Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 05

G.Nausėdos taktika: kodėl būsimuosius talkininkus slepia po devyniais užraktais?

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda savo politinio pasitikėjimo komandą, dirbsiančią su juo Simono Daukanto aikštės rūmuose, pristatys tik po inauguracijos liepos 12 dieną ir visus vienu ypu. Priežastys, kodėl jis neatskleidžia, ką jau prikalbino ar dar tik kalbina į savo patarėjus, politologų vertinimu, gali būti kelios. Tarp jų – ir delsimas dėl intrigos, ir galimas nenoras per anksti pradėti griauti lūkesčių, ir tiesiog tebevykstantis atrankos procesas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

G.Nausėda dar nuo rinkimų kampanijos nuolat sulaukia klausimų apie savo prezidentinės komandos formavimą. Tačiau jis vis dar nenori įvardyti žmonių, kurie jau sutiko dirbti kartu. Tą išrinktasis prezidentas žada padaryti po daugiau nei mėnesio.

Nenori pamėtėti trupinio

Anot G.Nausėdos, jo komanda bus pristatyta po liepos 12 dienos. Išrinktasis prezidentas sakė norintis pristatyti visą komandą vienu metu.

„Šiandien turbūt būtų neteisinga dalinti jus trupiniais. Tai yra pamėtėti kažkokį trupinį ir su tuo trupiniu jūs užsiimtumėte artimiausias savaites. Manau, bus kur kas tikslingiau, kad mes paskelbsime visą komandos sudėtį in corpore po liepos 12 dienos.

Supraskite, tai ne tik tai dėl to, kad, sakykime, šiuo metu mes konsultuojamės su tais žmonėmis, kalbamės apie jų ateities planus. Sekasi tikrai neblogai – galiu pasakyti šitą dalyką. Po to įsijungia patikros procesai, reikia patikrinti šitų žmonių praeitį ir istorijas. Visi tie dalykai užima laiko ir todėl, aš manau, bus kur kas tikslingiau susipažinti su komanda išsamiai, kuomet mes tikrai būsime sudėję galbūt ne visus taškus ant „i“, bet daugumą taškų ant „i“ būsime sudėję“, – kalbėjo jis.

G.Nausėda aiškino, kad jo komanda bus pajėgi, nepartinė, nesusisaisčiusi su kažkokiomis konkrečiomis politinėmis jėgomis. Jos dalimi tapsiantys žmonės esą nebus partijų interesų transliatoriai prezidentūroje.

„Todėl rinksimės atsakingai, rinksimės susipažinę su šitais asmenimis labai išsamiai ir tik tada darysime sprendimus“, – tikino būsimasis šalies vadovas.

Neatskleidžia, ką veiks P.Mačiulis

Paklaustas apie kadenciją baigiantį kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką ir Rytų Europos studijų centro vadovą politologą Liną Kojalą, apie kuriuos buvo užsiminęs anksčiau, G.Nausėda iš pradžių lyg ir patvirtino, kad šie žmonės bus jo komandoje.

„Tik galiu pasakyti, kad šitie žmonės, kurie buvo paminėti, dirbs, nes iš abiejų esu gavęs ir patikinimą. Dirbs ir daugiau žmonių iš mano komandos“, – aiškino jis.

Tik galiu pasakyti, kad šitie žmonės, kurie buvo paminėti, dirbs, nes iš abiejų esu gavęs ir patikinimą. Dirbs ir daugiau žmonių iš mano komandos.

Tačiau vėliau paprašytas patikslinti tepasakė, kad J.V.Žukas ir L.Kojala gali būti komandoje.

Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda
Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda

G.Nausėda anksčiau yra paskelbęs, kad prie jo komandos prisijungs buvęs Kauno vicemeras Povilas Mačiulis. Tačiau antradienį išrinktasis prezidentas nenorėjo atskleisti, kokias pareigas jis eis būsimojoje administracijoje.

Taip pat prie būsimojo prezidento politinės komandos jungsis ir jo rinkimų štabe atsakingu už komunikaciją buvęs Aistis Zabarauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Slepia ar dar nerado?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius sako, kad nėra nieko ypatinga dėl to, jog G.Nausėda savo politinio pasitikėjimo komandą pristatys tik po inauguracijos. Anot jo, prezidente pirmai kadencijai 2009 metais išrinkta Dalia Grybauskaitė savo komandą pristatė kiek prieš inauguraciją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginijus Valentinavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginijus Valentinavičius

Žinomi vos keli būsimosios prezidento komandos nariai.

„O dėl likusių tai variantai yra tokie: arba tų žmonių dar nėra, arba jie yra ir yra slepiami. Jeigu slepiami, tai klausimas: kodėl? Ar tam, kad palaikytų intrigą, ar tam, kad nenorima per anksti pradėti griauti lūkesčių, nes G.Nausėda yra tokioje delikačioje padėtyje, kadangi jo kampanija buvo pagrįsta principu, jog reikia įtikti visiems – visų krypčių, visų spalvų rinkėjams ir politikams.

Atitinkamai vienintelis būdas tą padaryti, tai neturėti savo krypties. Didesnis komandos atskleidimas tą vienokią ar kitokią kryptį parodytų, jeigu ji apskritai yra. Čia sunku spėti, kuriais sumetimais vadovaujasi G.Nausėda. O gal tiesiog tos komandos paprasčiausiai dar nėra. Tam nepasiruošta, bet yra pakankamai daug laiko pasiruošti“, – komentavo apžvalgininkas.

Klausiamas, ar jį įtikina vienas G.Nausėdos motyvų neatskleisti būsimosios komandos narių, kurie jau yra žinomi, ir dėl vyksiančio jų patikros proceso, V.Valentinavičius teigė įsivaizduojąs, kad jeigu prezidentas renkasi žmones, tai jam apskritai turėtų nerūpėti specialiųjų tarnybų patikrinimas. Šalies vadovas esą gali rinktis tokius asmenis, kuriais visiškai pasitiki.

„Jeigu kyla bent kokios abejonės, tai gal geriau nesirinkti? Mano galva, specialiųjų tarnybų patikrinimai ir pažymos šiuo atveju turi likti gryna proforma, kuri vyksta jau po rinkimų, kai oficialiai paskelbiami komandos nariai. Tiesą sakant, aš įsivaizduoju, kad dabar net ir teisinio pagrindo tikrinti tuos žmones nėra, kadangi tas tikrinimas turi vykti realaus pasirinkimo ir samdymo darbui situacijoje. Negali išrinktasis prezidentas paskambinti Valstybės saugumo departamento vadovui ir sakyti: „O tu man patikrink Joną Jonaitį“. Aš sunkiai įsivaizduoju šią situaciją. Pats motyvas, kad specialiosios tarnybos jau dabar kažkaip turi figūruoti, man jis sunkiai suprantamas. Dabar turi figūruoti tik prezidento pasirinkimas ir pasitikėjimas tais žmonėmis, kuriuos pasirenka“, – pabrėžė V.Valentinavičius.

Negali išrinktasis prezidentas paskambinti Valstybės saugumo departamento vadovui ir sakyti: „O tu man patikrink Joną Jonaitį“. Aš sunkiai įsivaizduoju šią situaciją.

Stokoja politinės patirties

V.Valentinavičius svarstė, kad pareiškęs, jog jo politinė komanda bus nepartinė, nesusisaisčiusi su kažkokiomis konkrečiomis politinėmis jėgomis, G.Nausėda galvoje turėjo labiau akademinės sferos žmones arba profesionalus.

Tačiau, kaip pastebėjo MRU docentas, ir akademikai, ir profesoriai negyvena beorėje erdvėje bei turi vienokių ar kitokių sąsajų, ideologinių orientacijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas ir Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas ir Gitanas Nausėda

„Jeigu tikslas yra neparodyti kažkokių politinių preferencijų, tai jis yra sunkiai įgyvendinamas. Kiekvienas politikos mokslininkas turi savo pažiūras, įsitikinimus ir, priklausomai nuo to, ką pasirinks G.Nausėda, vis vien mes galėsime spręsti, į kurią pusę krypsta vėjas labiau. Jeigu nepasimatytų jokios ideologinės, idėjinės politinės krypties, tada turėsime kitą problemą – prezidentą ir komandą be pažiūrų. Bet taip tiesiog nebūna. Jeigu G.Nausėdai tai pavyktų padaryti, tai jis būtų pirmas“, – pabrėžė apžvalgininkas.

Jeigu dauguma G.Nausėdos komandos narių bus tokie, kurie savo karjeroje buvo tolėliau nuo politikos, ar dėl to prezidentui ir jo administracijai nebus sunku palaikyti santykius su Seimu, Vyriausybe, politinėmis partijomis ir panašiai?

„Be abejo, ypač iš akademinės sferos atėjus, paprastai būna daug naivumo: kas įmanoma ir neįmanoma bendraujant su Seimu ir Vyriausybe, galų gale kalbantis su žmonėmis. Ir pats išrinktasis prezidentas, atėjęs iš banko, turi lygiai tą patį trūkumą – jis stokoja politinės patirties. Pradiniame etape tokiu atveju gali būti kažkokių sunkumų, kaip jų turėjo ir D.Grybauskaitė, ir jos komanda pirmosios kadencijos pradžioje ir netgi pusę kadencijos“, – aiškino V.Valentinavičius.

Jo nuomone, jeigu į komandą G.Nausėda pasirinks turinčius politinės patirties, būtų aiškiau indikuojama kryptis. Tačiau, kaip pažymėjo politikos apžvalgininkas, kiltų ir didesnis pavojus, kad kartu su politine patirtimi gali ateiti ir tam tikri politiniai ar verslo interesai.

„15 minučių“/Juliaus Kalinsko nuotr./V.Adamkus
„15 minučių“/Juliaus Kalinsko nuotr./V.Adamkus

„Tuomet kyla pavojus, jog susidarys situacija, kuri buvo Valdo Adamkaus antrojoje kadencijoje, kai V.Adamkus prakilniai kabojo kažkur viršuje, o jo patarėjai, grubiai tariant, tvarkė reikalus. Tas prezidentūros aparato galios išaugimas buvo susijęs su tuo dalyku, kad dauguma žmonių ten turėjo per daug turtingą politinę patirtį ir taip pradėjo veikti prieš visuomeninį interesą ir praktiškai prieš V.Adamkų“, – mano jis.

Suprantami motyvai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Algio Krupavičiaus manymu, G.Nausėdos motyvai visą komandą pristatyti in corpore po inauguracijos yra suprantami dėl labai paprastos priežasties. Prezidento komanda turi būti suformuota penkerių metų kadencijai – ilgam laikui.

„Jeigu G.Nausėda būtų partijos atstovas, manau, kad komandos formavimas būtų šiek tiek paprastesnis, už tai, kad tiesiogiai ar netiesiogiai partijos paprastai deleguoja vienus ar kitus asmenis į prezidento komandą. Šiuo atveju G.Nausėda yra nepartinis. Savo interviu jis pabrėžė, kad ir komanda, kurią jis planuoja pristatyti po liepos 12 dienos, irgi turės būti pirmiausia nepartinė, nesusaistyta kokiais nors išankstiniais politiniais ar partiniais įsipareigojimais“, – akcentavo politologas.

A.Krupavičius prognozavo, kad į G.Nausėdos prezidentinę komandą įsilies dalis žmonių, dirbusių jo rinkimų štabe. Jis pakartojo, kad A.Zabarauskas, P.Mačiulis yra aiškiai įvardyti būsimais šalies vadovo talkininkais prezidentūroje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius

VDU profesorius minėjo, kad prezidento komandos formavimas turi panašumų su Vyriausybės sudarymu. Nors tuo rūpinasi partijos, kurios gal turi ir šešėlinius ministrų kabinetus, su įvardytais galimais kandidatais į Vyriausybės narius, vis tiek realiai šis procesas užtrunka kurį laiką.

„Sakyčiau, kad G.Nausėda pasirinko truputį kitą taktiką, t. y. įvertinti politinę situaciją, susitinka su partijų vadovais, ministru pirmininku. Panašu, kad jo teiginys, jog jis aktyviai dalyvaus Vyriausybės formavime, tikrai nėra laužtas iš piršto. O komandos formavimas, matyt, vyks laipsniškai“, – komentavo A.Krupavičius.

Gali likti dalis D.Grybauskaitės patarėjų

Kalbant apie prezidento komandą, A.Krupavičiaus teigimu, taip pat reikėtų nepamiršti, kad prezidentūroje visuomet lieka tam tikra dalis žmonių iš ankstesnio šalies vadovo komandos. Esą, matyt, taip bus ir dabar. Tačiau reikia įvertinti individualiai kiekvieną patarėją ar kitą darbuotoją, o tai užtrunka.

„Sakyčiau, G.Nausėdos taktika tikrai yra pagrįsta lotynišku principu festina lente – skubėk lėtai. Tai yra geras būdas suformuoti ilgalaikę, konfliktų nedraskomą prezidento komandą“, – mano politologas.

Sakyčiau, G.Nausėdos taktika tikrai yra pagrįsta lotynišku principu festina lente – skubėk lėtai. Tai yra geras būdas suformuoti ilgalaikę, konfliktų nedraskomą prezidento komandą.

Nors žinoma, kad, pavyzdžiui, P.Mačiulis dirbs prezidentūroje, neatskleidžiama, kokias pareigas jis užims. Tačiau A.Krupavičius pabrėžė, kad neaiški prezidento patarėjų struktūra, susiskirstymas į tam tikras sritis. Esą šiandieninis modelis, kaip organizuoti prezidentūros darbą, nėra vienintelis. VDU profesorius neatmetė galimybės, kad P.Mačiulis gali pretenduoti ne tik į politinius patarėjus, bet ir į Prezidento kanceliarijos vadovus. Todėl galbūt jo būsimosios pareigos dar nėra įvardijamos.

A.Krupavičius svarstė, kad jungtis prie komandos G.Nausėda gali siūlyti žmonėms, dirbusiems ekspertinį darbą įvairiose organizacijose: nuo akademinės srities iki verslo. Taip pat kelis asmenis į prezidento patarėjų korpusą greičiausiai deleguos valstybinės institucijos, pavyzdžiui, Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ministerijos ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius