-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 15

G.Paluckas: sprendžiant dėl KT teisėjų vertinama ir jų pasaulėžiūra

Seimo nariams apsisprendžiant dėl kandidatų į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus lemia ir pastarųjų bendražmogiškos pažiūros, teigia opozicinių socialdemokratų lyderis.
Andrius Kabišaitis, Giedrė Lastauskienė ir Algis Norkūnas
Andrius Kabišaitis, Giedrė Lastauskienė ir Algis Norkūnas / 15min nuotr.

„Konstituciniame Teisme ypač vertinami ne tik teisiniai, profesiniai kandidato aspektai, bet ir pasaulėžiūriniai – kiek asmuo savyje turi tradicionalizmo, konservatyvumo, o galbūt demokratinio liberalizmo kokios nors“, – penktadienį Žinių radijui sakė Gintautas Paluckas.

„Labai dažnai KT nagrinėjant bylas pasisakoma ne tik dėl Konstitucijos raidės, bet ir dėl dvasios. Kalbant, pavyzdžiui, apie šeimos sampratą, apie kitus svarbius dalykus, tos interpretacijos labai dažnai priklauso nuo KT pasaulėžiūrinės sudėties. Dėl šios priežasties ir vyksta dažnai tie didieji politiniai stumdymaisi, norint matyti daugiau vienokių ar kitokių pažiūrų teisėjų“, – tvirtino jis.

Dėl šios priežasties ir vyksta dažnai tie didieji politiniai stumdymaisi, norint matyti daugiau vienokių ar kitokių pažiūrų teisėjų.

„To niekas labai tiesmukai nesistengia įvardyti, bet tai yra labai svarbu“, – pridūrė parlamentaras.

Taip jis komentavo ketvirtadienį Seime vykusį balsavimą dėl kandidatų į KT teisėjus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrė Lastauskienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrė Lastauskienė

KT teisėjais paskirti prezidento Gitano Nausėdos teikta advokatė Giedrė Lastauskienė ir laikinosios Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkės Sigitos Rudėnaitės pasiūlytas šio teismo teisėjas Algis Norkūnas.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikta Seimo Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūra atmesta.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algis Norkūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algis Norkūnas

Pasak G.Palucko, šis rezultatas taip pat rodo, kad valdantieji nori pratęsti dabartinio KT pirmininko Dainiaus Žalimo darbą, mat jis į KT paskirtas pagal Seimo pirmininko teikimą. Nepritarus A.Kabišaičio paskyrimui, D.Žalimas lieka eiti pareigas, kol bus paskirtas naujas asmuo.

„Dėl pono A.Kabišaičio yra visų aplinkybių derinys, kodėl jo kandidatūra nebuvo palaikyta nei iš opozicijos, nei iš pozicijos. Bet čia yra atskira ir gilesnė diskusija, reikės ieškoti kito kandidato“, – sakė politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Andrius Kabišaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Andrius Kabišaitis

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Konstitucinio Teismo pirmininko D.Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi praėjusių metų kovo 19 dieną. Pagal įstatymą, KT teisėjai pareigas eina, kol vietoj jų nepaskiriami kiti teisėjai.

Pernai balandį Seimas atmetė visus tris teiktus kandidatus, tarp jų – ir G.Lastauskienės bei A.Norkūno.

KT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius