-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24 /09:56

„Valstiečių“ pasiūlymo laukiantis G.Landsbergis: R.Karbauskio noras derėtis dviem frontais man nepriimtinas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmadienį pareiškė laukiantis rinkimus laimėjusių „valstiečių“ pasiūlymų. Tačiau jis kartu teigia, kad jam nepriimtina Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pozicija derėtis dviem frontais – tiek su konservatoriais, tiek su socialdemokratais.
Gabrielius Landsbergis
Spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes esame pasiruošę, laukiame pasiūlymų pradėti derybas. Mūsų pradinė pozicija tokia pat – jei derybos vyktų, jei būtų galima susiderėti dėl esminių nuostatų, matome trijų partijų koaliciją: konservatorių, valstiečių ir žaliųjų ir Liberalų sąjūdžio“, – sakė jis.

VIDEO: G.Landsbergis: „Kol veiks derybos dviem frontais, Tėvynės sąjunga tiesiog nedalyvaus“

Tačiau jis teigė kol kas nematantis reikalo kurti bloko kartu su liberalais – dėl to nėra jokių susitarimų. „Formuoti bloką kol kas nematau reikalo“, – sakė G.Landsbergis. R.Karbauskis yra ne kartą pakartojęs nematantis jokių galimybių bendradarbiauti su liberalais.

R.Karbauskis turės pasirinkti, kuria kryptimi jis nori eiti.

Tačiau G.Landsbergis teigė nesuprantantis R.Karbauskio noro derėtis dviem frontais, ir su TS-LKD, ir su socialdemokratais.

„Nepriimtina derybų pozicija dviem frontais. R.Karbauskis turės pasirinkti, kuria kryptimi jis nori eiti, – pabrėžė jis. – Klausiau pareiškimus, kad jis nemato skirtumo tarp socialdemokratų ir konservatorių, kad galima derėtis su abiem vienu metu. Na, atleiskite, man tai nesuprantama. Kol veiks derybos dviem frontais, Tėvynės sąjunga tiesiog nedalyvaus.“

G.Landsbergis leido suprasti rimtai nevertinantis R.Karbauskio kalbų, jog į premjerus galėtų būti siūlomas europarlamentaras Bronis Ropė. Tačiau pirmadienį jis pabrėžė, kad kandidatūros nėra derybų objektas, nes TS-LKD jokiose derybose dar nedalyvauja.

Jis neatmetė, kad gali nutikti ir taip, jog partija liks opozicijoje. Pasak jo, jeigu susiformuotų „valstiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos ir socialdemokratų koalicija, jai reikėtų labai stiprios opozicijos.

Paklaustas, kodėl R.Karbauskis turėtų rinktis TS-LKD, o ne socialdemokratus, G.Landsbergis priminė, kad čia ne turgus, o jo vadovaujama partija nėra apelsinų dėžutė ant prekystalio, kurią kas nors turėtų pasirinkti.

„Mes esame partija su aiškiomis vertybėmis, aiškiu planu, programa, nuostatomis, profesionalais. Bet rinktis – čia jau ne mūsų prerogatyva“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

Atsiprašė už prastus rezultatus

TS-LKD Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, 10 iš jų – antrajame rinkimų ture.

G.Landsbergis dėkojo visiems, kurie balsavo už TS-LKD ir pripažino tikėjęsis geresnių rezultatų: „Atsiprašau, jei tikėjotės geresnių rezultatų, bet sakau, kad kitąkart bus geriau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija

Jis aiškino, kad „valstiečių“ rezultatas įpareigoja partiją.

Matėme ne vieną nepateisintų vilčių, sudaužytų iliuzijų atvejį, labai linkėčiau, kad taip neatsitiktų dar kartą.

„Matėme ne vieną nepateisintų vilčių, sudaužytų iliuzijų atvejį, labai linkėčiau, kad taip neatsitiktų dar kartą“, – sakė jis.

Konservatorių rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys pripažino, kad rezultatu partija nėra patenkinta. Jis teigė manantis, kad „valstiečių“ sėkmę lėmė tai, kad šie sugebėjo sutelkti protesto balsus, atimti juos iš Darbo partijos, „tvarkiečių“ ir net iš socialdemokratų.

„Mes triuškinančio pralaimėjimo nematome. Kas mums liūdniausia, kad stipriai pralaimėjome Kaune“, – pridūrė jis.

D.Kreivys samprotavo jog, kita vertus, 275 tūkst. balsų yra daug ir tai rodo, kad žmonės konservatoriais pasitiki. Paklaustas, ar nesvarsto galimybės atsistatydinti dėl tokių rinkimų rezultatų, G.Landsbergis atsakė neigiamai.

D.Kreivys priminė, kad G.Landsbergis yra vienintelis konservatorius, nugalėjęs vienmandatėje Kaune ir tai esą rodo jo galimybę vesti partiją.

VIDEO: Porinkiminė spaudos konferencija Valdovų rūmuose
VIDEO: Porinkiminė spaudos konferencija Valdovų rūmuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius