Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 26

G.Nausėda su B.Galdikas aptars aplinkosaugos iššūkius

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį su lietuvių kilmės pasaulinio garso antropologe Birute Galdikas aptars aplinkosaugos iššūkius.
Birutė Galdikas
Birutė Galdikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prezidentas su pasaulinio garso antropologe profesore Birute Galdikas aptars globalias ir lokalias aplinkosaugos bei aplinkotyros problemas“, – BNS sakė valstybės vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Indonezijoje gyvenanti B.Galdikas nuo praėjusios savaitės vieši Lietuvoje.

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) paminėtas jos veiklos 50-metis, mokslininkė skaitė viešą paskaitą, susitiko su VDU bendruomenės atstovais, dalyvavo Pasaulio lietuvių bendruomenių forume.

Šiemet sukanka pusšimtis metų nuo 1971-ųjų, kai B.Galdikas Indonezijoje, Borneo saloje, Tandžungputingo nacionaliniame parke, įkūrė pirmąjį orangutanų stebėjimo centrą. Šiame centre ji savo gamtosauginę veiklą tęsia iki šiol.

Mokslininkė ne tik siekia išsaugoti primatų natūralią gyvenamąją aplinką, jų galimybę išlikti, bet ir skelbia pasauliui apie gyvosios gamtos išsaugojimo reikšmę žmonijos ateičiai.

Dar 1980 metais B.Galdikas savo paskaitose akcentavo ŽIV atsiradimo sąsajas su atogrąžų miškų naikinimu Afrikoje. Mokslininkė ir šiandien neabejoja, jog dabartinės pasaulinės koronaviruso pandemijos krizė yra natūraliosios gyvosios gamtos naikinimo padarinys, teigiama VDU pranešime.

VDU nominavo B.Galdikas, Jane Goodall, Dianos Fossey fondą Nobelio taikos premijai „už tai, kad savo gyvenimus jos paskyrė didžiųjų beždžionių tyrinėjimui, bioįvairovės išsaugojimui, aplinkosaugai, moterų lygybei ir tam, kad įkvėptų jaunimą saugoti mūsų planetą“.

B.Galdikas gyvenimas ir darbai aprašyti šešiose knygose, apie ją sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Tarp įvairių jos pelnytų apdovanojimų – Jungtinių Tautų pasaulinė premija, E.Bauerio Žemės didvyrės premija, PETA humanitarinė premija, Tylerių aplinkos apsaugos premija ir aukso medalis.

Profesorė vadovauja ir Tarptautiniam orangutanų globos fondui, kuris veikia JAV, Australijoje, Indonezijoje, Didžiojoje Britanijoje ir šiuo metu steigiamas Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius