-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 02

Gabrieliaus ir Danutės Žemkalnių palaikai atguls Petrašiūnų kapinėse

Šeštadienį Kauno Petrašiūnų kapinėse bus perlaidoti lietuvybės puoselėtojų Australijoje Gabrieliaus Žemkalnio-Landsbergio ir jo sutuoktinės Danutės Žemkalnienės pelenai. Apie tai penktadienį socialiniame tinkle pranešė mirusiojo brolis Vytautas Landsbergis.
Gabrielius Žemkalnis Landsbergis su žmona Danute
Gabrielius Žemkalnis Landsbergis su žmona Danute / Asmeninio archyvo nuotr.

„Gabrielius ir Dana Žemkalniai grįžo į Lietuvą. Rytoj, rugpjūčio 3 dieną, 14 val. jų pelenai atguls Petrašiūnuose į bendrą Landsbergių-Žemkalnių šeimos kapą. Teilsis“, – feisbuke parašė jis.

V.Landsbergio sūnus Vytautas V.Landsbergis 15min teigė, kad Žemkalnių palaikus iš Australijos atgabeno giminaičiai.

„Atvažiavo giminės iš Australijos ir atvežė palaikus. Tai yra paskutinė valia dėdės Gabrio ir jo žmonos tetos Danutės, kad jie būtų Lietuvoje, Petrašiūnuose, šalia tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas V. Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas V. Landsbergis

Palaikų pergabenimą iš Australijos, anot Vytauto V.Landsbergio, nebuvo sudėtinga suderinti.

„Australijos pusė visa tai organizavo. Dabar, kiek žinau, viskas su miesto valdžia, su institucijomis suderinta“, – sakė jis.

Perlaidojimo ceremonija, anot Vytauto V.Landsbergio, bus privati, bet tikimasi, kad joje dalyvaus ir nemažai žmonių, pažinojusių Žemkalnius.

„Dabar atvažiavo pusbroliai, pusseserės, retai matomės, bus proga pasimatyti. Tai nėra kažkokia labai liūdna šventė. Vis tiek gražu, kad žmonės grįžo, kad giminės susirinko, – dėstė jis.

– Bet yra daug artimų žmonių, kas jį pažinojo. Jis buvo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkas – dėdė Gabrys, ir Seime dirbo su užsienio reikalais, su užsienio lietuviais ir su tremtiniais. Buvo labai pilietiškas ir visuomeniškas žmogus, daug jėgų atidavęs Lietuvai. Jis ne visą laiką gyveno Australijoje – virš 10 metų gyveno Lietuvoje – kai Lietuva atgavo nepriklausomybę, jis ilgokai čia atvažiavęs darbavosi Lietuvai.“

Vytautas V.Landsbergis teigė besidžiaugiantis, kad Žemkalniai atguls Lietuvoje: „Mes džiaugiamės, kad turėsim, kur aplankyti per Vėlines ir per kitas šventes. Tai mums buvo labai artimi žmonės. Man dėdė Gabrys nuo vaikystės – labai ypatingas. Kai atvažiuodavo iš Australijos, buvo kažkoks stebuklas – iš tolimo nesuvokiamo krašto. Jis su teta Danute buvo mūsų su Ramune vestuvių svotai. Yra labai artimi.“

Atgulti Lietuvoje buvo G.Žemkalnio-Landsbergio valia, 15min teigė jo brolis V.Landsbergis. Be to, anot jo, tai tam tikra tautos tradicija.

„Žmonės prašydavo, kad nors smėlio saujelė iš tėvynės būtų arba kad jų palaikus grąžintų [...]. Čia tokia tradicija – nors po mirties į savą žemę“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

Profesorius G.Žemkalnis-Landsbergis mirė Melburne sulaukęs 88 metų. Jis buvo Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas, taip pat vadovavo Melburno lietuvių bendruomenei.

G.Žemkalnis-Landsbergis gimė Kaune, čia mokėsi „Aušros“ berniukų gimnazijoje. Į Australiją išvyko 1948-aisiais, kur buvo aktyvus vietos lietuvių bendruomenės narys, vadovavo Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybai.

Jis rašė vietos lietuvių laikraščiams, keliose Australijos radijo stotyse rengė lietuviškas laidas, priklausė Australijos žurnalistų sąjungai, buvo Australijos lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje.

1948-aisiais kartu su G.Žemkalniu-Landsbergiu į Australiją vyko jo sutuoktinė D.Žemkalnienė. Ji taip pat buvo aktyvi vietos lietuvių bendruomenės narė, kartu su sutuoktiniu vykdavo į keliones pas Sibiro lietuvius.

D.Žemkalnienė Melburne mirė 2018-ųjų rugsėjį sulaukusi 90 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius