-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 04

G.Songaila: susikompromitavę merai turi būti keičiami tuoj pat

Situacija Vilniaus miesto savivaldybėje, kai į skandalą įsisukęs meras Vilius Navickas vis dar eina savo pareigas, o nepasitikėjimo jam negalima pareikšti, nes savivaldybės taryba tai darė prieš mažiau negu pusę metų, skatina keisti įstatymus.
Gintaras Songaila
G.Songaila siūlo leisti pakeisti susikompromitavusį merą nelaukiant, kol praeis pusė metų po interpeliacijos. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Mero V.Navicko partijos kolega Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos narys Gintaras Songaila Seime įregistravo Vietos savivaldos įstatymo 19 straipsnio papildymo įstatymo projektą, kuriame siūloma papildyti nuostatą dėl draudimo reikšti nepasitikėjimą merui ar jo pavaduotojui, jei nepraėjo pusė metų po paskutinio balsavimo dėl nepasitikėjimo. Siūloma, kad pusės metų apribojimas negaliotų, jeigu nepasitikėjimą meru ar jo pavaduotoju palaikytų daugiau negu pusė visų tarybos narių.

Pusmečio nereikėtų laukti

Pasak G.Songailos, susikompromitavęs meras turi būti pakeistas nelaukiant, kol praeis pusė metų po interpeliacijos.

Įstatymas iki šiol nustatė, kad tam, jog būtų pradėta nepasitikėjimo procedūra, reikia surinkti ne mažiau kaip trečdalio tarybos narių parašus. Tačiau tuo atveju, jei nepraėjo pusė metų po paskutinio balsavimo dėl interpeliacijos, nepasitikėjimo pareikšti merui ar jo pavaduotojui nebuvo galima net ir tais ypatingais atvejais, kai dėl paaiškėjusių naujų faktų pareigūnas akivaizdžiai nebeturi daugumos pasitikėjimo.

Seimo narys G.Songaila įregistruoto projekto aiškinamajame rašte teigė, kad projektu siekiama užkirsti galimybę savivaldybės tarybos narių aiškios daugumos pasitikėjimą praradusiam merui ar jo pavaduotojui nepaisyti tarybos daugumos valios ir toliau eiti pareigas, nebeturint politinio pasitikėjimo.

Pataisa reikalinga dėl V.Navicko

Pasak parlamentaro, tokia padėtis susidarė Vilniaus miesto savivaldybėje, kurios meras V.Navickas, remdamasis dabar galiojančio įstatymo nuostatomis, tikisi tęsti savo darbą net ir po to, kai jo atstovaujamos TS-LKD prezidiumas jam rekomendavo trauktis iš pareigų.

„Įstatymas neturėtų riboti mero ar jo pavaduotojo pakeitimo, kai aiškiai išreikšta daugumos tarybos narių valia, kitaip bus nebeaišku, kas tuos šešis mėnesius prisiima atsakomybę už  mero ar jo pavaduotojo veiksmus. O juk tokia padėtis aiškiai prieštarauja viešajam interesui“, – teigia G.Songaila.

Vilniaus meras V.Navickas prieš kelias dienas pareiškė, kad iš posto trauksis tada, kai valdančioji dauguma susitars dėl kito kandidato į šį postą. Arba nesitrauks, jeigu valdantieji pareikš pasitikėjimą juo.

Skandalas kilo viešumoje pasklidus garso įrašui, kuriame girdėti, kaip meras „moko“ savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą daryti valdantiesiems palankius tyrimus. Po šito įvykio TS-LKD Priežiūros komitetas V.Navicko narystę partijoje sustabdė, o Š.Skučą iš partijos pašalino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius