-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 10

Gabrielius Landsbergis apie galimą koaliciją su socialdemokratais: „Jeigu ten matysime žemės drebėjimus, gal“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis pirmadienio rytą, kalbėdamas apie rinkimų rezultatus, negailėjo kritikos Vyriausiajai rinkimų komisijai ir jos pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Tačiau užtikrintai pareiškė – Vyriausybė netrukus bus kita. Spaudos konferenciją Valdovų rūmuose surengė naujienų agentūra BNS.

TS-LKD, naujausiais duomenimis, daugiamandatėje apygardoje gavo apie 22,43 proc., tai yra 19 mandatų. Dar 42 partijos kandidatai vienmandatėse apygardose pateko į antrąjį rinkimų turą. 23 kandidatai po pirmojo turo pirmauja.

G.Landsbergis rytinę pirmadienio po Seimo rinkimų spaudos konferenciją pradėjo dėkodamas už paramą rinkėjams, esą malonu jausti tą paramą ir pokyčių bangą. Kol kas pasakyti, kas laimėjo rinkimus, jo teigimu, pirmadienio rytą dar negalima.

Gauti rinkėjų balsai
Gauti rinkėjų balsai

„Galima padėkoti ir Zenonui Vaigauskui, kad technologijų amžiuje ryte negalime pasakyti nugalėtojų. Mūsų dažnai klausia apie internetinį balsavimą, tačiau tam dar reikia sutvarkyti daug dalykų“, – kiek ironiškai kalbėjo TS-LKD lyderis.

G.Landsbergis pasveikino ir kolegas, visų pirma – Liberalų sąjūdį, kuris, jo teigimu, atgavo pasitikėjimą. Apie susitikimą naktį po rinkimų su Liberalų sąjūdžio vadovais, TS-LKD lyderis teigė, kad tai buvo turbūt skaidriausias susitikimas Lietuvos politiniame gyvenime, nes vyko visų dalyvavusių akivaizdoje. Tačiau esą konkrečių susitarimų nebuvo aptarta, bus laukiama galutinių rinkimų rezultatų.

Valdantieji, anot G.Landsbergio, patyrė pralaimėjimą.

Jeigu mes matytume kažkokį žemės drebėjimą socialdemokratų partijoje, tuomet galbūt galima būtų svarstyti, – kalbėjo G.Landsbergis.

Apie būsimas koalicijas G.Landsbergis kalbėjo aptakiai. Paklaustas apie galimybę bendradarbiauti su socialdemokratais, jis teigė, kad jam sunku matyti socialdemokratus kalbant apie permainas.

„Aš palikau vieną išlygą – pasakiau apie neatsinaujinančius socialdemokratus. Nors sunkiai įsivaizduoju, kaip ta partija galėtų atsinaujinti dabar su visu šleifu, kurį atsineša iš pastarųjų metų vadovavimo su ministru J.Oleku ir visais kitais. Jeigu mes matytume kažkokį žemės drebėjimą socialdemokratų partijoje, tuomet galbūt galima būtų svarstyti“, – kalbėjo G.Landsbergis.

TS-LKD narys Dainius Kreivys teigė, kad šie rinkimai yra vieni geriausių partijos istorijoje, ją palaikė 265 tūkst. žmonių.

Paramos kitoms partijoms antrajame rinkimų ture vienmandatėse apygardose G.Landsbergis neskubėjo išsakyti, tačiau teigė, kad jų paramos gali tikėtis būsimieji koalicijos partneriai. Tarp jų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai.

Prieš rinkimus konservatoriai nuolat kartojo apie nulinę toleranciją korupcijai. Tad į klausimą, ar kiekvienas koalicijos partneris bus taip pat vertinamas, G.Landsbergis teigė, kad sunku kalbėti nematant konkrečių atvejų.

„Aš manau, kad visi klausimai žiniasklaidai turi būti atsakyti. Net jeigu nėra įtarimų, jau neskaidrumo šešėlis yra negerai“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Dėl premjero posto konservatorių lyderis teigė, kad reikia laukti galutinių rinkimų rezultatų. „Mes tikimės geriausių rezultatų dėl postų. Mes neateiname su ministrų reikalavimais, man tai primena 2012 metų įvykius, ministerijų dalybas pagal ES pinigų portfelius. Tai turi baigtis. Mes ateiname su darbų programa“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų spaudos konferencija po Seimo rinkimų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų spaudos konferencija po Seimo rinkimų

Jis pats pabrėžė esąs pasirengęs tapti premjeru, nes visuomenė įvertino partijos atsinaujinimą, kai pakviesta daug naujų žmonių, pasiūlyta idėjų. „Atsinaujinimo reikia ir Lietuvos politinei sistemai“, – tvirtino TS-LKD pirmininkas.

G.Landsbergis tikino, kad jau per debatus buvo labai aišku, kad konservatorių ir valstiečių-žaliųjų programose daugybė punktų sutampa, todėl jį stebina tai, jog dabar kalbama apie šių partijų skirtumus. Su liberalais skirtumų esama, tačiau jie, TS-LKD pirmininko teigimu, nėra esminiai ir tikrai suderinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius