-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 22

G.Nausėda vetavo Prekybos, pramonės ir amatų rūmams palankias pataisas

Prezidentas Gitanas Nausėda dekretu grąžino Seimui svarstyti Prekybos, pramonės ir amatų rūmams palankias pataisas, leidžiančias ir toliau neatlygintinai įsikurti valstybės ar savivaldybės patalpose, pranešė prezidentūra.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pasak pataisas vetavusio prezidento, Seimo šių metų liepos 9 dieną priimti įstatymo pakeitimai, numatantys prekybos, pramonės ir amatų rūmų teisę panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir racionalaus valstybės turto tvarkymo principams.

„Valstybės turtas turi būti valdomas racionaliai, užtikrinant, kad jis bus naudojamas visuomenės poreikiams. Negali būti taip, kad naudą gautų tik atskiros visuomenės grupės ar pavieniai asmenys“, – pranešime cituojamas G.Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad turėdami galimybę neatlygintinai naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prekybos, pramonės ir amatų rūmai gali įgyti konkurencinį pranašumą prieš kitus ūkio subjektus, kurie tokios galimybės neturi. Tai gali būti laikoma neleistina valstybės pagalba privačiam verslui, kurią draudžia ES teisės aktai.

Pasak prezidento, Seimo priimti įstatymo pakeitimai prieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir racionalaus valstybės turto tvarkymo principams.

Prezidentūra nurodo, kad Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas numato galimybę valstybės turtą patikėjimo teise perduoti juridiniams asmenims tik išimtiniais atvejais, kai įstatymai jiems priskiria valstybines funkcijas. Tuo metu regioniniai prekybos, pramonės ir amatų rūmai vienija ekonomine veikla užsiimančius asmenis, o pagrindinis jų veiklos tikslas yra įgyvendinti verslo savivaldos principus.

Kaip skelbta, Seimas, neatsižvelgęs į neigiamas Vyriausybės ir parlamentinio Audito komiteto išvadas, pritarė minėto įstatymo pataisai, kurią parengė „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė ir liberalas Simonas Gentvilas.

I.Šiaulienės teigimu, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje veikiantiems Prekybos, pramonės ir amatų rūmams išimtis daroma, nes ši organizacija vykdo valstybės deleguotas funkcijas – išduoda sertifikatus, būtinus eksportui į ne Europos Sąjungos šalis, nenugalimas aplinkybes patvirtinančias pažymas, vertina kompetencijas profesinio mokymo įstaigose, dalyvauja valstybinių egzaminų komisijose, kolegijose.

S.Gentvilas tikino, kad rūmai laikinai neatlygintinai naudotis valstybės ir savivaldybių turtu galės tik šioms valstybės funkcijoms atlikti. Pasak jo, tai bus numatyta Prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymu. Jis neslėpė, kad pataisą su I.Šiauliene parengė gavę Klaipėdos Prekybos pramonės ir amatų rūmų prašymą.

Savo ruožtu Audito komiteto narys Naglis Puteikis tikino, kad šie rūmai verčiasi komercine veikla ir gali skirsti lėšų patalpų nuomai. Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Auksė Armonaitė teigė, kad vienos organizacijos išskyrimas yra „piktnaudžiavimas ir ydinga praktika“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius