidentūroje, kuriose diplomatų esą klausinėjama apie sąsajas su politikais. G.Landsbergio partijos kolegos kelia iniciatyvą dėl to ant kilimėlio Seime kviestis prezidento Gitano Nausėdos patarėją. Prezidentūra ragina nesureikšminti patarėjų vaidmens ir dėl nepaskiriamų ambasadorių kaltina konservatorių užsispyrimą.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius