-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 04

Didmiesčių netekusių socdemų lyderis: rinkimai mums sėkmingi

Nepaisant nesėkmės trijuose didžiausiuose miestuose, kur socdemai neturės nė vieno tarybos nario, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad rinkimai partijai susiklostė gerai.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Transliaciją galite stebėti čia:

VIDEO: Rytas po rinkimų: politikų komentarai

G.Palucko teigimu, rinkimai parodė, kad reitingai, kurie jų partijai pastaruoju metu nebuvo palankūs, nepasitvirtino. Rinkimus jis vadino sėkmingais, nuteikiančiais optimistiškai, ypač – artėjant Seimo rinkimams.

„Socialdemokratai yra didelė ir stipri politinė jėga, kuri vis dar turi didelį visuomenės palaikymą. Tikrai džiaugiamės šiais rinkimais. Nepaisant to, kad šiek tiek tą džiaugsmą ir pasiekimus apkartino didieji miestai, bendra tendencija, bendras palaikytojų skaičius šalyje tikrai nuteikia labai optimistiškai žiūrint ir į kitus šiemet vyksiančius kitus rinkimus, ir taip pat žiūrint šiek tiek į priekį, artėjančius 2020 metų Seimo rinkimus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Buvusių lyderių pasitraukimas nenokautavo

Pasak G.Palucko, buvo paneigtos skeptikų kalbos dėl žalos, kurią partijai padarė buvusių LSDP lyderių pasitraukimas iš partijos. „Manau, šis klausimas yra išspręstas kartą ir visiems laikams. Mes nei skilome, nei išsivaikščiojome, esame tvirta struktūra. Manau, ir balsavimo rezultatai tai parodo“, – tvirtino jis.

LSDP pirmininkas akcentavo, kad partija laimėjo mandatus beveik visose savivaldybėse, pirmauja pagal merus, jau laimėjusius rinkimus, ir tų, kurie dar varžysis antrame ture, skaičių. G.Paluckas viliasi, kad partiją lydės sėkmė ir po dviejų savaičių vyksiančiuose rinkimuose.

G. Paluckas prognozavo, kad politiniai oponentai „valstiečiai“ nelaimės nė vienų rinkimų, nors apie tai kalbėjo.

„Matant iš dabartinių tendencijų, manau, „valstiečiai-žalieji“ nelaimės nė vienų rinkimų šiais metais. Kalbant apie perspektyvą 2020 metais, matyt, irgi keičiasi tam tikras politinis žemėlapis ir dėl to, manau, kad R.Karbauskis turi labai didelio pagrindo nerimauti“, – aiškino jis.

Nesurado savo rinkėjų

Didžiųjų miestų rezultatus G.Paluckas vertina kaip dėsningus. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, jo manymu, socialdemokratai nesuformavo veido, įstrigo tarp galimai liberalaus rinkėjo ir mažas pajamas gaunančių žmonių, kurie gelbėtojo ieškojo Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho glėbyje.

Kalbėdamas apie savo nesėkmę Vilniaus mero rinkimuose, G.Paluckas kartojo, kad problema – kompleksinė. „Esu sutikęs nemažai rinkėjų, kurie mano, kad aš Seimo narys, arba tiesiai šviesiai sakė: „Nematome tavęs, kaip mero, o galbūt matome kaip premjerą, politinės partijos lyderį“. Tai galėjo lemti daugelio apsisprendimą“, – tikino jis.

Taip pat G.Paluckas akcentavo, kad konkurencinė kova buvo labai didelė, kitos partijos skyrė didesnius administracinius ir piniginius resursus rinkimams. Socialdemokratai tai esą daugiau nukreipė į kitas savivaldybes.

Kaune kitokių rezultatų, anot G.Palucko, irgi nebuvo galima itin tikėtis, nes viską „nunešė“ Visvaldas Matijošaitis, savo balsų dalį tradiciškai susirinko ir konservatoriai.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje atstovų LSDP neturės, nes, kaip aiškino G.Paluckas, partijos rezultatai uostamiestyje nuolat prastėjo. Dabar jis mato galimybes progresyviam socdemų jaunimui imti viską į savo rankas.

G.Paluckas įsitikinęs, kad socdemai jaučiasi įstrigę tarp kelių grupių – geresnio gyvenimo „ragavusių“ liberalesnių rinkėjų ir nusivylusio elektorato. „Socialdemokratams didžiuosiuose miestuose pirmiausia reikia rasti savo veidą“, – tvirtino jis.

Liks be darbo

Klausiamas, ką veiks, kai praras vietą Vilniaus miesto savivaldybėje, G.Paluckas juokavo galėsiantis atsidėti visai Lietuvai.

Svarstydamas, kas padėjo LSDP išlaikyti pozicijas regionuose, G.Paluckas aiškino, kad partija yra kiečiausia politinė jėga, su stipria struktūra, gausiausiu narių skaičiumi. Esą svarstymai apie partijos mirtį yra gerokai per ankstyvi. Jis tvirtino, kad socdemai dabar išgyvena ypatingą emocinį pakilimą.

Kalbėdamas apie buvusius bičiulius, susibūrusius į Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP), G.Paluckas sakė, kad jiems sugrįžti durys neužvertos. Tačiau jie turi pripažinti klaidas, galbūt – atsiprašyti.

Socialdemokratai – tarp pirmaujančių

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys rodo, kad surinkę apie 13 procentų rinkėjų balsų LSDP užima trečiąją vietą šalyje. Didesnį pasitikėjimą savivaldos rinkimuose rinkėjai parodė visuomeniniams rinkimų komitetams ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams.

LSDP atstovai neblogai pasirodė tiesioginiuose merų rinkimuose. Pirmajame ture buvo išrinkti penki socialdemokratų merai. Dar nemažai jų susikaus antrajame merų rinkimų ture.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius