-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 29

Gabrielius Landsbergis įvertino krikdemų pirmavimą partijos reitinge: tikrai nenustebino

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimo rinkimų sąrašo reitingavime aukščiausios vietos teko aktyviausiems partijos nariams. „Ideologiškai ir toliau matome harmoningą vaizdą“, – 15min teigė G.Landsbergis. Politologė Jūratė Novagrockienė siūlo nepamiršti, jog TS-LKD sudaryta iš daugybės darinių, bet strateginė partijos linija neturėtų priklausyti nuo vidinių nuotaikų svyravimų.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sekmadienį įvykusiame konservatorių vidiniame reitingavime į sąrašo viršų šoko ne G.Landsbergio aplinkos, o krikdeminio partijos sparno atstovai.

Daugiausiai balsų ir trečią vietą sąraše po nereitinguotų sąrašo lyderės Ingridos Šimonytės ir antroje vietoje įšaldyto pirmininko G.Landsbergio užsitikrino parlamentaras Laurynas Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Jūsų sprendimas mane tik dar labiau įpareigoja. Toliau ginti Tautos tradicijas, iš jų kylančias vertybes, laisvę, istorinę atmintį, lietuvybę, šeimą ir demokratiją“, – pirmadienį partiečiams feisbuke dėkojo L.Kasčiūnas.

Tik šiek tiek mažiau balsų už jį surinko pernai rudenį TS-LKD bendrijos „Lietuvos krikščionys demokratai“ pirmininku išrinktas Seimo narys Paulius Saudargas.

Iš partijos paskelbto sąrašo matyti, kad naujiems veidams ar G.Landsbergio aplinkai partiečiai palankumo nerodo.

Pavyzdžiui, TS-LKD rinkimų programos rengimui vadovavusi Jurgita Šiugždinienė liko 38-a, G.Landsbergio patarėjui Matui Maldeikiui teko 43 vieta, partijos rinkimų štabo vadovui Andriui Vyšniauskui – 49, buvusiam „valstiečiui“ Justui Džiugeliui – 45, vaikų psichologui Linui Slušniui – 46, buvusiam aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui – 59, sportininkui Edvinui Krungolcui – 83, visuomenininkas Kristijonas Bartoševičius po reitingavimo liko 119.

G.Landsbergis: proporcingai atstovaujamos iš esmės visos bendrijos

„Rezultatai tikrai nenustebino – savo bendruomenę gerai pažįstame, žinome, kas aktyviausiai dirba su skyrių žmonėmis, daug važinėja po skyrius bei dėl to yra vertinami bendražygių“, – komentare 15min teigė jis.

Pasak partijos lyderio, palyginus su tuo, kaip partijos bendruomenė reitingavo sąrašą prieš 4 metus, „ideologiškai ir toliau matome harmoningą vaizdą, kur proporcingai atstovaujamos iš esmės visos bendrijos“.

„TS-LKD visada buvo jungtinė partija, jungianti konservatorius, politinius kalinius ir tremtinius bei krikščionis demokratus. Nebekandidatuojant Seimo rinkimuose krikščionių demokratų aktyviai remtai Irenai Degutienei bei konservatorių ir politinių kalinių daugiau palaikytiems Andriui Kubiliui bei Rasai Juknevičienei, natūralu, kad jų vietą užima naujoji karta, – teigė jis. – Todėl nuoširdžiai džiaugiuosi sėkmingai vykstančia kartų kaita – krikščionys demokratai L.Kasčiūnas ir P.Saudargas per 4 metus atitinkamai pakilo per 8-ias ir per 2-i pozicijas, maloniai nustebino trečią vietą užėmusi mano pavaduotoja, konservatorė Monika Navickienė, pakilusi net per 25-ias pozicijas, bendražygių pasitikėjimą išaugino ir politinių kalinių bei tremtinių bendruomenei atstovaujantys Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Arvydas Anušauskas.“

Mindaugo Mikulėno nuotr. /TS-LKD rinkimų programos pristatymas
Mindaugo Mikulėno nuotr. /TS-LKD rinkimų programos pristatymas

Parlamentarės Agnės Bilotaitės nedidelį pasitikėjimo sumažėjimą reitinge G.Landsbergis sieja su natūraliomis priežastimis, „kai ji dėl malonių motinystės rūpesčių negalėjo tiek aktyviai dirbti su bendruomene kiek anksčiau“.

„Aukštą partiečių pasitikėjimą pelnė ir naujai daugiamandatės sąraše į Seimą kandidatuojantys politikai kaip Mindaugas Lingė, Jonas Gudauskas ar Paulė Kuzmickienė. Taigi, visumoje turime stiprų sąrašą, kuriame dera ir skirtingas kartas, ir skirtingas bendrijas bei profesines patirtis jungiantys politikai“, – komentavo G.Landsbergis.

J.Novagrockienė: į viršų pateko matomiausi politikai

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos dėstytojos Jūratės Novagrockienės teigimu, reikia turėti omenyje, kad į sąrašo viršų buvo išreitinguoti viešojoje erdvėje daug matomi žmonės.

Anot politologės, jie dalyvavo televizijos, radijo laidose, jų komentarus publikavo naujienų portalai.

„Antras dalykas – tai susiję su partijos tapatybės klausimu. Nes tiek I.Šimonytė, tiek G.Landsbergis turi daug tikrai liberalių nuostatų. Sąraše labiau vyrauja tie, kurie yra konservatyvių pažiūrų, artimesni tam tradiciniam konservatyvizmui, – 15min pirmadienį sakė ji. – Manau, kad partijos žmonės, matyt, yra orientuoti į savo seną, tikrą gana pastovų rinkėją, dėl to yra toks sąrašo išsidėstymas, o ne kitoks.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė

Pasak J.Novagrockienės, į sąrašo aukštumas partiečiai stumtelėjo tuos, kurie nemažai dirba.

Tiesa, ji pabrėžė, jog išimtimi galima vadinti parlamentarą Mykolą Majauską, kuris reiškėsi daug, bet labai aukštai nepakilo. Politologė svarstė, kad jam koją galėjo pakišti praeities skandalai.

Pirmajame dešimtuke M.Majausko nėra, jis yra 17 sąrašo vietoje.

Jei partijos viduje vyrauja krikdeminės nuotaikos, ar reitingavimas nebūtų nemaloniai nustebinęs paties G.Landsbergio, jei jis pats būtų buvęs reitinguojamųjų sąraše?

Strateginė partijos linija negali būti pažeidžiama vienokių ar kitokių nuotaikų svyravimų partijos viduje.

Pasak pašnekovės, tai pasakyti dabar sunku.

Anot jos, neatmestina, kad G.Landsbergis būtų šiek tiek nukritęs, tačiau ji yra įsitikinusi, kad lyderiui skirti aukštą vietą sąraše yra pagarbos sau, kaip organizacijai, ženklas.

„Strateginė partijos linija negali būti pažeidžiama vienokių ar kitokių nuotaikų svyravimų partijos viduje. Seniai žinome, kad tai yra labai nevieninga partija, ji sudaryta iš labai skirtingų darinių ir tai lemia, kad nuomonių išsiskyrimas egzistuoja“, – teigė ji.

Be to, pasak pašnekovės, ne pirmą kartą bandoma rodyti, jog tai vidine demokratija besiremianti partija – vidinis kandidatų reitingavimas vyko ir prieš prezidento rinkimus.

Aišku, gal ne visai sutapo su tuo, ko norėjo partijos vadovybė.

„Aišku, gal ne visai sutapo su tuo, ko norėjo partijos vadovybė“, – apie Seimo rinkimų sąrašo reitingavimą kalbėjo ji.

Vis dėl to J.Novagrockienė nemano, kad partijai, kuri linksta į krikdeminę pusę, reikėtų šiai pakraipai prijaučiančio pirmininko, nes ji sudaryta iš daugiau bendruomenių – be krikdemų yra tremtiniai, Tėvynės sąjungos branduolys.

„Yra normali situacija, kuri atspindi dabartinį požiūrį, kad mes esame ir tokie, ir tokie, bet dominuoja tarp mūsų konservatyvios vertybės“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji priminė, kad laukia TS-LKD pirmininko rinkimai, kuriuos greičiausiai lems pasirodymas rinkimuose: „Tada ir bus matyti, kas bus siūloma ir kas konkuruos tarpusavyje. Tikiuosi, kad šį kartą bus konkurencinė kova, nes aną kartą nelabai buvo didelės konkurencijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius