Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 31 /13:54

V.Bakas Seimo salėje grąžino D.Jauniškio jam įteiktą apdovanojimą: nepritariu tam, ką darote dabar

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui teikia Dariaus Jauniškio kandidatūrą antrai kadencijai eiti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pareigas. Seimo tribūnoje stovėjusiam D.Jauniškiui parlamentaras Vytautas Bakas grąžino iš VSD anksčiau gautą apdovanojimą.
Vytautas Bakas ir Darius Jauniškis
Vytautas Bakas ir Darius Jauniškis / 15min montažas

D.Jauniškio kandidatūrą Seimo nariams pristatė prezidento Nacionalinio saugumo grupės vadovas, G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas Jonas Vytautas Žukas.

Pirmiausia jis pristatė Seimo nutarimo projektą dėl D.Jauniškio atleidimo iš VSD vadovo pareigų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Iš Seimo tribūnos vėliau kalbėjęs D.Jauniškis aiškino galintis pasidžiaugti, kad per pastarosios kadencijos metus žingsnis po žingsnio pavyko suformuoti puikią komandą, su ja pradėti progresyvius pokyčius, užtikrinti efektyvią žvalgybos veiklą.

Parlamentarai turėjo klausimų D.Jauniškiui.

Seimo narys, buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas V.Bakas sakė labai vertinęs D.Jauniškio darbą tol, kol nepaaiškėjo, kad jis žodiniu pavedimu renka informaciją, išnaudoja daugybę pareigūnų, tam, jog rinktų informaciją apie niekuo dėtus, su grėsmėmis nesusijusius mūsų verslo, kultūros, meno, žiniasklaidos veikėjus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Pasak V.Bako, įvairūs su žvalgyba susiję įstatymai buvo priimti ne tam, kad VSD sektų Lietuvos žmones, o saugotų juos nuo išorės grėsmių.

Seimo salėje V.Bakas grąžino D.Jauniškio jam įteiktą apdovanojimą už nuopelnus žvalgybai, nes nepritaria tam, ką VSD vadovas daro dabar.

„Tai aš noriu jums tą apdovanojimą sugrąžinti, nes visiškai nepritariu tam, ką jūs darote dabar“, – pareiškė politikas.

Tai aš noriu jums tą apdovanojimą sugrąžinti, nes visiškai nepritariu tam, ką jūs darote dabar.

Toks jo žingsnis sukėlė kai kurių kolegų nepasitenkinimą. Seimo plenarinių posėdžių salėje pasigirdo įvairūs garsai.

Užduodamas klausimą D.Jauniškiui, Seimo narys Povilas Urbšys citavo, kaip sakė, VSD darbuotojo kreipimąsi, kuriame esą teigiama, kad 2018 metų liepos 13 dieną VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis tarnybiniame kabinete jam padavė du lapus su žmonių vardais ir pavardėmis bei paaiškino, kad juos reikia patikrinti, o visą informaciją pateikti D.Jauniškiui.

P.Urbšys, skaitydamas VSD darbuotojo raštą, nurodė, kad jame rašoma, jog surinkta medžiaga perduota D.Jauniškiui ir pakomentuota žodžiu.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje jam nepasakos ir tik įvardins asmenis, kurie yra blogi, – kaip sakė, VSD darbuotojo kreipimąsi citavo P.Urbšys. – Kas yra tas X, kuriam jūs atsiskaitėte dėl surinktų duomenų?“

D.Jauniškis teigė jau daug kartų sakęs ir darsyk pakartosiantis, kad nėra jokio X, kuriam jis atsiskaitantis.

„Ir nėra nė vieno žmogaus, kuriam aš atsiskaityčiau. Ir tikrai to niekada nebuvo ir nebus“, – pažymėjo antrai kadencijai vadovauti VSD siūlomas pareigūnas.

Parlamentaras Žygimantas Pavilionis sakė, kad vienas iš D.Jauniškio pasiekimų tas, kad jis iškėlė ne tik Rusijos, bet ir komunistinės Kinijos grėsmę mūsų saugumui.

Esą matyti, kad koronaviruso plitimo kontekste minėtos dvi šalys aktyviai naudojasi propagandinėmis priemonėmis, bandydamos diskredituoti NATO, JAV, Europos Sąjungą.

Politikas klausė, ar priimdami paramą Lietuvoje labiau neturėtumėme remtis NATO logistiniais sprendimais.

Pasak D.Jauniškio, be abejo, kad turime įsivertinti visas rizikas, kylančias iš minėtų šalių. Esą tai daroma, kiek leidžia galimybės.

„Aš labai gerai suprantu, apie ką jūs kalbate. Vis dėlto esant tokiai situacijai, sakykime, yra išnaudojamos turbūt visos galimybės, kuriomis tik galima parsigabenti būtinų šiuo metu šaliai priemonių. Bet, žinoma, vertinti tam tikras rizikas tai yra ir mūsų pareiga. Jeigu, matyt, jeigu būtų laiku kreiptasi ir pasikonsultuota, galbūt būtų galimi kažkokie kitokie sprendimai“, – Seime D.Jauniškis.

Sulaukė klausimų dėl pasiklausymų

J.V.Žukas G.Nausėdos vardu dėkojo D.Jauniškiui už jo darbus. Jis priminė, kad vadovaujant D.Jauniškiui buvo patvirtinta nauja VSD veiklos strategija, nauja Žvalgybos įstatymo redakcija.

Pasak J.V.Žuko, prezidentas pažymėjo ir praėjusių metų rudenį sėkmingai atliktą operaciją, kai bendradarbiaujant su Norvegijos bei JAV žvalgybos tarnybomis namo sugrąžinti mūsų ir norvegų žvalgas.

G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas sakė, kad per pastaruosius penkerius metus išaugo ir visuomenės pasitikėjimas VSD.

Seimo nariai turėjo klausimų J.V.Žukui. Pavyzdžiui, Naglis Puteikis teiravosi, ar VSD per metus atliktas 77 tūkst. pasiklausymų telefonu ir kitokiomis priemonėmis kiekis yra proporcingas gyventojų skaičiui, lyginant su kitomis valstybėmis.

„Žinote, aš dabar nesiruošiu čia lyginti, kokiose valstybėse, kokiomis aplinkybėmis buvo tikrinami kažkokie duomenys. Buvo atlikti tyrimai, Valstybės gynimo taryba kiekvienais metais formuoja užduotis žvalgybos tarnyboms. Jeigu yra kažkokių klausimų – čia, žinau, kad ir viešojoje erdvėje, ir visur kitur buvo daug įvairiausių interpretacijų ir valstybės institucijos atliko tarnybinį tyrimą ir tos išvados yra paskelbtos, jos buvo pateiktos prezidentui ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK). Ir atitinkamai tos išvados, kurios buvo pateiktos, tenkino ir prezidentą, ir NSGK “, – atsakė J.V.Žukas.

Žinote, aš dabar nesiruošiu čia lyginti, kokiose valstybėse, kokiomis aplinkybėmis buvo tikrinami kažkokie duomenys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis

Seimo narys Eugenijus Gentvilas sakė balsuosiantis ir už D.Jauniškio atleidimą, ir už jo paskyrimą vadovauti VSD antrai kadencijai.

Kartu jis pabrėžė, kad norėtų, jog būtų įvertintos ir padarytos klaidos, silpnosios pusės.

„Aš ir visa Lietuva labai aiškiai matėme tokių klaidų su D.Jauniškio parašu. Tarkime, kad „MG Baltic“ koncernas parinko pirmąjį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį, nors E.Masiulis net nekandidatavo. Aš suprantu, kad tos klaidos neišvengiamos, bet apie jas gal ir nereikėtų pamiršti kalbėti“, – Seime pasisakė šios partijos atstovas E.Gentvilas.

Parlamentaras Kęstutis Masiulis klausė, kaip atsitiko, kad prieš baigiantis VSD vadovo kadencijai „staiga kilo ir buvo stipriai eskaluojamas“ kandidatų į prezidentus sekimo skandalas.

J.V.Žukas atsakė, kad šis klausimas – ne jam ir ne prezidentui. Esą dėl to, kodėl minėta informacija pasirodė tada, kada pasirodė, turbūt turėtų būti atliktas kažkoks tyrimas.

Seimo narys Rimantas Jonas Dagys domėjosi, ar G.Nausėda ketina teikti įstatymų iniciatyvas, kad būtų aiškiau reglamentuojamos ir nekeltų tiek diskusijų VSD, policijos darbo funkcijos ir specifika.

„Taip, nauja Žvalgybos įstatymo redakcija. Su ja sugrįšime artimiausiu metu į Seimą, pateiksime ją svarstymui. Jeigu Seimas priims svarstymui, tada apsvarstysime. Visi tie dalykai ten yra aptarti“, – sakė J.V.Žukas.

Nori tęstinumo

Apie tai, kad į VSD vadovus antrai kadencijai siūlys D.Jauniškį, G.Nausėda pranešė pirmadienį.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

„Šiuo sudėtingu metu svarbu užtikrinti svarbiausių valstybės institucijų veiklos tęstinumą. D.Jauniškis savo darbais įrodė, kad yra strategiškai mąstantis ir energingas vadovas. Tikiu, kad jis užtikrins, jog VSD tęstųsi reikalingos permainos, veikla būtų efektyvesnė, daugėtų atvirumo visuomenei“, – sakė šalies vadovas.

Tikiu, kad jis užtikrins, jog VSD tęstųsi reikalingos permainos, veikla būtų efektyvesnė, daugėtų atvirumo visuomenei.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad D.Jauniškiui vadovaujant buvo parengta ir patvirtinta nauja VSD veiklos strategija, o kartu su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu – ir Žvalgybos pareigūnų etikos kodeksas.

Prezidentūra nurodo, kad pastaruoju metu VSD gerokai išplėtė savo veiklai reikalingą infrastruktūrą, ėmė daugiau remtis moderniais technologiniais sprendimais – skaitmenizavimu ir kibernetiniais pajėgumais.

Per 5 metus nuo 44 iki 62 proc. išaugo visuomenės pasitikėjimas VSD.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija

D.Jauniškis 1990–1993 metais dirbo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Apsaugos skyriuje, 1993–1994 metais Vadovybės apsaugos departamente, o 1995-aisiais pradėjo tarnybą Lietuvos kariuomenės Ypatingosios paskirties tarnyboje (YPT).

1997–2006 metais D.Jauniškis buvo YPT vado pavaduotojas, 2006–2008 metais – YPT vadas.

2008 metais jis buvo paskirtas Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadu, 2015-aisiais pradėjo eiti VSD direktoriaus pareigas.

Kandidatas į VSD vadovus yra baigęs ekonomikos ir strategines studijas.

D.Jauniškis dalyvavo tarptautinėse misijose Afganistane 2002, 2004 ir 2007 metais, o 2010 metais jam suteiktas pulkininko laipsnis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jauniškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jauniškis

Tarp D.Jauniškio gautų apdovanojimų – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius, Sausio 13-osios medalis, Krašto apsaugos sistemos (KAS) medalis „Už nuopelnus“, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis, Lietuvos kariuomenės medalis „Už nuopelnus“, Lietuvos kariuomenės medalis „Už pasižymėjimą“, KAS medalis „Už tarptautines operacijas“, JAV kariuomenės medalis ir Norvegijos krašto apsaugos sistemos medalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius