Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 20 /16:08

G.Nausėdos štabo atsakas dėl abejonių finansais: nuo I.Šimonytės veido nukrito kaukė

Nuo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų remiamos kandidatės prezidento rinkimuose Ingridos Šimonytės veido nukrito kaukė, sako kito kandidato ekonomisto Gitano Nausėdos štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas. Jis teigia nesiruošiantis atsakyti į pirmadienį konkurentų užduotus klausimus apie rinkimų kampanijos finansavimą ir ateityje žada kelti klausimą, ar rinkimams skirti mokesčių mokėtojų pinigai naudojami efektyviai.
Aistis Zabarauskas
Aistis Zabarauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį į štabo būstinę Vilniuje A.Zabarauskas sukvietė žurnalistus. Jo teigimu, G.Nausėda šiuo metu yra Mažeikiuose, susitikime su gyventojais.

Kai atstovas stojo prieš kameras atsakinėti į nepatogius klausimus dėl rinkimų kampanijos finansų, G.Nausėda fesbuke pasidalijo nuotrauka su savo rinkimų plakatu.

Atsakinėdamas į klausimus, A.Zabarauskas sveikino oponentus rinkimuose su „puikiai sukurtu politiniu įvykiu“.

„Matosi, kad turi politinės patirties, ne vienerius metus tai daro. Tai, ką jie šiandien paskelbė, matosi, buvo ruošta iš anksto ir prasidėjo praėjusį ketvirtadienį, kai tą pačią dieną mūsų oponentai paskelbė ir apie konservatorių partijos paramą – 330 tūkst., kaip teigta, buvusiai nepriklausomai kandidatei – ir tą pačią dieną buvo paskelbtos jų išlaidos“, – kalbėjo jis.

A.Zabarauskas teigė manantis, kad paskleistos abejonės G.Nausėdos kampanijos finansavimo skaidrumu – būdas nukreipti dėmesį nuo konservatorių partijos paramos I.Šimonytei.

„Tai parodo, kad jų štabas planavo savo išlaidas gerokai anksčiau ir žinojo apie būsimą paramą iš anksto. Bent jau mūsų štabo vertinimu, per pastarąsias dienas nukrito kaukė nuo kandidatės [veido], kuri buvo laikoma visus tuos aštuonis mėnesius per rinkimų kampaniją, kad ji nepriklausoma“, – dėstė G.Nausėdos štabo komunikacijos vadovas.

Kalbėdamas apie lauko reklamą, A.Zabarauskas tikino, kad ji mažiau intensyvesnė nei prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą. Esą G.Nausėdos štabas iš anksto nežinojo, kiek turės lėšų, nebuvo užtikrintas, kad paklius į antrąjį turą, tad reklamos į priekį nepirko.

„Nenorime veltis į jų (konservatorių – 15min) primetamas žaidimo taisykles ir sukurtus politinius įvykius. Kai baigsis rinkimų kampanija, pagal įstatymą, mes pateiksime audituotas ataskaitas – šiuo metu kaip tik ieškome auditorių, kalbamės. Ir ten viskas bus matyti“, – dėstė G.Nausėdos atstovas.

Pirmadienį I.Šimonytės štabo vadovas Paulius Lukauskas viešai iškėlė klausimus G.Nausėdos štabui. Buvo klausiama, ar štabas pirmojo prezidento rinkimų turo metu stendų reklamą užsisakė tą pačią dieną, kai jos atsisakė UAB „Vilniaus prekybos“ akcininkui priklausanti įmonė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ingrida Šimonytė.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ingrida Šimonytė.

Taip pat klausta, ar antrojo rinkimų turo metu lauko reklamos stendus G.Nausėdos štabui sutiko užleisti viena iš UAB „Vilniaus prekybos“ akcininkui priklausančių įmonių, kokiomis sąlygomis.

Į šiuos klausimus A.Zabarauskas atsakymų nepateikė. „Kiekvienas mano atsakymas į tokį klausimą bus žaidimas pagal oponentų primestas taisykles“, – sakė jis ir pridūrė norintis visiškai kitokios politinės kultūros.

A.Zabarauskas pažymėjo, kad I.Šimonytės štabas rinkimų kampanijai išleido daugiau nei 500 tūkst. eurų, o rezultatas rinkimuose buvo panašus.

Kai kurios eilutės jų yra 10 kartų didesnės negu mūsų.

„Mes stebėjomės, kam išleidžiama tiek daug pinigų. Mes svarstome štabe galimybę po rinkimų pradėti kelti klausimą apie tai, ar tikslingai naudojami biudžeto pinigai, kurie yra mokesčių mokėtojų pinigai per dotacijas patekę į rinkimų kampanijas, nes jų išlaidos mus stebina. Kai kurios eilutės jų yra 10 kartų didesnės negu mūsų“, – komentavo A.Zabarauskas ir pridūrė, kad pavyzdžiui, fotografavimo paslaugas G.Nausėdos štabe teikia savanoriai, o regioninėje spaudoje reklama esą visiškai neperkama.

„Mes negalime sau leisti“, – tikino jis.

„Mūsų komandoje visi žmonės, išskyrus iždininkę, ką leidžia įstatymas, dirba savanoriškai. Žinau, mūsų oponentams tai irgi atrodo keista, jie tą įrašė į savo klausimus mums. Bet tai yra nepriklausomo kandidato kasdienybė“, – aiškino A.Zabarauskas.

Platesnis jo komentaras – žemiau:

VIDEO: Gitano Nausėdos štabo atsakas dėl abejonių rinkimų kampanijos finansais

G.Nausėdos štabo komunikacijos vadovas tvirtino, kad stengiamasi vengti įsiskolinimų: „Nuo pat rugsėjo mėnesio, kai dėliojomės biudžetą, jį dėliojom konservatyviau nei patys konservatoriai [...]. Kadangi esam atėję ne iš politikos, o iš smulkaus verslo, žinom, kaip disciplinuotai biudžeto laikytis. Bet ar skolų tikrai nebus, garantuoti negaliu [...].“

I.Šimonytės štabo vadovas G.Nausėdos taip pat klausė, ar tiesa, kad televizijos, radijo bei lauko reklamą štabas užsakinėjo per reklamos planavimo agentūrą UAB „Inspired“.

Šią informaciją A.Zabarauskas patvirtino. Patvirtino ir tai, kad kampanijoje padeda agentūra „Idea Prima“.

Pirmadienį P.Lukauskas pranešė kreipęsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl G.Nausėdos politinės kampanijos finansavimo bei kampanijos stebėsenos – anot jo, konkurento rinkimuose išlaidos 60–90 proc. viršija iki šios dienos surinktą biudžetą.

„Viešai pasiekiama informacija rodo, kad G.Nausėdos patiriamos rinkimų kampanijos išlaidos stipriai viršija jo turimas pajamas iš surinktų lėšų. Taip pat pažymėtina, jog reklamos paslaugų tiekėjai paprastai nesuteikia paslaugų neturėdami garantijų, jog užsakovas turės galimybę sumokėti už paslaugas. Turint tai omenyje, kyla klausimų dėl to, kaip yra finansuojama G.Nausėdos politinė kampanija ir ar finansuojant šią politinę kampaniją nėra šiurkščių Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės (PKFFK) įstatymo pažeidimų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas P.Lukauskas.

Apie tai daugiau – čia.

A.Zabarauskas tikino, kad štabas bendraus su VRK ir laikysis įstatymų, o ataskaitą dėl biudžeto esą pateiks dar anksčiau nei reikėtų.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks sekmadienį. Išankstinis balsavimas rinkimuose jau prasidėjo.

VRK duomenimis, pirmadienį G.Nausėdos sąskaitoje yra 196 444 eurai, I.Šimonytės – 533 592 eurai, iš kurių 330 tūkst. – partijos parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius