Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 10

G.Nausėdos sulaukęs Akmenės meras apie COVID-19 atneštus nuostolius: mes beveik nepajutome

„Sunku kalbėti apie kitas mažesnes šalies savivaldybes, bet mes nepajutom net biudžeto netekties. Kai kurios įmonės net norėjo ilgesnio karantino, nes kaip tik gavo progą uždirbti“, – pastebėjo Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas. Trečiadienį jo vadovaujamame krašte lankėsi šalies vadovas Gitanas Nausėda, domėjęsis ir COVID-19 įtaka regionams.
Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas
Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Akmenės rajone, garsėjančiame vienu didžiausiu nedarbo lygiu šalyje, per karantiną nedarbas augo, tačiau nedrastiškai. Anot mero, jį augino ir iš užsienio grįžę tautiečiai. Sugrįžę į Lietuvą jie suskubo registruotis Užimtumo tarnyboje.

Nedarbą mato privalumu

Per 21 tūkst. gyventojų turinčioje savivaldybėje fiksuojamas apie 15 proc. nedarbo lygis. Tačiau meras V.Mitrofanovas optimizmo nestokoja: rajone įgyvendinami devyni stambūs investiciniai projektai, liepą atsivers ir vienas pramoninis objektas, kur pirmuoju etapu bus įdarbinta apie 150 žmonių.

„Didesnis nedarbas kaip tik gali būti ženklu ateiti stambesniems investuotojams“, – teigė meras.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Akmenės rajono savivaldybėje verda darbai
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Akmenės rajono savivaldybėje verda darbai

„Buvo tokių įmonių, kurios sakė, jog norėtų ir ilgesnio karantino“, – pasakojo meras. Kai kurios prekybinės įmonės esą fiksavo netgi didesnes pajamas, nei įprastai.

Anot jo, Akmenės gyventojai paprastai vykdavo apsipirkti į didmiesčius, pavyzdžiui, Šiaulius. Čia pirkdavo ir buitinę techniką, pramonines prekes. Taigi per karantiną naudą pajuto vietoje veikiančios nedidelės parduotuvės, gebėjusios perorientuoti veiklą ir prekiauti „per langelį“ ar nuotoliniu būdu.

„Grįžo vyrai namo, žmonos pastatė daryti remontų. Taip suklestėjo ūkinių prekių parduotuvės. Matote, Akmenėje darbai vyksta, statybos vyksta. Manau, kad baimės dėl koronaviruso poveikio buvo perdėtos. Iš tiesų, nukentėjo tai smulkusis verslas, teikęs paslaugas, kaip kirpyklos, burnos higienos ar kokios kitos. Tačiau tą laiką galima vertinti kaip prailgintas atostogas, dabar atėjo laikas jiems atsigriebti“, – teigė pašnekovas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė

Anot mero, iki balandžio mėnesio Akmenės rajono savivaldybė į biudžetą surinko maždaug 200 tūkst. eurų mažiau nei planavo tvirtindama biudžetą. Rajono valdžia jau kreipėsi dėl lengvatinės paskolos.

„Pasiskolinome 2 mln. eurų, jei metų gale prireiktų prireiktų viešajam sektoriui išlaikyti. Jei ne – šios lėšos bus grąžinamos“, – pažymėjo V.Mitrofanovas.

Rajone, kurio metinis biudžetas siekia apie 27 mln. eurų, šiemet bus įgyvendinama projektų už maždaug 8 mln. eurų. „Girdėjau kitų rajono nuogąstavimus, bet mes buvome gerai pasirengę, galėjome gauti dar daugiau!“ – optimizmo nestokojo Akmenės rajono meras.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė

Prezidentas: „Nukentėjo visa šalis“

Rajone trečiadienį viešėjęs prezidentas G.Nausėda pažymėjo, kad nuo pandemijos suvaržymų nukentėjo visa šalis, ne tik atskiros savivaldybės.

„Ši situacija – puiki proga parodyti, kokie esame solidarūs ir nepamiršome regionų politikos“, – pažymėjo prezidentas. Anot jo, vietos gyventojai bus remiami per papildomas vienkartines išmokas: numatyta, kad dar liepą bus skiriami papildomi pinigai vaikams, 200 eurų išmoka bus remiami pensininkai.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Naujoji Akmenė

„Šios lėšos padės gyventojams atsispirti“, – tikino šalies vadovas. Anot jo, panašios praktikos ėmėsi ir kitos šalys, patvirtinančios planus skatinti ekonomiką vienkartinėmis išmokomis gyventojams.

Akmenė tapo penktuoju regionu G.Nausėdos komandai, kur suplanuota darbo dienos išvyka. Prezidentas jau dirbo Utenos, Telšių, Marijampolės regionuose, karantino metu nuotoliniu būdu dalyvavo susitikimuose su Klaipėdos regiono atstovais.

„Vienuolika metų vadovauju savivaldybei ir tik dabar sulaukėme prezidento vizito. Tokia praktika – sveikintina“, – šypsodamasis teigė Akmenės rajono meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius