Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

G.Paluckas: LSDP pozicija dėl VSD komisijos išvados nesusijusi su parama prezidentui

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narys Gintautas Paluckas teigia, kad jo partiečių sprendimas nepalaikyti laikinosios Seimo komisijos išvados dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo nesusijęs su socdemų išreikšta parama Gitanui Nausėdai būsimuose prezidento rinkimuose.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes nepritariame išvados projektui ne todėl, kad partija yra išreiškusi palaikymą vienam iš kandidatų į prezidentus, o būtent todėl, kad surinkta medžiaga niekaip tų išvadų ar kaltinimų, kad prezidentas yra paveikiamas, nepatvirtina“, – LRT laidoje „Dienos tema“ ketvirtadienį kalbėjo G.Paluckas.

„Tuo tarpu galime pasakyti, jog tam tikri epizodai iš VSD veiklos kelia tam tikrų klausimų galbūt dėl tarnybinio nusižengimo padarymo, galbūt tam tikrų veiksmų neatlikimo“, – pridūrė jis.

Anot G.Palucko, dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros veiksmų kyla mažiau klausimų, nes šios teisėsaugos institucijos „dirbo tam tikro teisinio reguliavimo rėmuose“, tačiau apskritai „laikinosios tyrimo komisijos išvada nėra daloma į gabaliukus ir viena dalis patinka, o kita nepatinka ir todėl turėtume kažkaip ją palaikyti arba jos nepalaikyti“.

Pasak parlamentaro, vienas epizodas, konkrečiai susijęs su prezidentu ar mėginimu daryti jam įtaką, „yra pritemptas prie išvados“.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė VSD pranešėjo informaciją tyrusios laikinosios Seimo komisijos išvadai. Už pritarimą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 29, susilaikė 12 parlamentarų.

Po pateikimo išvadas parėmė tik valdančiųjų atstovai ir vienas demokratas – parlamentiniam tyrimui vadovavęs Vytautas Bakas. Opozicijos atstovai buvo prieš arba susilaikė.

Toliau išvadą nagrinės Seimo komitetai.

V.Bako vadovaujama komisija, kurioje be jo dirbo tik valdančiųjų frakcijų atstovai, aiškinosi buvusio VSD pareigūno Tomo Gailiaus pateiktą informaciją apie departamento vadovų veiksmus 2018-2019 metais tikrinant tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinką, patikrinimo duomenų atskleidimą tretiesiems asmenims, praėjusių prezidento rinkimų finansavimą, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Po penkis mėnesius trukusio tyrimo komisija konstatavo, kad prezidentas G.Nausėda yra pažeidžiamas ir galėjo sulaužyti priesaiką neatsakydamas į komisijos klausimus.

Tuo metu didžiausia Seimo opozicinė partija LSDP per konferenciją Vilniuje vasario pradžioje nutarė nekelti savo kandidato į prezidentus, bet paremti G.Nausėdos kandidatūrą.

Jis tai įvertino kaip „brandžios partijos brandų sprendimą, kuris nutiesia tam tikrus tiltus bendradarbiauti ateityje“.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius